Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Život na sjeveru

leave a comment »

Od kada je prošle godine biskupija u Fairbanksu (Aljaska, USA) bankrotirala zbog pedofilskih skandala, broj osoba koje tvrde da su u djetinjstvu pretrpjele spolno zlostavljanje od strane katoličkog klera naglo je porastao.

Od ožujka 2008. do danas pristigle su dodatne 152 tužbe protiv svećenika i crkvenog osoblja, čime je ukupan broj žrtava pedofilije porastao na 292. U mjestu Fairbanks, 23 osobe priznale su da su u djetinjstvu bile spolno zlostavljane od katoličkih dušobrižnika, što i ovi sami priznaju:

“We acknowledge that harm was done to people and this is, we think, the most pastoral way to address those hurts,” a diocese official said in February about the bankruptcy filing.

Prijavljena zlodjela desila su se navodno između 50ih i 80ih godina, a nove tužbe odnose se i na fizičke osobe koje do sada nisu bile na popisu osumnjičenih. Iako je rok za podizanje tužbe istekao 2. prosinca, mnoge su žrtve zatražile pokretanje sudskog postupka protiv Isusovačkog reda (aka jezuiti), koji šalje svoje pohotne svećenike u biskupije sjeverne Aljaske.

Isusovci su 2007. god. bili umiješani u sličnu aferu  (tada su u pitanju bile biskupije St. Michaela i Stebbinsa), kada je njihov red morao platiti odštetu od 50 milijuna dolara u korist žrtava – njih 113 –  uglavnom djeca Yupika. Bolje rečeno- više nego odšteta, moglo bi se prije reći da je bilo riječ o dogovoru, s obzirom da su kao protuuslugu Isusovci uspjeli isposlovati da se ne podižu tužbe protiv njihovih okrivljenih svećenika te da žrtve zlostavljanja ne traže da isti priznaju svoju krivicu.

Izvori:

Anchorage Daily News-Claims of abuse by priests double

Al Nord del MondoRaddoppiano le denunce per pedofilia ai danni del clero

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

22. 1. 2009. u 7:21

Postano u Djeca, Ljudska prava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: