Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Unhappy Birthday Vatican!

3 komentara

U jučerašnjem Glasu Istre objavljen je članak koji govori o 80. obljetnici Vatikanske države, odnosno o godišnjici  potpisivanja Lateranskog ugovora između Svete Stolice i poznatog humanitarca Benita Mussolinija. Da ne duljim previše, više o tome možete pročitati u donjem privitku.

Iako je članak solidan, mislim je da autor izostavio dosta toga. Da pojasnim: krenuo je s nabrajanjem vatikanskog cjelokupnog imanja, a da pritom ne napomene neka škakljiva i ne baš zanemariva pitanja u svezi tog istog bogatstva: vatikanska banka (IOR), porezne olakšice koje su izazvale protivljenje Europske komisije, kapitalne donacije iz cijeloga svijeta (tzv. Obolo di San Pietro, tj. Petrov novčić), mnogobrojne nekretnine; a da ne govorimo o slučaju Banco Ambrosiano i o drugim muljažama Svete Stolice. Drugim riječima, mogle su se navesti neke zanimljive brojke.

Npr., jeste li znali da vatikanski BDP iznosi 407 tisuća dolara pro capite? Ili da 20% nekretnina na području grada Rima pripada Vatikanu?

Navedene podatke naveo je poznati novinar dnevnog lista La Repubblica Curzio Maltese u knjizi La Questua (Feltrinelli, 2008), koja je prije godinu dana izazvala dosta negodovanja u vatikanskim krugovima, do te mjere da je čak vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone otvoreno pozvao novinare da se prestanu baviti analizama crkvenih računa.

Knjiga La Questua (prij. milodar) sastavljena je od članaka koji su periodično izlazili u etabliranom dnevnom listu La Repubblica.  Ako slučajno sumnjate u točnost Malteseovih navoda, odnosno ako mislite da je izmanipulirao podatke i namjerno izrežirao, znajte da se njegova istraživanja temelje na dokumentima i financijskim iskazima talijanske biskupske konferencije CEI  (Conferenza Episcopale Italiana).

Preporučujem vam to štivo. Ima dosta toga za čitati, ali vjerujte mi: isplati se. La Questua je dostupna u pdf formatu na web stranici concordatwatch –  inače zanimljiva stranica koja vam objašnjava odnose između Crkve i Države. Kao mali appetizer, na ovoj lokaciji možete pročitati sažetak Malteseove knjige, ili ako želite, možete direktno downloadati poglavlja sa sljedećih linkova.

Isprintajte i uživajte. Ili bolje rečeno: isprintajte i zgražajte se. :mrgreen:

1) Scandal, intrigue and mystery – The secrets of the Vatican Bank

2) The Church has a secret tax fund: this is where a billion euros disappear to

3) Charity – the other face of our tax donations. How the Church is replacing the State

4) The Church’s accounts: here’s how much it costs us

5) Tax crusade marches on the holy hotels

6) Religious dogma in the classroom: RE classes are worth a billion

7) “Church uses public money for the common good. Italy should be grateful.” (interview)

8 ) Religion and Democracy (by Ezio Mauro, head of La Repubblica)

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

12. 2. 2009. u 6:14

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. ma vatikan je sprdnja od države, samo sranja rade

  Kotus

  13. 2. 2009. at 15:00

 2. Je, ali zamisli da bilo koja druga država radi tolika sranja van svog teritorija, kako bi se proveli? To si čak niti Ameri ne bi mogli dozvoliti! No, ovi imaju izmišljenog prijatelja, pa ih cijeli svijet amnestira od zločina koje rade i nebuloza koje pričaju. Meni je to van svake pameti, ali tako je.

  Charon l'Cypher

  16. 2. 2009. at 2:02

 3. Prava suština postojanja ovakvih političkih organizacija u vjerskim haljama i nije ništa nego novac, vlast, politika, kontrola.

  Uz normalno kršćansko ili muslimansko ugnjetavanje neistomišljenika, uništavanje života čak i slučajnim neistomišljenicima-svojim odanim pripadnicima, manipuliranjem nasiljem, konstantno traženje i stvaranje neprijatelja, što sve skupa govori o božanskom svijetlu i blagoslovu koji jedini Bog donosi svome narodu preko svoje crkve.

  Samo da bi se prenijela istinska Božja Riječ: Sva Vlast i Mast Meni!!

  mate

  20. 2. 2009. at 23:24


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: