Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Nacisti su ok; žene nisu…

with one comment

Vjerujem da bi i putnik namjernik, nesvjestan karaktera ovih stranica, samo iz naslova mogao zaključiti da pišemo o nekoj religijskoj organizaciji. Pomalo tragično, ne mislite li?

Dakle, Business.hr javlja:

Organizacija pod nazivom “Rimske katoličke svećenice” (RCWP) zatražila je od pape Benedikta XVI. da, pošto je ukinuo odluku o izopćenju tradicionalističkih biskupa članova bratovštine Pija X., vrati i njezine članice u krilo Katoličke crkve.

“To bi bio čin izmirenja i pravičnosti prema ženama u Crkvi”, priopćio je RCWP, a prenijela agencija Kathpress u četvrtak.

Osim toga, ukidanje odluke o izopćenju bio bi korak u “ispravljanju odnosa prema ženama kao crkvenim pripadnicama ‘drugog reda'”, priopćila je organizacija.

Smiješno: od Katoličke crkve tražiti (barem) jednako razumijevanje za žene kakvo imaju za naciste i njihove štovatelje…

Šanse za uspjeh ovog poziva na toleranciju i ravnopravnost su naravno kao i kod svih sličnih poziva upućenih Katoličkoj crkvi:

“Svećenice” međutim nemaju mnogo izgleda, jer prema tumačenjima crkvenih pravnika postoje velike razlike između njih i tradicionalističkih biskupa lefebvrijanaca.

Bivši francuski nadbiskup Marcel Lefebvre (1905.-1991.) i četvorica muškaraca što ih je 1988. bez dopuštenja Pape zaredio za biskupe bili su odlukom Ivana Pavla II. izopćeni iz Crkve, a najnovijom odlukom Benedikta XVI. izopćenje je ukinuto. Oni, međutim, formalno ispunjavaju uvjete za ređenje.

S druge strane, ženama koje su se prvi put “zaredile” 2002. na brodu na Dunavu na austrijsko-njemačkoj granici, nedostaju svi uvjeti za ređenje propisani crkvenim pravom.

Kardinal Joseph Ratzinger, sadašnji papa Benedikt XVI., svojedobno je kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere izjavio da “Crkva u skladu s Apostolskim pismom ‘Ordinatio sacerdotalis’ (objavljenim 1994.) nije ovlaštena zaređivati žene te da se “svi vjernici definitivno imaju pridržavati te odluke”.

“Zaređivanjem svećenica” hine se sakramenti i stoga nije pravovaljano te znači “teško kršenje božanskog ustroja Crkve”.

Osim toga, biskup koji je “zaredio svećenice” otpadnik je od Crkve te je stoga riječ o “teškom grijehu protiv jedinstva Crkve”, objasnila je svojedobno Kongregacija za nauk vjere.

Uuuuu, sav sam se naježio! Hinjenje sakramenata, otpadnik od Crkve,… i – pazite sad – težag grije protiv jedinstva Crkve! One iste koja se raspala na… errrrr… prebrojite sami koliko komada, komadića i komadićaka (pazite: popis nije potpun!). Postoji li neka riječ koja opisuje kršćanske organizacije bolje od riječi “licemjerje”?

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

6. 2. 2009. u 1:05

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vidiš, ovo me podsjeća na slučaj bivšeg nadbiskupa Emmanuela Milinga, koji je 2006. godine izopćen zbog sklopljenog braka sa stanovitom Marijom Sung. Poput Marcela Lefebvrea, i on je zaredio 4 biskupa bez dozvole Pape i Vatikana. Poput Lefebvrea, i on je osnovao svoju zajednicu, pod nazivom Married Priests Now (mislim da ne treba ulaziti previše u detalje tog pokreta, s obzirom da samo ime kaže sve). No, za razliku od lefebvrijevaca, Milingu se neće skinuti ekskomunikacija.
  Ergo, svećenici i biskupi koji negiraju Holokaust, koji tvrde da su plinske komore služile za dezinfekciju, te koji ne prihvaćaju Drugi vatikanski koncil mogu proći – za razliku od jednog biskupa koji se (užasa li!) oženio.
  Pazi što je svojedobno izjavio Milingo:

  “The devil in the Catholic Church is so protected now that he is like an animal protected by the government; put on a game preserve that outlaws anyone, especially hunters, from trying to capture or kill it. The devil within the Church today is actually protected by certain Church authorities from the official devil-hunter in the Church — the exorcist. … To the question, ‘Are there men of the Curia who are followers of Satan?’ Milingo responded, ‘Certainly there are priests and bishops. I stop at this level of ecclesiastical hierarchy because I am an archbishop, higher than this I cannot go.’ Milingo cited papal statements to back up his charges. ‘Paul VI said that the smoke of Satan had entered into the Vatican'”[5] (Reported in The New American, 3 March 1997)

  izvor:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Milingo

  Teomondo Scrofalo

  6. 2. 2009. at 6:02


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: