Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Ukazanje=psihoza?

3 komentara

Jutros ste, pri ispijanju prve kave, u čudnoj fleki na šalici prepoznali lik Djevice Marije? Vidjeli ste ju i ona vam je povjerila kriptične i opskurne tajne vezane za budućnost čovječanstva?

Ako ste mislili da će vam takvo ukazanje donijeti svjetsku slavu, varate se. Nećete dobiti svoju tv-emisiju i medijsku pažnju već uputnicu za psihijatriju.

Papa Benedikt XVI. je ovih dana odredio da će svi vidioci i vidjelice koji tvrde da su imali ukazanje morati podvrgnuti psihijatrijskom vještačenju (a ako je moguće psihijatar mora biti laik, da vjerodostojnost bude veća), morat će se utvrditi stupanj njihovog obrazovanja te imaju li ti ljudi od ukazanja Djevice Marije ikakvu financijsku korist (pitajte ekipu iz Međugorja). Detalji o ovim smjernicama bit će opisani u novoj papinoj knjižici koja je namijenjena biskupimama i koja bi im trebala služiti kao pomoć u slučaju marijanskog ukazanja, odnosno kako prepoznati prevarante.

U nekim slučajevima, i papa je svjestan toga, neće pomoći ni psihijatar, stoga Benedikt XVI. predlaže i posjet egzorcista – tko zna, možda vas nije posjetila Djevica Marija već kamuflirani Sotona…

Naravno, suvišno je dodati da se poruke vidjeoca, odnosno Djevice Marije, moraju slagati s naukom Crkve kako bi ih Crkva mogla priznati i odobriti  – očito je papi i ekipi dojadilo stvaranje određenih kultova i gubitak vjernika nakon što se na čudan način ukažu Djevica ili svetac,a  Vatikan d.d. nije priznao natprirodni fenomen (opet, primjer Međugorja).

Korisnu knjižicu o tome kako prepoznati lažne Marijine glasnogovornike će objaviti Kongregacija za nauk vjere, a cijeli se postupak može sažeti u tri točke:

1) Naređenje da se o ukazanju šuti (da je barem tako šutio psihić Pavao kada mu se navodno ukazao Isus…) – odbijanje implicira da su tvrdnje o ukazanju netočne.

2) Posjet psihijatru, psihologu i  susret sa egzorcistom.

3) Istraga o obrazovanju osobe i o eventualnoj materijalnoj koristi od navodnog ukazanja.

Najzanimljivije je uvođenje ovog trećeg koraka. Naime, Crkva se do sada nije previše opterećivala u vezi toga što se ukazanja događaju pretežno neobrazovanim pojedincima. Ipak, možda misle da će obrazovaniji vidjeoci dodati kredibilitet cijelom tom cirkusu plačućih kipova, ukazanje i stigma. No nekako sumnjam da će se naći ijedan doktor znanosti koji se kune da je vidio i popričao s Djevicom Marijom i ostalom svetom ekipom…

IZVOR: Jutarnji list, UAAR

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

15. 1. 2009. u 9:52

Postano u Teologija

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Uvijek će se naći neki a) dovoljno ludi “intelektualac” i (ne “ili”!) b) neki koji će nasanjkati sustav i zaraditi. Besides, ovako postavljena pravila igre postaju izazov, ne misliš li? 😉

  Charon l'Cypher

  15. 1. 2009. at 10:19

 2. Boze,VOLIM TEEE

  Bbb

  1. 8. 2009. at 2:39

 3. I on tebe voli.
  Upravo mi je to potvrdio telegramom kojeg je poslao putem tetrijeba pismonoše.

  Teomondo Scrofalo

  2. 8. 2009. at 12:33


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: