Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Crkva opet u pohodu

with one comment

Krenimo redom.

Novac:
Crkvi milijuni kuna za ‘pomaganje’ bolesnima

sve bolničke ustanove i ustanove socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj primile su krajem veljače dopis ministra zdravstva i socijalne skrbi Nevena Ljubičića, po kojemu su iz svojih proračuna dužne mjesečno uplaćivati tisuću kuna na račun Hratske biskupske konferencije za financiranje dušobrižništva vjernika katolika koji se nalaze u tim ustanovama.

Radi se o 64 bolnice i lječilišta, te 260 ustanova socijalne skrbi iz čijih će proračuna HBK tržiti godišnje oko 4,5 milijuna kuna

Sad znam zašto je Sudac bio u bolnici: radi u fušu! 🙂

Crkva traži više novca za 13 vrtića?

Neslužbeno, međutim, doznajemo, da je Kaptol tražio povećanje participacije za svoje vrtiće, koja trenutno iznosi 800 kuna mjesečno po djetetu i još 6000 kuna godišnje za didaktiku.

Crkva će otvarati i osnovne škole

Iz službenih dokumenata razvidno je kako Crkva posebno računa na činjenicu da se čak 87 posto Hrvata izjašnjavaju kao katolici.

Naši sugovornici unutar Crkve nadaju se da će država i lokalna uprava i samouprava na isti način na koji se materijalno pomažu vjerske srednje škole pomagati i osnovne. Naime, u srednjim katoličkim školama država pokriva plaće svih nastavnika, a gradovi i županije pokrivaju materijalne troškove, pa je za djecu školovanje u njima besplatno.

No, ono po čemu bi se katoličke osnovne škole razlikovale od javnih kompletno je ozračje u kojem bi se obrazovala i odgajala djeca. Iako u crkvenim krugovima ne razmišljaju o tome da za učitelje angažiraju isključivo crkvene službenike, ti će učitelji svakako morati živjeti u skladu s katoličkim naukom.

Dakle, da vidimo. Crkva se poziva na 87% hrvata-katolika, od kojih se većina NE SLAŽE s Crkvenom politikom u vezi seksa, da bi otvorili škole, u koje poslije nebi ništa ulagali, ali bi mogli u potpunosti diktirati program, materijale, pa čak i osobni život zaposlenika, odnosno diskriminirati na temelju toga. Wow!

No, da se maknemo od novca:
Pritisak Crkve na Parlament zbog zakona o parovima

Talijanski biskupi svojom Bilješkom pritišću katolike političare da u Parlamentu odbace Zakon o suživotnim parovima (tzv. Dico).

Katolik u politici je dužan slijediti crkveni nauk te se nijedan član Parlamenta “ne smije prizivati na načelo pluralizma niti autonomije laika u politici” – poručuju biskupi.

Biskupi su, dakle, poručili: kada su posrijedi pitanja o kojima se opredjeljuju bilo Papa, bilo biskupi, političari katolici nemaju pravo na autonomnu interpretaciju, u skladu sa svojom vjerničkom savješću, nego moraju poslušati.

Ameri bi rekli “straight from the horse’s mouth”. Dakle, čuli smo. Ako ste vjernik, nemate se što pozivati na ikakav autonomitet, ikakvu nezavisnu interpretaciju. Tako je kako kaže vaš biskup/svećenik, i toga se imate pridržavati. Pogotovo ako ste političar.

I, s tim povezano:
Papa Benedikt XVI.: Intelektualci izmišljaju

Kršćani moraju slušati biskupe i štovati nauk Rimske crkve, a intelektualci nemaju neko svoje kršćanstvo i ono što govore sami su izmislili, poručio je papa Benedikt XVI. tijekom opće audijencije srijedom na prepunom Trgu svetoga Petra

Pravo evanđelje nije ono intelektualaca, nego ono koje naučavaju biskupi, koje su primili apostolskim naslijeđem, rekao je papa govoreći o liku sv. Ireneja.

Nema nekog posebnog, višeg kršćanstva za intelektualce, kazao je papa.

Dakle, to je to. Ako ste vjernik, nemate što misliti vlastitom glavom. Ono što vam biskupi kažu, toga se pridržavati i basta.

Oglasi

Written by Lucifer

30. 3. 2007. u 23:03

Postano u Uncategorized

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. wow, instant blooboil. znaci, iako bolnice nemaju love za sebe moraju ih dat crkvi? genijalna ideja. ko jebe onog jadnika koji ce umrijet jer si svega par bolnica u hrvatskoj moze priustit aparat za MRI, bitnije je da crkva dobije svboj harač

    a ovo za škole i vrtiće neću uopće komentirat. ako je država dovoljno glupa da im to pusti serves them right

    Marin

    31. 3. 2007. at 8:28


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: