Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Uloga religije u slobodnom padu

4 komentara

Najnovije izdanje periodičnog izvještaja Europske komisije Eurobarometer pokazuje da je uloga religije među žiteljima Europske unije u vrtoglavom padu. Riječ je o istraživanju na temu Values of Europeans, a rezultati istog definitivno potvrđuju neosnovanost i totalnu nebuloznost zahtjeva pape Benedikta XVI i njemačke kancelarke Angele Merkel glede spominjanja Boga i europskih kršćanskih korijena u budući Ustav EU. Uostalom, pomalo je nelogično doći sa zahtjevom da religija koja je došla sa Bliskog istoka bude temelj Europe – čiji sam naziv potječe od stare poganske Grčke.

Istraživanje je provedeno putem ankete u kojoj su ispitanici EU morali izabrati tri najvažnije vrednote od dvanaest ponuđenih: demokracija, tolerancija, poštivanje drugih kultura, religija, vladavina prava, ljudska prava, mir, individualna sloboda, poštivanje ljudskog života, jednakost, solidarnost i postizanje vlastitih ciljeva. Rezultati su sljedeći: prva tri mjesta zauzimaju mir (45%), ljudska prava (42%) i poštivanje ljudskog života (41%). Religija, međutim, zauzima posljednje mjesto sa samo 7%.

U tu anketu nisu bili uključeni samo građani Europske unije, već i stanovnici zemalja članica koje trenutno imaju status kandidata za pristupanje EU, što znači da se i Hrvatska nalazi na tom popisu (zajedno s Turskom i Makedonijom). Kod nas su zabilježeni sljedeći rezultati – prva tri mjesta zauzimaju ljudska prava (53%), mir (51%) i poštivanje ljudskog života (46%), dok posljednja tri zauzimaju religija (9%), postizanje vlastitih ciljeva (4%) i poštivanje drugih kultura (4%).

Nadam se da su Šuker i Sanader upoznati s gore navedenim ciframa. Ne bi bilo loše kada bi Predsjednik Vlade iz sljedećeg državnog proračuna prilagodio izdvajanja za katoličku Crkvu u skladu s voljom naroda i općim mentalitetom u Europi, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da premijer toliko cijeni i voli mišljenje naroda, demokraciju i Europsku uniju.  :mrgreen:

Na upit “Which of the following values best represent the European union”, ispitanici su dali još teži udar religiji. Naime, u tom su kontekstu žitelji EUa izabrali ljudska prava (37%), mir (35%) i demokraciju (34%). Zadnje mjesto opet zauzima religija, sa samo 3%. I u ovom dijelu ankete hrvatski ispitanici dali su dodatni poraz religiji: samo 3% smatra da religija najbolje predstavlja EU, dok na vrhu ljestvice imamo vladavinu prava (41%), demokraciju (35%) i mir (32%).

Izvor: EUROBAROMETER 69

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

7. 12. 2008. u 1:51

Postano u Uncategorized

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Samo postoji jedan “MALI” problem…

  Što im je manja uloga to su glasniji i opasniji. Nemojte nikada zaboraviti da za razliku on nas Ateista kojima je život “svetinja” i ljudska prava važna, njima to ništa ne znači.
  Genocid, ubojstva, silovanje, robstvo, to je sasvim prihvatljivo ako je u ime boga (pročitaj bibliju).

  Ja vam kažem da ćemo mi još gadno najebati, mladi su nam sve gluplji i sve manje obrazovani, RKC se uvukla apsolutno svugdje i kontrolira sve, a i počela je amerikanizacija Hrvatske (u svakom smislu). Postat ćemo najjebenija i najgluplja nacija u Europi.

  Pun mi je kurac, kad bi barem stvarno postojao bog pa da se onda mogu veseliti dolasku Antikrista da počisti malo ovu bagru na vlasti, ali ništa od toga…

  …hvala bogu da sam Ateist! 🙂

  Z'ha'dum

  7. 12. 2008. at 20:25

 2. meni je zanimljivo kako je kod nas poštovanje drugih kultura još niže na ljestvici…

  nelchee

  7. 12. 2008. at 23:27

 3. Da, zanimljivo je, iako me uopće ne iznenađuje.

  Teomondo Scrofalo

  8. 12. 2008. at 6:31

 4. …hvala bogu da sam Ateist!
  fala ateistu da san Bog 😀

  _Necrophagist_

  15. 12. 2008. at 0:23


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: