Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

We want to share the european dream?

leave a comment »

Dok se Europa sve više i više trijezni od vjerskog opijuma, postavlja se pitanje hoće li se i Hrvatska, u želi za pripadnošću Europskoj Zajednici, moći identificirati s tim trendom.

Naime, prema najnovijem istraživanju njemačke Zaklade Bertlesmann, sve je manje europljana koji sebe definiraju vjernicima. Što je važnije, sve je više europljana koji smatraju da vjera nema ulogu u njihovim političkim stajalištima i u najintimnijim vidovima njihovog života.

Nema sumnje – najsvjetovnije ustrojeni su Francuzi (sa 54% deklariranih vjernika), dok su Poljaci, valjda pod utjecajem ego-tripa nacionalnosti pape Ivana “Santo Subito” Pavla Drugog i dalje oni na koje vjera najviše utječe.

Možda vođen tim (za njega) alarmantnim podacima, kardinal Tarcisio Bertone (državni tajnik SS, Svete Stolice, je li) je prilikom posjeta Hrvatskoj uputio apel hrvatskim biskupima koji je ujedno i dozvola petljenja u politiku jer “Crkva mora uvijek i posvuda imati pravo da propovjeda vjeru, naučava svoj društveni nauk, nesmetano vrši svoju službu među ljudima te da donosi ćudorednu prosudbu također u onim stvarima koje se tiču političkog poretka.”

Za koga je Hrvatska plodno tlo? Za rastući sekularizam u skladu sa europskim trendom ili za prihvaćanje uloge poslušne Božje ovčice?

Bojim se da mi se odgovor neće svidjeti…

Europljani ne vežu vjeru i politiku

Biskupi imaju pravo utjecati na zakon

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

22. 9. 2008. u 16:06

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: