Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Pjesnici su čuđenje u svijetu

leave a comment »

Salah Malkawi / The National

Islam Samhan (Izvor: Salah Malkawi / The National)

Jordanski muftija Noah Alqdah Samas, najviši religijski autoritet u kraljevini, nazvao je Islama Samhana neprijateljem religije zbog njegove poezije. Jedan od spornih stihova uspoređuje usamljenost pjesnika s usamljenosti proroka Yusufa u Kuranu.

Sad postoje zahtjevi da se zatvori pjesnika, zabrani njegovu zbirku poezije i kazni izdavačku kuću. Samhana je to iznenadilo, jer je sporna knjiga zbirka njegovih najboljih radova u prošlom desetljeću. Čak je i jordansko ministarstvo kulture kupilo pedeset primjeraka.

Totalportal prenosi s HINA-e:

Jordanska policija uhitila je u utorak lokalnoga pjesnika koji je u svoju ljubavnu poeziju uklopio stihove iz Kurana, muslimanske svete knjige, rekao je jedan pravosudni dužnosnik.

Pjesnik Islam Samhan objavio je zbirku pjesama bez odobrenja jordanskih vlasti, a sad se čini da njegovi stihovi vrijeđaju Kuran.

Taj je pravosudni dužnosnik govorio pod uvjetom da ostane anoniman jer nije ovlašten za davanje izjava medijima.

Samhan je optužen da je naudio islamskoj vjeri i prekršio zakon o tisku i izdavaštvu jer je uklopio svete riječi iz Kurana u seksualnu tematiku.

Bude li osuđen, prijeti mu trogodišnji zatvor.

Jordanski zakoni zabranjuju objavljivanje knjiga ili članaka koji se mogu smatrati štetnima za islam i za proroka Muhameda.

Jordanski pisci i umjetnici napisali su peticiju jordanskim vlastima i traže puštanje pjesnika jer je, kako kažu, “to uhićenje nazadovanje u slobodi izražavanja”. Pjesnici traže i da se završi “gušenje slobode i zastrašivanje kakvo se prakticira protiv intelektualaca”.

Iako citiranje Kurana u poeziji u Jordanu nije zabranjeno, autori moraju paziti na koji ih način koriste. Tako se u jednoj pjesmi Samhanova voljena obraća Bogu. Kritičari su to nazvali personifikacijom Boga. U drugoj pak pjesmi žena razgovara s Bogom dok leži pod prozirnom plahtom. Seksualna aluzija? Nas nije napalila.

Oglasi

Written by Acoustic Kitty

22. 10. 2008. u 0:55

Postano u Politika, Teologija

Tagged with , , , , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: