Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Turska zabranila pristup Dawkinsonovom siteu

leave a comment »

Sudskom odlukom Turskim je korisnicima Interneta onemogućeno posjećivanje stranica uglednog britanskog biologa Richarda Dawkinsa, pa tako od vikenda turske korisnike koji žele pristupiti Dawkinsonovom siteu dočekuje poruka da je pristup siteu zabranjen zbog sudske odluke.

Tužbu su podigli odvjetnici islamističkog kreacionističkog autora Adnana Oktara zbog “klevetanja” njegove posljednje knjige “Atlas kreacije”. Dawkins je u srpnju o knjizi napisao da ga “fascinira bogata i blistava produkcija u usporedbi s besmislom sadržaja”.

Knjiga je izazvala kontroverze ne samo svojim sadržajem, nego i činjenicom da su se tisuće kopija pojavile u školama diljem Europe.

Ranije ove godine Oktar je pokušao, također sudski, u Turskoj zabraniti Dawkinsonovu knjigu “The God Delusion”, uz obrazloženje da “vrijeđa religiju”, no sud je taj slučaj odbacio.

Ne brinite, neće ovaj članak biti veliki hit u Turskoj. Naime, u kolovozu 2007. Oktar je isposlovao sudsku zabranu pristupa blogovima na WordPressu nakon što je otkrio da mnogi blogovi imaju “klevetničke komentare”.

Inače, spomenuti Oktar je u svibnju osuđen na tri godine zatvora zbog osnivanja ilegalne organizacije za vlasitu dobit. Žalba je u tijeku, što ne priječi niti njega niti sudove da provode religijski poticanu cenzuru u Turskoj, navodno svjetovnoj državi razvijene demokracije, koja je uz Hrvatsku kandidat za iduću članicu Europske unije. Baš smo si dobro društvo našli.

(Izvor)

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

18. 9. 2008. u 9:27

Postano u Politika, Teologija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: