Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

M.P. Thompson: “Ubit ćemo komunizam u Istri!”

Naslov ovoga članka mogao bi slobodno biti Killing In the Name (of Love), ali time bih doveo Rage Against the Machine i U2 u izravnu korelaciju s najpoznatijim domoljubom hrvatske glazbene estrade. Sa svim time što nisam neki veliki fan spomenutih bandova, moram priznati da ih ne želim ni pod razno uspoređivati s Thompsonom. Popularni pjevač koji voli trpati u isti koš katoličku ikonografiju i plemenski nacionalizam pod jeftinom i otrcanom maskom domoljublja iz 19. stoljeća još jednom je počastio hrvatsku javnost svojim intelektualnim stavovima, i time je dao neopisiv doprinos hrvatskoj intellighenziji i općoj kulturi. Nakon umaškog šamara, izgleda da spomenuti estradni umjetnik još dan danas nije probavio činjenicu da njegova popularnost u Istri nije baš najblistavija, stoga je u oksimoronskom naletu ratoborne ljubavi i ljubavne ratobornosti izjavio sljedeće:

Thompson: Ubit ćemo komunizam u Istri

ZAGREB Doći ćemo i u Istru, u Pulu, u Arenu, u krajeve gdje još ima komunizma. Ubit ćemo komunizam, poručio je Marko Perković Thompson na subotnjem koncertu u Križevcima, a prenosi Slobodna Dalmacija na svom portalu. Prema pisanju te novine, Thompson je objasnio da komunizam neće ubiti nasiljem, već ljubavlju, »jer mi nismo nasilnici, pobijedit ćemo ljubavlju jer ljubav ruši sve zidove«.

Aha, kužim. Ubijati pomoću ljubavi. Hoće li u svom ljubavnom nagonu ponijeti sa sobom malo afrodizijaka, vazelina ili mač kojim inače voli vijoriti na svojim koncertima? Thompson, naravno, ne poziva na nasilje, a kao dokaz njegove katoličke ljubavi dovoljni su dubokoumni tekstovi njegovih pjesama, kao npr. Anice kninska kraljice, op. cit.:

Zbog Anice i bokala vina,
zapalit ću Krajinu do Knina
Zapalit ću dva, tri srpska štaba,
da ja nisam dolazio džaba.

Hell yeah, pure Christian love! Njegova izjava o ‘ubijanju komunizma pomoću ljubavi’ podsjeća na skeč Montya Pythona u kojem Eric Idle, obučen poput hippya, veli I’m starting a war for peace. Ako je MP baš htio izraziti svoju averziju prema komunizmu, onda je mogao biti dovoljno pametan da malo bolje formulira tu svoju misao, no kada bi Thomspon bio pametan, onda jednostavno ne bi bio Thompson. Uostalom, ako ćemo baš govoriti o komunizmu u Istri, dovoljno je pogledati malo koliko je glasova na tom poluotoku dobio SRP na zadnjim lokalnim i državnim izborima. Jakovčić je isti Chavez, n’est ce pas, a Kajin je isti Staljin, zar ne? Kako god bilo, svoju ljubav prema Isusu i kršćanskoj dobroti svojedobno je dokazao pjevanjem pjesme Jasenovac i Gradiška stara i toleriranjem primitivnih pokliča tijekom svojih koncerata poput Ubij Srbina i sličnih svinjarija. Tko zna, možda će jednoga dana reći da će i ubojstvo Srba biti počinjen u znaku ljubavi, ali ajmo dalje:

Kontroverzni pjevač svoj je nastup u Križevcima započeo pozdravom »Faljen Isus i Marija«, a publiku je zamolio za dostojanstvenu atmosferu. Kako donosi Slobodna Dalmacija, na koncertu je bilo dvije tisuće ljudi, a na njemu nije bilo nikakvih incidenata niti ustaškog znakovlja.

IZVOR

Poziv na “dostojanstvenu atmosferu” je hvale vrijedan, no šteta što je za takvo što lagano prekasno. Godinama je koketirao s ustaštvom kojeg mnogi još dan danas brkaju s domoljubljem, a do jučer je počinjao koncerte uzvikom “Za dom – spremni!” (naravno, nije riječ o ustaškom pozdravu, već o tradicionalnom načinu kojim su se Hrvati pozdravljali stoljećima, onak’ za dobar dan). Znači, čovjek koji se često poziva na Isusa i na sve što je dobro u katoličkoj doktrini, s druge strane daje izjave od kojih bi se njegov Bog prvi sramio. Are you ready? Off we go:

Je*** mater Račanu i onomu tko je glasovao za njega!
Marko Perković Thompson na proslavi 10. obljetnice zauzimanja vojarne Zečevo, održanoj u Rogoznici, kolovoz 2001.

Uostalom, zašto mi publika na koncertu ne bi vikala “Ustaše, ustaše!”? Taj bi koncert mogao biti primjer svim političkim strukturama kako mladi mogu biti jedinstveni.
Marko Perković Thompson u Večernjem listu, lipanj 2002.

Kad na semaforu hoću skrenuti lijevo, onda skrećem nadesno.
Marko Perković Thompson u Večernjem listu, lipanj 2002.

Srbi lažu, oni su takav narod. Ne mogu oni nas voljeti niti je to prirodno. Oni su naši vječni zakleti neprijatelji, povijest je to pokazala i stalno se to ponavljalo.
Marko Perković Thompson u Jutarnjem listu, srpanj 2002.

Nema ničeg lošeg u mojem iznošenju desničarskih, ustaških uvjerenja.
Marko Perković Thompson u Jutarnjem listu, srpanj 2002.

Imamo puno kvalitetnih glazbenika, odličnu produkciju, pa eto i zbog toga ne volim čuti kada netko ide u Srbiju. Naši bendovi i pjevači imaju odličnu produkciju ravnu talijanskoj, engleskoj, američkoj. Srbi to ne znaju cijeniti, drugoga su mentaliteta i kova.
Marko Perković Thompson u Jutarnjem listu, srpanj 2002.

Nije mi jasno zašto se oko toga rade problemi.
Marko Perković Thompson, o dizanju ruku u znak fašističkog pozdrava na svojim koncertima, u Jutarnjem listu, rujan 2002.

Drago mi je da čuvate našu baštinu, naše pisme!
Marko Perković Thompson u trenucima dok je publika na poljudskom koncertu pjevala ustašku brojalicu “Evo zore, evo dana”, rujan 2002.

Ne znam tko na moje koncerte šalje pojedince koji nose majice s ustaškim obilježjima.
Marko Perković Thompson u Jutarnjem listu, listopad 2002.

Za sve su krivi Židovi… Nemam ništa protiv Židova, ali znamo da ni Isus Krist nije imao ništa protiv njih, pa su ga svejedno razapeli, a kamoli neće mene, malog običnog čovjeka.
Marko Perković Thompson, o zabrani svojih koncerata u Amsterdamu i Rotterdamu, u Slobodnoj Dalmaciji, studeni 2003.

Pjesme poput “Evo zore…”, “Jasenovac…” i slično sam pjevao zajedno sa stotinama tisuća Hrvata za vrijeme Domovinskog rata kada je četnička agresija ugrožavala samu opstojnost Hrvatske države i naroda, kada su tisuće hrvatskih mladića ginuli braneći naše vrijednosti i goli život od četničkog noža. Te pjesme smo pjevali neprijatelju za inat, izražavajući svoj bunt i odlučnost da se tim zvijerima suprotstavimo i konačno ih porazimo a u njima su izazivale strah.
Marko Perković Thompson na web-stranici http://www.thompson.hr, siječanj 2004.

Ne treba zakonom zabraniti isticanje ustaških simbola u javnosti!
Marko Perković Thompson u Jutarnjem listu, siječanj 2004.

Ne stavljam znak jednakosti između ustaškog pokreta i ustaškog zločina jer bih time sigurno povrijedio neke ljude koji su pripadali tom pokretu, a nisu nikada počinili nikakav zločin.
Marko Perković Thompson u interviewu Večernjem listu, veljača 2004.

Nemam ništa protiv ustaških pjesama i ako ih ljudi pjevaju, nemam ništa protiv toga da ih pjevaju. Zašto bih i imao, pa živimo u demokraciji! Ja ih pjevam kad je meni to ćeif i to je to.
Marko Perković Thompson u Novom listu, lipanj 2004.

Meni osobno ne smetaju ustaški simboli. Zašto bi mi to smetalo?
Marko Perković Thompson u Globusu, kolovoz 2005.

OK, stanimo na loptu i pretpostavimo da su gore navedeni quoteovi ništa drugo nego izmišljotina i urota domaćih “masona, komunista i antikrista“. Ostaje činjenica da su svjetski poznate novine i novinske agencije u svojim člancima spomenule njegovo ime i riječ “NAZI” u istom (kon)tekstu. What a coincidence. Krenimo s dokazima:

BILD – Kabinen-Skandal: Kroaten horen Hass-Sanger

NEW YORK TIMES – Fascist overtones from blithely oblivious rock fans (registration needed)

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE – A Croatian rock star flirts with the Nazi past

BBC News – Croatian PM condemns Nazi salutes

CORRIERE DELLA SERA – La Croazia vola sulle note del nazi-sound

ANSA (talijanska novinska agencija) – Croazia: in 60.000 a concerto cantante filo-nazista

Jadan MP Thompson. Izgleda da su komunjare, masoni i sotonisti osvojili cijeli svijet, te da je jedino on u pravu. Laku noć, Hrvatska. Just keep on dreaming.

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

13. 9. 2008. u 0:13

Postano u Uncategorized

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Žalosno da je ovaj čoban sa kamenjara postao vizitka i simbol ove države te da su njegovi “domoljubni” osjećaji normala i opće mjerilo. Ako se pokuša ukazati da lik baš i nije zdrav, dobiva se etiketa antidržavnog elementa. Pa, draže mi je biti antidržavni element nego poslušna ovčica, bilo Thompsonovog, bilo crkvenog stada – što je, na kraju krajeva, skoro isto.

  Isis

  13. 9. 2008. at 18:04

 2. Nisu baš niti svi crkvenjaci sretni s Thompsonom i pripadajućom mu ikonografijom… http://pollitika.com/in-hoc-signo-vinces-mac-ili-kriz

  Charon l'Cypher

  13. 9. 2008. at 22:48

 3. Teomondo, Teomondo…pojeo te mrak komunizma 😆

  Boki

  13. 9. 2008. at 23:27


Komentari su isključeni.

%d bloggers like this: