Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Moj je bog jači od tvog

leave a comment »

Osvrnite se oko sebe ovih dana. Slušamo samo o ubojstvima. Sve je postalo opravdan motiv, bilo da se radi o kuni ili o ljubomori. Zato ni ne treba čuditi kad nekog ubiju jer je krive religije. Ili?

Nakon niza okrutnih zločina protiv iračkih kršćana u Mosulu, oko 400 je kršćana stiglo u Siriju u bijegu pred okrutnim uvjetima koji vladaju na spomenutom području, izvjestila je u petak sirijska humanitarna udruga koja skrbi za izbjeglice.

U posljednjih nekoliko dana, u sirijski grad Qamhley stiglo je oko 20 iračkih kršćanskih obitelji.

Od kraja rujna, irački se kršćani u Mosulu, 405 kilometara sjeverno od Bagdada, nalaze na udaru ekstremista. Stotine ih je pobijeno a ostali ne prestaju primati prijetnje smrću.

Trenutno izbjeglim kršćanima najveću pomoć pruža UNHCR.

Irački kršćani su jedna od najstarijih kršćanskih zajednica u svijetu. Njihov se broj kreće oko 636.000 i većina govori pradavnim aramejskim dijalektom.

Međutim, to su samo vijesti koje će možda prenijeti naši mediji, ako im ostane mjesta u izdanju. Istina je daleko gora. Nedavno je 11 kršćana ubijeno nakon što su pokazali svoje osobne karte naoružanim muškarcima odjevenima u policijske uniforme. Još je uvijek nejasno tko stoji iza tih ubojstava.

Što pak Vatikan kaže na ovu situaciju? Budući da guraju nos u svaki problem, očekivalo bi se da imaju rješenje i za ovaj. Vatikanski predstavnik u Iraku Francis Assisi Chullikat savjetovao je svim iračkim kršćanima da se vrate svojim domovima. Nakon sastanka s iračkim premijerom Nuri-al Malikijem, uvjeren je da će iračka vlada brzo i odlučno zaštititi kršćane. Biste li mu vi povjerovali?

Oglasi

Written by Acoustic Kitty

24. 10. 2008. u 14:23

Postano u Politika

Tagged with , , , , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: