Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Svakom po zasluzi?

leave a comment »

Da je važniji sadržaj od forme trebali bi znati i vrapci na grani, no očito mnogi ne mogu bez toga da se drže nekih načela i zakona kao pijanci plota.

Neukusni i sablažnjivi incident sa nedavnog sprovoda u Buzetu ukazuje na to koliko je svećeniku stalo do toga da utješi obitelj u kojoj je preminula desetomjesečna curica, odnosno koliko mu je stalo do toga da se “božje ovčice” drže crkvenih pravila.

Tokom obreda je bezosjećajni svećenik oprao roditelje preminule Rine zbog nedostatka obreda krštenja. Anonimna svjedokinja prenosi:

“Počeo je napadati obitelj da je mala Rina živjela u kući nečastivih, a roditeljima je poručio da im kćerkica ne bi umrla da je bila krštena.”

Zgađeni takvom prodikom, mnogi su napustili crkvu:

“Nakon tih riječi pola je ljudi počelo napuštati crkvu, zgroženi onim što čuju, jer roditeljima nije uputio niti jednu lijepu riječ, riječ sućuti. Cijela njegova lamentacija i optuživanje roditelja trajalo je pola sata, a nastavilo se i nakon izlaska iz crkve. Svećenik iznad mjesta ukopna nije izgovorio niti jednu molitvu, nije rekao niti jedan amen, a da stvar bude još gora prilikom izlaska iz crkve posprdno se smijao.”

Pretpostavlja se da bi takve ispade trebalo, u najmanju ruku, kazniti, no do sada nisu poduzete nikakve mjere protiv svećenika koji je, općenito, poznat po sličnom bezobraznom i bezobzirnom ponašanju.

Takav pojedinac (a vjerujem da ih ima još), koristi svoje ovlasti kako bi ljude ponižavao i vrijeđao, umjesto da im u teškim trenucima pruža pomoć i utjehu. I zanimljivo je kako Crkva, nakon što takav i slični skandali procure u javnost, ne poduzima najčešće ništa da bi takve izrode dovela u red. Dovoljna je izjava “Istražit ćemo slučaj” i sve se vraća na staro. Očito je najbitnija, ipak, forma, odnosno, važnije je reći “Mi smo vam utjeha” nego te riječi pretvoriti u djelo.

Izvor: Jutarnji List

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

16. 10. 2007. u 13:32

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: