Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Vaticamerica

leave a comment »

Statler and Waldorf

Statler and Waldorf

Dana 29. listopada u vatikanskom dnevnom listu l’Osservatore Romano objavljen je interview s glasnogovornicom Sjedinjenih američkih država u Svetoj stolici Mary Ann Glendon (vidi lijevo),  u kojem dotična optužuje i ukazuje na opasnost (cit.) “fundamentalističkog laicizma” u SAD. Spomenuta ambasadorica ujedno pozdravlja “pozitivni laicizam” pape Benedikta XVI i njegov poziv na blisku suradnju SAD i Vatikana. Stanimo malo na loptu i pogledajmo malo značenje riječi laicizam:

LAICISM (noun): the nonclerical, or secular, control of political and social institutions in a society (distinguished from clericalism)  [Webster’s Enyclopedic Unabridged Dictionary of the English Language (Gramercy Books, NY, USA, cons. ed. 1996]

Kao primjer “fundamentalističkog laicizma”, Glendon uzima kao primjer Odluku Vrhovnog suda, koji  je 1962. god. ukinuo obvezatnost recitiranja molitve u školama. Što ima toliko fundamentalističkog i ekstremnog u tome, pogotovo ako usporedimo taj čin s Websterovom definicijom?  I tako, dok George W. Bush izjavljuje kako mu je Bog rekao da izvrši vojni napad na Irak i Afganistan, gđa. Glendon (čije prezime fonetski podsjeća na hibrid između riječi “Glenn” i “Benton” :mrgreen: ) smatra da je ateistička opasnost znak (cit.) “laicizma koji pokušava ukloniti sve znakove religioznosti iz američkih javnih ustanova”, te da se “dovodi u pitanje legitimitet svih oblika suradnje između Crkve i Države”.

Izvor: UAAR

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

2. 11. 2008. u 18:32

Postano u Politika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: