Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Nomen est the Omen 666

6 komentara

catholic-baby-names-avoid5Ne samo da Crkva prijeko gleda na planiranje obitelji, izgleda da neki svećenici negoduju i kada je u pitanju odabir imena, odnosno kada se odabir imena za dijete ne slaže sa nacionalističkom sviješću.

Don Petar Mikić iz Ploča je pokrenuo svojevrsnu inicijativu kako bi nagradio roditelje koji svojoj djeci daju “podobna, hrvatska narodna imena ili imena u skladu sa katoličkom vjerom”. Naime, ako se ime vašeg djeteta nalazi na listi podobnih imena koja je proširena uz proglas ovog svećenika, prilikom krštenja don Mikić će nagraditi vaš izbor sa 1000,00 kn.

Don Mikić tvrdi da tako pomaže u očuvanju nacije, i dodaje kako mu nije teško izdvajati sredstva za ovu akciju (za mišljenje bi trebali pitati vjernike i porezne obveznike, budući da se krpelj-Crkva i njeno svećenstvo financiraju iz državnog proračuna i priloga (lako)vjernika).

Davanjem djeci narodnih imena koja su redovito svetačka, drži don Mikić, poštuje se vjera, ali i naši preci budući da se njihova imena otimaju zaboravu. Njegova je i nebulozna tvrdnja da se, u brakovima u kojima se žele sačuvati sva imena predaka, rađa više djece (voljela bih kakav znanstveni dokaz za ovu floskulu :mrgreen:). Divno, razno-razni Ante, Ivan, Mato and so on štancaju se kao na traci da imena ne bi pala u zaborav…:roll:

Kada su u pitanju imena koja bi mogla ukazati i na srpsko podrijetlo, naš krstitelj je rigorozan i veli da su ona podobna samo ako su ih već nosili djetetov otac ili djed. Za ovog neustrašivog branitelja hrvatske kulturne baštine sve što je sumnjivo ne dolazi u obzir – njegova je poruka da treba spriječiti razvodnjavanje i nestajanje Hrvatske, a upravo se po imenu treba znati kojem narodu tko pripada. Pitam se kako bi reagirao da netko želi nazvati svoje dijete Yeshua – pravo (židovsko) ime onoga koji je hrvatskom puku poznat kao Isus. Možda je i Isus bio Hrvat (a da to nije znao) pa i njegovo ime može biti podobno.

Ova je inicijativa ujedno i borba protiv “čudnog i neobjašnjivog nedostatka volje za budućnost u mnogih mladih parova koji se često odlučuju na samo jedno dijete”. Don Milić smatra da je to zato što “mladi parovi valjda misle da djeca predstavljaju ograničenje sadašnjosti te se na njih ne gleda s nadom, nego se smatra da nam ona oduzimaju dio našeg života”. Čudno, mislila sam da se mladi parovi pretežno ograničavaju na jedno/dvoje djece zbog sveukupnih loših i nepovoljnih prilika za roditeljstvo u ovoj zemlji.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, don Ivan Čubelić, priznaje da nije čuo za Mikićevu inicijatvu te ne može detaljnije govoriti ima li u njoj što spornog, no ne vidi ništa loše u pokušaju don Mikića da potakne davanje imena koji imaju svojeg zaštitnika na nebu ili su dio tradicije. Baš, nema ništa lošeg u podmićivanju roditelja kako bi iskazali svoju nacionalnu pripadnost pomoću odabira imena djeteta.

Svojevrsnu pohvalu je don Mikić dobio i od Rafaela Dropulića (da, da, naš mladi buntovnik Rafo), koji tvrdi da je don Mikić osjetljiv na to što roditelji daju djeci čudna imena te se u potpunosti slaže s njim i žali za time što mladi parovi nisu u stanju konzultirati katolički kalendar pri odabiru imena svoga djeteta već se zbog želje da budu moderni odlučuju za “nekakva čudna imena”.

Za Rafaela (lijepo židovsko ime) je odabir imena “očuvanje hrvatskih korijena, jer stablo bez čvrstih i dobrih korijena, koje se ne zalijeva, ne gnoji i ne čuva, lako uvene”. Da, ovakva vrsta tinjajućeg nacionalizma je fantastičan gnoj za mlade generacije.

IZVOR: Jutarnji List

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

4. 2. 2009. u 9:20

Postano u Djeca, Obitelj, Običaji

6 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. ajme meni majko moja draga…pa šta je ovo?

  sve je manje normalnih ljudi

  Boki

  4. 2. 2009. at 15:38

 2. Da, sve je manje normalnih u okrilju Maćehe. 😉
  A je l’ primjećuješ kako agitiraju ne Bogom i duhovnim porukama, kao svojim službenim božanstvom i vodiljama, nego novcem, koji im je i inače jedino božanstvo kojem se klanjaju? 😈

  Charon l'Cypher

  4. 2. 2009. at 16:03

 3. Mislite da ce mi netko dati 1000kn ako macki dam sveto hrvatsko ime?:D ma, bit ce mi dosta i 500.

  Acoustic Kitty

  4. 2. 2009. at 16:46

 4. A što ako nazovem sina Damien ili Friedrich? Hoću li dobiti globu? :mrgreen:

  Teomondo Scrofalo

  4. 2. 2009. at 18:42

 5. Charon l'Cypher

  4. 2. 2009. at 23:47

 6. […] Impietyja. Na ovim stranicama prvi se put našao početkom ove godine, kad se pročulo da plaća 1000 kuna onim roditeljima koji svoje dijete krste nekim od podobnih imena. Popis tih imena, naravno, sastavlja on […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: