Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Mortadelom protiv terorizma

leave a comment »

Prava je divota vidjeti političara koji pažljivo bira riječi, žonglira elokvencijom, i širi ideje o toleranciji, suživotu i demokraciji. Kako bi cijelom svijetu dokazao svoj kršćanski duh i urođeni smisao za prihvaćanje različitosti, bivši talijanski ministar Roberto Calderoli, inače poznati turbo-desničar, član bivše Berlusconijeve vlade i čovjek čiji je broj noge daleko veći od kvocijenta inteligencije, došao je do nadasve originalne ideje kojom bi spriječio izgradnju džamije u Bologni (Emilia Romagna):

SJEVERNA LIGA KRŠĆANSTVO BRANI SVINJAMA!

calderoli01g.jpg

Predlažem osnivanje specijalnog odbora čiji će zadatak biti organizacija sajma i festivala svinja svaki put kad netko u Italiji pokuša izgraditi džamiju ili minaret.” Roberto Calderoli

BOLOGNA – Islamsko-kršćanski suživot na europskom prostoru na stalnim je kušnjama jer dio politike sustavno pokušava sve pojave svesti na uski okvir vjerskog i civilizacijskog sukoba. U Bologni, glavnom gradu regije Emilia Romagna, koji slovi za jedan od najnaprednijih gradova po kvaliteti života i stupnju vjersko-etničkog suživota, rasplamsala se polemika oko namjere izgradnje jednog islamskog kulturnog-vjerskog centra koji bi obuhvatio izgradnju džamije i minareta. Gradske vlasti već su dodijelile općinsko zemljište na kojem se trebalo izgraditi islamsko središte, no dio politike organizirao je antiislamski odbor, koji se protivi izgradnji džamije i minareta. Odbor uživa potporu Crkve, a nedavno su se u borbu uključili i čelnici nekih desničarskih stranaka poput Sjeverne lige (Lega Nord) i Alleanze Nazionale (bivši neofašisti). Najbučniji u antiislamskoj kampanji je bivši ministar u Berlusconijevoj vladi Roberto Calderoli, član Sjeverne lige, koji je predložio da se u obrani općinskog zemljišta u Bologni i kulturnih (kršćanskih) tradicija Bologneza koriste svinje. “Spreman sam doći u Bolognu i prošetati se prostorom na kojem namjeravaju graditi džamiju u društvu svinje. Svinja je za muslimane nečista životinja, pa je to dobar sistem da se oskrnavi teren”, izjavio je Calderoli. Inače pripadnik Sjeverne lige poslužio se tom metodom i prilikom sukoba s pripadnicima islamske zajednice u mjestu Lodi (Lombardia). I tamo su općinske vlasti već bile dodijelile teren za izgradnju džamije, no Calderoli je s istomišljenicima organizirao pohod s lokalnim svinjama. Srećom, na Claderolija je reagirala taliijanska vlada preko minisitra Paola Ferrarija, koji je kratko komentirao “Nikoga ne čudi što je Calderoli veći stručnjak za svinje nego za Islam, no jedan bivši ministar talijanske republike trebao bi dokazati veći stupanj poštovanja prema drugim vjerskim običajima”, izjavio je Ferrari.

(Izvor: E.Velan, Glas Istre, nedjelja 16. rujna 2007, str.10)

Eh, da… pada mi na pamet Orwellova Životinjska farma:

“Sada je bilo jasno što se promijenilo u izgledu svinja. Pogled životinja koje su vani stajale klizio je od svinje do čovjeka, od čovjeka do svinje, i ponovno od svinje do čovjeka; ali, već je bilo nemoguće raspoznati tko je svinja, a tko čovjek.”

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

17. 9. 2007. u 21:02

Postano u Politika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: