Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Nobody expects the Romanian inquisition

leave a comment »

Plan se počeo gurati već 2006., no sada je napokon postigao svoj cilj – iz nastavnih programa  rumunjskih škola izbačena je Teorija evolucije!

Ministar prosvjete, Cristian Adomnitei (ime je već garancija), objašnjava da se “evolucionizam može implicitno naći u programu biologije, budući da je nemoguće potpuno ignorirati tu teoriju.”

Naravno, udarac ide i biologiji – satnica je smanjena od 2 sata tjedno na 1, a za ta se predavanja mora čekati do dva završna razreda srednje škole. Do tada rumunjski učenici neće u školi čuti ni riječi o Teoriji evolucije, ali će ih se zato filati kreacionističkim floskulama i to od 7. do 18. godine.

Učenici neće pronaći spas niti u filozofiji, budući da su iz programa izbačeni Voltaire, Camus i Nietzsche zbog kritika religiji. Izgleda da je Index Librorum Prohibitorum još na snazi…

Vjerska indoktrinacija je i dalje dobrodošla u obrazovnim ustanovama, a roditelji koji se tome protive moraju uputiti pismeni zahtjev školi. Dok će ostale poslušne ovčice slušati vjerske tlapnje, crna ovca će učiti u školskoj knjižnici (ima tu simbolike…).

Naravno, i tim “pobunjenicima” je možda odzvonilo, budući da postoje prijedlozi o tome da vjeronauk postane obaveznim predmetom, potpuno ignorirajući volji roditelja i učenika; tko ne želi slušati religijska predavanja, morat će slušati “religijska i moralna” predavanja, što će se, zbog pomanjkanja kadra, svesti na kopiju vjeronauka.

U obranu Teorije evolucije i učenika koji imaju pravo na znanje, stao je i Remus Cernea, predsjednik udruge Solidarity for Freedom of Conscience. Cernea smatra da tim postupkom, “država pruža učenicima jednu jedinu perspektivu svijeta, onu vjersku, bez protuteže znanstvene ili filozofske perspektive.”

Takve striktne (i nadasve kršćanske) mjere “obrazovanja” asociraju na velikog branitelja kršćanstva sa područja današnje Rumunjske. Tko zna, možda se primijene i određene metode kažnjavanja, pa će “kolac” (ocjena nedovoljan) u rumunjskim školama imati sasvim novo i drugačije značenje…

IZVOR

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

3. 12. 2008. u 12:45

Postano u Uncategorized

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: