Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Holy Father, Holy Ghost, who’s the one who pays the most?

leave a comment »

Prije niti tjedan dana, njemački broker i stručnjak za moralitet, ekonomiju, financije, gospodarstvo i oplodnju, poznatiji u javnosti kao Benedikt 4 na kvadrat, dao je upozorenje “svima onima koji grade svoj život na vidljivim stvarima kao što su uspjeh, karijera i novac”, tvrdeći – između ostalog – da je “božja riječ jedina čvrsta istina”. Kardinal churchbell-blastbeat Bozanić je poput jeftinog megafona ponovio nebuloze svog šefa, izjavljujući da “Božja riječ obnavlja sreću i radost. Europa upada u krizu kad ne prihvaća interpretirajuću snagu Božje riječi a kojoj su vjera i inspiracija temelji.” (IZVOR)  What a whopper, guys. Lijepo je vidjeti kako se katolički dušobržnici sekiraju oko financijske krize, no unatoč njihovim upozorenjima, izgleda da je i kod njih materijalna strana daleko bitnija od duhovne. Kao da je to neka novost, zar ne? Britanski katolički časopis The Tablet izvještava o tome da je Vatikan praktički osigurao svoja bogatstva i imanja prije izbijanja trenutne financijske krize. Brokeri u Tokiju, Londonu, New Yorku i drugim važnim financijskim centrima grizu nokte iz dana u dan, no pohlepna i nezasitna Sveta Stolica d.d. je – kao uvijek – omogućila sebi status ‘bubrega u loju’. U članku Church with a Midas Touch, novinar Tableta Robert Mickens tvrdi da su vatikanski dužnosnici izvršili prebacivanje tržišnih investicija u sigurnija dobra, odnosno u zlato, obveznice i gotovinu. Uz pomoć financijskih savjetnika, novinari Tableta detaljno su analizirali završni obračun proračuna (Ne)Svete Stolice u 2007. god, kojeg je Vatikanska Prefektura ekonomskih djelatnosti službeno objavila u kolovozu 2008. U navedenom obračunu se navodi da je Vatikan stavio na sigurno svoja bogatstva u vrijednosti od 340 milijuna eura u valutama, 50 milijuna eura obveznica, te 19 milijuna eura u zlatu i drugim vrijednostima. Sam Tablet je ironično komentirao da je  “Kamen Svetog Petra na kojem je osnovana Crkva postao stijena od suhoga zlata”. U istraživanju tog časopisa, jedan je financijski savjetnik izjavio sljedeće: “Vatikan je dobro pozicioniran u pogledu prihoda, unatoč trenutnoj ekonomskoj krizi. Očigledno je to da je Sveta Stolica imala izvrsne finanicijske savjetnike, stoga su gubici bili sasvim minimalni.” Eto, toliko o skromnosti katoličke Crkve. Slijedi još samo nekoliko zanimljivih detalja iz vatikanskog obračuna proračuna za 2007. godinu:

– Prihodi u korist katoličke Crkve od vjerskih ustanova i institucija : 86.143.257 Eura

– Financijska djelatnost: zabilježen je proračunski višak od 1,4 milijuna Eura. Prihodi od ulaganja u vrijednosne papire iznose 17,8 milijuna Eura.

– Nekretnine: dobit u vrijednosti od 36,3 milijuna Eura. Prihodi u 2006.god. iznosili su 32,3 milijuna Eura. Povećanje prihoda omogućeno je zakupima nekretnina i dodatnim prihodima dobivenih prodajom istih.

– Troškovi: ovdje se spominju Radio Vatikan, Vatikanska tipografija – izdavačka kuća dnevnog lista “L’Osservatore Romano”, Libreria Editrice Vaticana i Vatikanski TV centar. Zanimljiva je ta rečenica u izvješću: “L’insieme di queste attività sono strettamente legate alla diffusione della voce e dell’immagine del Papa.” (prij. Navedene djelatnosti usko su povezane uz širenje lika i djela Pape). Ukupan deficit iznosi 14,6 milijuna Eura.

– Rimska Kurija ima 2.748 djelatnika. Ukupan trošak: 102,5 milijuna Eura.

– 929 umirovljenika. Ukupan trošak: 18,2 milijuna Eura.

IZVORI:

UAAR (Unione degli Atei e degli Agnostici Razionalisti)

OBRAČUN PRORAČUNA ZA 2007. god.

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

8. 10. 2008. u 20:27

Postano u Financije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: