Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Turn it up! Bring the noise!

2 komentara

Ima li nešto gore od naprasnog jutarnjeg buđenja zbog nesnosnog zvuka zvona obližnje crkve? Ja ću ateistički reći da nema, a izgleda da je Gradsko vijeće nizozemskog grada Tilburga sličnog mišljenja.

Novi župnik gradića je, valjda sa svrhom da probudi duhovnost svojih župljana, odlučio da će se zvona svako jutro oglašavati u 7:00 kako bi pozivala župljane na molitvu. Gradsko je vijeće prikupilo desetke i desetke žalbi građana zbog remećenja javnog reda i mira koje su pristigle lokalnom Policijskom uredu, te se odlučilo na drastičan korak – novčano kažnjavanje župnika kaznom od 5000,00 €.

Glasnogovornik općine je objasnio da “župnik ima pravo koristiti zvona za poziv na molitvu koliko god želi, no sve mora biti unutar granica Pravilnika o zvučnom zagađenju”, te je istaknuo da će se, u slučaju ponavljanja prekršaja, poduzeti nove i strože mjere.

UAAR

Slučaj se ponavlja u Italiji: Građanski sud iz Chiavarija je odredio župi Madonna del Carmine i crkvi Svetog Stjepana iz Lavagne (Genova) novčanu kaznu od 60.000,00 € zbog remećenja javnog reda i mira preglasnom zvonjavom crkvenih zvona.

Ženi koja je prijavila prekršaj i koja živi blizu spomenute crkve je priznata ne samo materijalna već i moralna šteta.

Sudac je također odredio da se zvonjava mora prilagoditi odredbama talijanskog zakona koji uređuje zvučne emisije.

UAAR

Naravno, braća muslimani ne mogu biti tiši od kršćana, no izgleda da će morati ako bude prihvaćen prijedlog marokanske ministrice za obitelj Nouzhae Skalli.

Naime, spomenuta je ministrica predložila spuštanje granice dozvoljenih decibela za adhan (poziv na molitvu kojeg mujezini upućuju narodu). Budući da se danas za adhan rabi dostupna tehnologija, uporaba mikrofona i pojačala, odnosno jačina samog poziva je bila metom kritika, naročito turista.

Konzervativne struje optužuju ministricu da se “pokušava umiliti nevjernicima” te da je to još jedan “pokušaj ušutkavanja Islama”, dok ministrica te optužbe i mržnju objašnjava činjenicom da je ona moderna žena progresivnih gledišta.

UAAR

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

2. 9. 2008. u 11:51

Postano u Uncategorized

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. hehe ovo me podsjetilo na događaj od pred par godina u mojem selu.. naime, župnik je odlučio od “dobrovoljnih” priloga župljana kupiti nova električna zvona koja su osim uobičajenog “ding-dong” mogla i svirati popularne blagdanske melodije. zvone je svakih 15 minuta. jedne noći netko je odlučio tome stati na kraj i presjekao žice. koji mu je krug pakla namijenio pop u svojoj propovijedi ne znam jer na njoj nisam bila, ali sigurna sam da je popizdio jer radi se o jedinom velečasnom za kojeg sam čula da je na pokopu popljuvao pokojnika (narkomana).

  nakon toga ljudi su se dosjetili da bi bilo pametnije okrenuti zvučnik prema moru pa su to i učinili.

  nelchee

  2. 9. 2008. at 14:30

 2. Xexexe… treba registrirati Crkvu Sv. Kerryja Kinga, te vjernike (prigodnim zvucima) dozivati svaku ponoc, pa da vidimo do kad ce zakonodavci kod nas imati sluha (pun intended ;)) za religijsku buku. 😈

  Charon l'Cypher

  2. 9. 2008. at 17:58


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: