Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Jeste li i vi “potpuno predani zlu”?

with one comment

Jeste li čuli novost? Mediji su zlo. Ne po mojim riječima, nego po riječima Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa Koncila. Kontradikcija? Ima još. Taj Božji poslanik na Zemlji, koji voli svoje bližnje, kaže:

Mediji, koji, umjesto da budu u službi općeg dobra, često sustavno onemogućuju i razaraju dobro i univerzalne vrijednosti, a onda liju krokodilske suze kad se očituju plodovi tog razaranja, a zapravo im i to odgovara, jer imaju temu koja prodaje njihove proizvode. U općoj javnosti suvremenoga hrvatskog društva, za razliku od društava s dugom tradicijom, nema ni približne ravnoteže između onih koji zastupaju univerzalne vrijednosti i onih koji promiču partikularne interese, premda je i u hrvatskom društvu, bez ikakve sumnje, mnogo više onih koji su svjesni da nema života ni budućnosti bez ostvarivanja, njegovanja i promicanja univerzalnih vrijednosti. Budući da u svakome narodu i društvu ima određen, mali postotak potpuno predanih zlu, kad se dogodi zločin u takvim redovima ili krugovima besmisleno je govoriti o ugrožavanju civilizacijskih tekovina, jer to su uvijek žrtve sukoba nelegalnih i nelegitimnih interesa. Takvi zločini doista se ne tiču prosječnih građana, niti oni zbog tih i takvih zločina imaju razloga za osobnu nesigurnost ili strah. Ne prejudicirajući kvalifikaciju zločina koji se u četvrtak dogodio u Zagrebu, čini se, ipak, pretjeranim govoriti – kao to čine neki mediji – o terorizmu, odnosno o potrebi uvođenja izvanrednog stanja u Hrvatskoj.

Gdje da počnem? Recimo da je u pravu za terorizam, nema nikakvog smisla govoriti o tome. Međutim, trebamo se zapitati kakve su to naše civilizacijske tekovine ako ih ubojstva ne ugrožavaju?

Mediji uzrokuju zlo, a onda ga iskorištavaju? Jeste, mediji su palili vještice, odobravali ubijanje Židova, silovali djecu i pljačkali siromašne. Mislim da bi se mediji mogli hraniti zlom koje je Crkva prouzročila narednih tisuću godina, i još uvijek ne bi sve bilo rečeno.

Nadalje, pretpostavimo doista da su Pukanić i Franjić bili “potpuno predani zlu”. Pada mi na pamet neka tamo Božja zapovijed, u kojoj piše “ne ubij”. Crkva u principu ne odobrava smrtnu kaznu, čak i kad su u pitanju zločinci “potpuno predani zlu”. U članku objavljenom u istom mediju prije tri godine stoji: “Istina je da čovjek ne smije uništavati ono što je Bog stvorio na svoju sliku i svojom krvlju otkupio te ne smije skraćivati vrijeme koje je svakome stvorenju potrebno za njegovo spasenje.” Pa kako to da onda Crkva nema lijepe riječi za poginule, ili barem njihove obitelji, nego prepušta “potpuno predanima zlu” da se poubijaju i riješe problem?

Postoji i mogućnost da poginuli nisu bili “potpuno predani zlu”. Kako točno ćemo utvrditi koliko zli su bili? Utvrdit ćemo koliko zapovijedi su prekršili? Čini se da sam onda 80% zla. Koliko su glavnih grijeha počinili? Bolje da pazim, tu sam na 100%, kao uostalom većina ljudi na svijetu. Tko uopće Crkvi daje za pravo odlučivati tko je zao, a tko dobar?

U članku ispod ovog Ratzi the Nazi lijepo objašnjava kako shvaća da su politika i religija odvojene stvari. Čini se da je o tome zaboravio obavijestiti svog kolegu. Evo citata:

Već je dugo naime jasno da postoje u hrvatskom društvu snage koje priželjkuju što veći kaos jer im samo takvo stanje omogućuje dugoročno očuvanje svojih povlaštenih položaja i ostvarivanja svojih sebičnih, nelegalnih i nelegitimnih, interesa. Tim snagama sasvim sigurno ne odgovara ulazak Republike Hrvatske ni u NATO ni u Europsku Uniju, ne odgovara im ni funkcioniranje pravne države ni zakonitosti, ni obračun s gospodarskim kriminalom ni s korupcijom, ne odgovara im istina u medijima niti njegovanje univerzalnih vrijednosti u hrvatskom društvu. Val nasilja, koji je najčešće sukob na ljevici (a ljevica ovdje ne označuje samo političke stranke lijeve političke opcije), trebao bi pridonijeti osvješćenju članova suvremenoga hrvatskog društva o nužnosti da se u obiteljskom, školskom, crkvenom i javnom odgoju njeguju i ostvaruju univerzalne vrijednosti, o nužnosti poštivanja zakonitosti, o nužnosti sprečavanja utjecaja manipulacija, jer su u službi zla.

Ja jednostavno nisam dovoljno elokventna da uobličim svoje mišljenje o ovom odlomku. Tko se ovdje brine o očuvanju svog položaja i zaštiti interesa ako ne Crkva? Zalažu se za istinu u medijima, međutim, oni su dobili lijepe velike novine po kojima mogu šarati, a mi smo na ovom blogu jer se nijedan medij ne bi usudio objaviti naše mišljenje. Manipulacije? Crkva već stoljećima manipulira golemim brojem ljudi, i onda se usuđuju spomenuti nešto takvo? U prevelikom sam šoku da uopće napišem sve što ih ide, ali mislim da nema potrebe. Apsurd je jasno vidljiv i bez isticanja. QED.

Oglasi

Written by Acoustic Kitty

30. 10. 2008. u 2:37

Postano u Uncategorized

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. I znaš što je najgore u svemu tome? Činjenica da će se mnogi slagati s ovim proserima i još odobravati crkvenu osudu, te sve popratiti riječima “Oh, kako Crkva sve zna, kako su oni dobri jer se brinu za nas”. Degutantno.
    A još degutantniji su mi oni koji “se ne slažu s tim mišljenjem, ali eto, Crkva je Crkva i tu se ne diskutira”.
    Kada bi se tu ustanovu skinulo sa podija svetosti i nedodirljivosti, i kada bi njeni vjernici otvorili oči, bilo bi lakše razotkriti svima sav šljam koji se stoljećima skupljao u toj instituciji.

    Isis

    31. 10. 2008. at 7:46


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: