Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

AntiTrust obrazovanje

leave a comment »

U ovim trenucima gospodarske krize, naša bi vlada mogla malo stegnuti remen i glede broja naših ministarstva. Sudeći po slobodi koju si Crkva uzima u nametanju svojih stavova, ne treba nam Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta budući da odluke vezane za nastavne programe mora odobravati Crkva.

Frka je nastala oko religijske kulture, predmeta koji bi trebao biti alternativa (katoličkom) vjeronauku u školama.

Sudeći po riječima Ivice Pažina, predstojnika Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije, predmet religijske kulture je u drugim zemljama vrlo kvalitetan i otvoren u prikazivanju drugih religija. No, Pažin također smatra da takav predmet hrvatskim školarcima ne treba, zbog “nacionalnog standarda, odnosno otvorenosti katoličkog vjeronauka prema svih ostalim konfesijama.”

Ipak, potreba za alternativom postoji, kako napominje prof.dr. Milan Matijević, jedan od autora Nacionlnog okvirnog kurikuluma i učitelj na Profesorskom fakultetu u Zagrebu, budući da je sadašnja alternativa vjeronauku hodanje po školskim hodnicima. Matijević ističe da je osnovno obrazovanje po Ustavu obavezno, te da je “obaveza poslati dijete u školu, stoga je neustavno to dijete jedan ili dva školska sata poslati na hodnik.”

Bilo kako bilo, Crkva negoduje zbog mogućnosti uvođenja konkurencije. A možda i zbog činjenice da živimo u 21. stoljeću te konkurenciju mora prihvatiti, a ne uništiti ju (teško je odustati od starih navika).

IZVOR

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

4. 12. 2008. at 10:57

Postano u Djeca, Znanost

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: