Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Eppur si muove!

4 komentara

Poznati njemački stručnjak za ekonomiju, financije, bračni život, etiku, moral, povijest, filozofiju,  kulturu, oplodnju, bankarstvo, ekologiju, stand-up komediju, znanost i tehnologiju, te poglavar rimokatoličke Crkve, poznatiji kao Herr B16, izjavio je da “između vjere i znanosti nema proturječja“, te da je znanost “traganje o Božjem stvaranju”. Hm, imam dojam da je u ovoj drugoj izjavi Ratzi lagano aludirao na Higgsov bozon, no to je samo moje osobno mišljenje. Što se tiče znanstvenog “traganja o Božjem stvaranju”, smatram da bi bilo zgodno  pitati same znanstvenike što misle o tome. Nažalost, oni nemaju na raspolaganju svu medijsku pozornost koju imaju teutonski pastir i njegovi vjerni scagnozzi, koji sa znanošću nemaju ama baš nikakve veze. Ratzi je u istom govoru imao obraza izjaviti da je “Galileo vidio prirodu kao knjigu čiji je autor Bog”. Istina, Galileo je bio vjernik, no riječ je o vjerniku koji je bio prisiljen progutati znanstvenu istinu u ime Crkvenih dogmi. Dear Bennie, vjerovanje u Boga je jedno; ponižavanje  i odricanje vlastitih uvjerenja zbog intelektualne plitkosti klera je drugo. As all of you may know, Galileo je bio pobornik Kopernikovog sustava, koji ga je doveo u sukob sa crkvenim hijerarhijama. Godine 1616., Sveta Inkvizicija zabranila mu je poučavanje teorije da se Zemlja giba oko Sunca, a djelom Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo, tolemaico e copernicano (1632) toskanski fizičar i astronom zaradio je etiketu heretika, te je 1633. godine u prostorijama Inkvizicije održan proces protiv njega. Odlukom Inkvizicije, Galileo je bio osuđen na doživotni kućni pritvor, dok su njegova djela bila zabranjena zbog hereze.  Nakon 267 godina, preciznije 15. veljače 1990., u rimskom sveučištu La sapienza, tadašnji kardinal Joseph Ratzinger izjavio je sljedeće:

“At the time of Galileo the Church remained much more faithful to reason than Galileo himself. The process against Galileo was reasonable and just.” (IZVOR)

Reasonable and just. Odakle mu hrabrost danas spominjati Galieliejevo ime? E moj Ratzi, zašto nisi ponovio te iste floskule pred Hawkingom? Jučer si pljuvao po znanstvenicima, a danas im se ulizuješ? Nije li to još jedan pokušaj teocentričkog tumačenja prirodnih zakona i povijesti uopće? U doba Charlesa Darwina, teolozi su  se zgražali nad njegovim teorijama evolucije i prirodne selekcije, no danas maćeha Crkva zauzima blaži stav. If you can’t beat them, join ’em, zar ne? Koji je sljedeći korak? Tvrditi da je Sveti duh  izravno nadahnuo engleskog prirodoslovca?

Katolička crkva podučava “teističku evoluciju” koja prihvaća evoluciju kao znanstvenu teoriju. Njezini zagovaratelji ne vide zašto nije moguće da je Bog koristio proces evolucije u oblikovanju čovjeka. (IZVOR)

Khm, njihov je Bog na neku ruku oblikovao i ljude kao što su Tommaso Campanella i Giordano Bruno, no unatoč tome, Crkva ih je dala na lomaču. Znanstvenici i intelektualci su tada bili dobro gorivo, a danas su  dobar device za širenje kojekakvih neargumentiranih teorija u ime Boga. Jučer lomače i zatvori; danas strumentalizacija znanstvenim otkrićima u znaku jeftinog i prozirnog znanstveno-teološkog gemišta.

Timesonline

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

2. 11. 2008. u 15:20

Postano u Znanost

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tebi, a i drugim komentatorima “znanstvenog” skupa koji je organizirao Vatikan, promakao je jedan zanimljivi detalj. Pazi ‘vamo: ako je “znanost traganje o Božjem stvaranju”, onda više ne trebamo svećenike, nego će Božju volju izučavati oni koji se time, po priznanju gosna. Benedikta, time profesionalno bave: znanstvenici. 😀 Od sada, ima da me zovete “velečasni Charon”. 😛

  Charon l'Cypher

  2. 11. 2008. at 18:02

 2. […] knjigu čiji je autor Bog’. Da ne duljim previše, ostalo po tom pitanju možete pročitati ovdje, a sada idemo na friške novosti iz prijestolnice […]

 3. Učlanjenje

  bezvjerni

  6. 2. 2009. at 16:19

 4. […] se nastavljaju. Već smo pisali o vatikanskom svojatanju lika i djela Galilea (link 1; link 2). Povodom 445. obljetnice rođenja toskanskog fizičara i astronoma, Vatikan je priredio […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: