Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Sveta cenzura

with one comment

Prenosimo s Business.hr-a:

Predstavnici katolika i muslimana predložili su u četvrtak uklanjanje iz školskih udžbenika svih izraza koji bi mogli povrijediti vjerske osjećaje jednih i drugih.
Prijedlog je iznijet u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon razgovora u Vatikanu između izaslanstva kairskog sveučilišta Al Azhar i viših katoličkih dužnosnika.
“Školske knjige trebaju biti revidirane kako ne bi sadržavale materijal koji bi mogao uvrijediti vjerske osjećaje drugih vjernika, ponekad kroz krivo tumačenja dogmi, nauka ili povijesti”, kaže se u izjavi.
U izjavi nije točnije navedeno kako te dvije velike svjetske religije namjeravaju pristupiti ispravljanju školskih knjiga.
Prisjetimo se malo, što to vrijeđa osjećaje vjernika. Za početak, Katolici se uvrijede kad im naturite na nos razbuktanu pedofiliju u redovima njihovih svećenika, ne tako davnu fašističku prošlost (a i sadašnjost), progone uglednih znanstvenika,… a mnogima nije milo niti kad spomenete Križarske ratove. Kad je riječ o Muslimanima, manje-više svako nevjerničko spominjanje Muhameda (to je onaj što je oženio klinku od 6 godina, no ako pokušate to okarakterizirati kao pedofiliju, morat ćete svoju izjavu objasniti sudu), kao i bilo kakvo dovođenje u pitanje dogmi Kur’ana.
Može li rezultat predložene cenzure biti išta drugo osim falsificiranja povijesti i tjeranja u zaborav sveg zla kojeg su (navedene) religije napravile kroz povijest, a rade i danas? I onda će za 50ak godina pričati kako su divni, i bez mrlje u svojim tisućljetnim povijestima… a ako netko i spomene kakvu mrljicu, letit će u zatvor.
Baš me zanima kako bi ti vjerski vođe reagirali da tražimo zabranu iznošenja “svih izraza koji bi mogli povrijediti […] osjećaje” kriminalaca na sudovima? Ovako nekako:
– Optuženi je ubio…
– Prigovor!
– Ispričavam se. Optuženi je… bio tamo… gdje je netko ubijen…
– Prigovor!

Istina prije svega, jer laganje je grijeh! A oni koji se ovako javno bore protiv istine (jer ne kažu da žele uklanjanje laži i netočnosti, nego onoga što ih vrijeđa), dovoljno govore o svojim čistim obrazima (i mrljama krvi na njima)…
Oglasi

Written by Charon l'Cypher

27. 2. 2009. u 7:56

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Politika, Religijski linkovi, Teologija — Charon l’Cypher @ 7:38 am Nedavno smo pisali o svetoj cenzuri, no taj “slučaj” je benigni prema onome što se pokušava progurati kao rezolucija […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: