Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Ako ne želite slušati priče o Bogu, začepite uši

leave a comment »

Jutarnji list donosi još jedan članak o vjeronametu u javnim predškolskim ustanovama Republike Hrvatske. Radi se o nastavku priče o dječjem vrtiću Sesvete. Citirajmo neke djelove članka:

Djeca roditelja koji nisu pristali na uvođenje katoličkog programa u vrtiću Sesvete mogu ostati u svojoj grupi, ali prilikom izlaganja religijskih teza ne moraju sudjelovati u tim aktivnostima.

Kako bi to točno trebalo biti izvedivo, ostalo je nejasno jer se ne radi o točno propisanom vremenu vjeronauka, nego je program integriran u sve aktivnosti te grupe. Tako ispada da se dijete može igrati sa svojim prijateljima iz grupe, no kada netko od njih pita odgajateljicu tko je stvorio svijet, moralo bi pokriti uši da ne čuje odgovor Bog.

Čak i dopuštanje djeci da “ne sudjeluju u tim aktivnostima” ni pripližno ne rješava problem, jer čisto sumnjam da su predškolci dovoljno osviješteni da znaju koje su to aktivnosti u kojima oni ne bi trebali sudjelovati. Možda će odgajatelji(ce) u vrtićima voditi računa o tome i ne uključivati djecu čiji roditelji nisu pristali na vjersku indoktrinaciju u “te” aktivnosti, no zamislite samo kako će to izgledati – dječice sada se Ana i Ivan ne mogu igrati s nama, jer oni ne vjeruju u Boga. Zar to nije divno? Takva sloboda odgajatelja da okrene svu ostalu djecu protiv zlih nevjernika.

Idemo dalje:

Roditeljski sastanak je počeo izlaganjem odgojiteljice Mišele Combaj, koja je podijelila s roditeljima iskustva iz vrtića Leptir, gdje je također uveden katolički program. Pedagogica i ravnateljica uvjeravale su roditelje da ne moraju ispisati djecu i da je program kombinacija svjetovnih i crkvenih učenja.

Stani malo, da ponovim jesam li to dobro pročitao – u gradskom vrtiću (dakle vrtiću financiranog od poreza i prireza svih građana) program se sastoji od kombinacije svjetovnih i crkvenih učenja. Zanimljivo. Podsjetimo još jednom na stavak 1 41. članka Ustava Republike Hrvatske:

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Dakle, novac prikupljen od građana ove države će se još jednom koristiti kako bi najmlađi pripadnici našeg društva bili izloženi indoktrinaciji od koje bi ih Ustav trebao štititi.

Ali ima još:

Program je ponuđen i roditelji su sami odabrali žele li ili ne potpisati suglasnost za njega. Svi su punoljetni, nije bilo prisile – rekla je ravnateljica Mladiček, dok su roditelji uglas vikali da žele program i da žele da započne što prije. Dvoje roditelja koji su htjeli iznijeti drukčije stavove prekidali su i oni su jedva završili svoje izlaganje.

Ako je nas 26 reklo da želi program, a on još nije uveden zbog dvoje koji ga ne žele, onda smo mi svi njihovi taoci – utvrdili su roditelji.

Sastanak ne samo da nije bio demokratičan, no to nismo ni očekivali, nego se ljude koji žele zaštititi svoju djecu od vjerske indoktrinacije, a za što imaju uporište u Ustavu, pokušava prikazati kao bezobraznike koji sve ostale reoditelje drže kao “taoce” i ne dopuštaju im odgajanje njihove djece.

Oglasi

Written by kakamars

14. 10. 2008. u 18:26

Postano u Djeca, Politika, Teologija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: