Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Roditelji s djecom iza stakla da ne ometaju misu

leave a comment »

Jutarnji.hr javlja:

Župa sv. Terezije od Djeteta Isusa u Miramarskoj ulici sljedeće godine trebala bi nakon 72 godine dobiti crkvu koja bi zamijenila dosadašnji mali prostor pastoralnog centra, a bit će to i prva crkva na području Zagreba koja će imati odvojeni prostor za roditelje s djecom. Posebnost crkve bit će staklena stijenka u dužini od oko pet metara koja će odvojiti prostor za župljane, odnosno roditelje s djecom od ostalih vjernika na misama.

Ako ste pomislili da je svrha staklenog zida zaštita djece od svećenika koji se u zadnje vrijeme nerijetko biraju iz redova pedofila, varate se.

– Namjera nam je iza prozirne stijenke ugraditi zvučnike kako bi roditelji mogli potpuno sudjelovati u euharistiji, a njihova djeca koja su često razigrana i koja nerijetko zaplaču ne bi ometala službu ostalih župljana. Nisam čuo da to postoji u nekim drugim crkvama, no mislim da bi sve moderne crkve to trebale imati – rekao je župnik Vukmanić te dodao kako je dosta teško služiti misu u sadašnjem pastoralnom centru koji sam po sebi nije predviđen za liturgijska slavlja. Kako kaže, zbog neadekvatnog prostora centra ljudi nerijetko stoje u nizu kako bi mogli sudjelovati na misi.

Kad su to djeca prestala biti “blagoslov Hrvatske”? Ili Crkva konačno priznaje da smatra kako blagoslovima nije mjesto u blizini oltara, nego ih treba potrpati pod ključ?

Prenosimo i komentar kolumnista Jutarnjeg lista:

Kolumnist Jutarnjeg lista smatra da je ova odluka u suprotnosti s evanđeljem.

Tor, kavez, barijera, ma kako god nazvali stakleni zid kojim se planira ograditi djecu od oltara u budućoj crkvi, nije samo jedna od najnehumanijih ideja nego je i u apsolutnoj suprotnosti s evanđeljem. “Pustite malene k meni jer njihovo je kraljevstvo nebesko”, govori Krist u Evanđelju po Luki i slično ponavlja u Mateju i Marku.

Premda se reci iz evanđelja mogu shvatiti i preneseno i doslovno, u ovom konkretnom slučaju doslovna primjena bila bi primjerenija. Jer bi poput čekića trebala rasprnuti ideju o staklenom zidu, koji nije samo izraz arhitektova nadahnuća i župnikove praktičnosti nego i najbolja ilustracija duhovnog gliba u koji je zapala moderna Crkva.

Osobito ona u gradu, jer što bi dali seoski župnici da im se djeca igraju i puzaju pred oltarom tijekom mise. Odnosno, može li se izmjeriti sreća onih koji tu blagodat imaju? I nikad im na um ne bi palo podizati “kineski zid” prema kraljevstvu nebeskom. Sve se da sažeti u anegdotu jednog poznatog propovjednika, koji kada je prijekorno upitao jednu curicu: “Zašto ti trčiš u vrijeme mise dok svi sjede?” dobio odgovor: “A zašto ti pričaš dok svi šute?” (Darko Pavičić)

(K)amen.

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

5. 3. 2008. u 1:40

Postano u Djeca, Obitelj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: