Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Evangelizacija interneta

3 komentara

WinReligionKatolička crkva otvara vrata suvremenoj tehnologiji, inovacijama i internetskim blagodatima, pa je shodno tome Vatikan odlučio otvoriti poseban kanal na YouTubeu i objaviti naputak o pravilnom korištenju Facebooka. Katolički portal Križ života prenosi sljedeću zanimljivost:

Predstavnik Googlea je napomenuo kako oni na vatikanskom kanalu neće imati nikakve zarade.

Fair enough. Svi znamo da je Vatikan jako siromašna država (iako radi nedjeljom :mrgreen: ), stoga ne bi bilo lijepo zarađivati na teret skromne prijestolnice kršćanstva. Nego, već kad Benedict 16-bit želi poslati svoje mnogobrojne poruke via web, ne bi bilo loše staviti na net knjige, dokumente i ostala štiva koja su godinama pohranjena u vatikanskoj biblioteci, daleko od očiju javnosti. I mean, već kad se Sveta Stolica otvara virtualnom svijetu, nek’ se barem otvori kako treba, zar ne? 😉

Što se Facebooka tiče, Crkva poziva korisnike da (cit.) se ne upuštaju u razgovore s nepoznatim osobama, naglašavajući ujedno da virtualni svijet ne smije zamijeniti ljudske odnose u kojima su prisutni glasovi, pogledi i rukovanja.

Zar se Isus obraćao samo užoj rodbini, prijateljima i poznanicima, ili pak i nepoznatim osobama? Što se tiče glasova, pogleda i rukovanja, moglo bi se reći da je i sam čin molitve na neku ruku virtualan. Slobodno me ispravite ako se netko za vrijeme molitve rukovao s Isusom gledajući ga u oči dok mu je ovaj nešto govorio.

Da se razumijemo, ja nemam ništa protiv da papa i kler budu prisutni na Internetu. Kao što drugi imaju pravo iznijeti svoja mišljenja i stavove, tako i RKC ima potpuno pravo na svoj web prostor. Ono što me pomalo zabrinjava je to što  očekujem da će predstavnici Crkve uskoro početi s uputama, direktivama, kritikama o tome kakav treba biti internet; koje stranice treba posjećivati a koje ne; koje igrice treba izbjegavati; kako treba koristiti forume, social network i slične stvari.

Za kraj, zanimljiva tražilica za katolike – Cathoogle, odnosno Catholic Google- The best way for good Catholics to surf the web. Pokušajte utipkati riječi poput sodomy, fuck, shit i slične “four-letter-words” i uživajte u rezultatu. Izgleda da je iz njihove perspektive dovoljno cenzurirati određene riječi kako bi ove nestale iz vokabulara poslušnog vjernika.

Izvori:

UAAR-La Chiesa scrive il decalogo per usare Facebook

UAAR-Il Vaticano compra un canale su YouTube

Corriere del Mezzogiorno-La Chiesa frena su Facebook: ecco le regole per usare i social network

Jutarnji List-Papa poruke odlučio staviti na YouTube

Križ života – Papa: Brojne su blagodati interneta

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

27. 1. 2009. at 6:01

Postano u Uncategorized

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. Haha, dobra stvar taj cahoogle 😀 Al nije u potpunosti filtriran. Probaj ‘katuglati’: raping children, čovjek bi pomislio da takvo što ne spada u domenu kršćanskog svjetonazora…

    MetaPhase

    27. 1. 2009. at 8:00

  2. […] Just to remind you, riječ je o onom istom youtubeu na kojem je Vatikan nedavno otvorio svoj kanal. […]

  3. […] a comment » Na ovim smo stranicama već pisali o odnosu između vjerskih institucija i tehnoloških, odnosno IT inovacija. Nakon katoličke Internet tražilice Cathoogle, red je na muslimansku […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: