Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Cathod Ray Theocracy

leave a comment »

Potaknut Williamsonovim negiranjem Holokausta, izraelski komičar Lior Shlein odlučio je ismijati pojedine dogme kršćanske religije, počevši od Marijinog djevičanstva pa sve do Isusovih čuda. Njegovi su skečevi bili prikazani na jednom izraelskom privatnom TV programu u sklopu emisije Tonight Show, no iz Vatikana je stiglo priopćenje u kojem se nadležna tijela pozivaju na poduzimanje odgovarajućih mjera (čitaj: cenzure) protiv spornog komičara. Na ovom linku možete pročitati izvornik priopćenja Svete tvrde stolice, koje u slobodnom prijevodu glasi ovako:

SVETA STOLICA – PRIOPĆENJE ZA TISAK

Vijeće katoličkih redova u Svetoj zemlji ovim putem želi javno izraziti svoje neslaganje i negodovanje zbog emisija prikazanih na izraelskom privatnom TV programu Kanal 10 u kojima su Isus Krist i Blažena Djevica Marija ismijani bogohulnim riječima i prikazima.

Nakon priopćenja Apostolskog Nuncija, nadležni organi Vlade javili su da će promptno reagirati kako bi ukinuli navedenu emisiju i dobili isprike od strane predstavnika televizijskog programa.

Uz solidarnost s kršćanima u Svetoj zemlji, te uz osudu svih vulgarnih i agresivnih akata netolerancije prema vjerskim osjećajima Kristovih sljedbenika, ovim putem izražavamo sažaljenje radi načina na koji su teško izvrijeđani izraelski sinovi Isus Krist i Marija iz Nazareta.

Rezultat? Emisija je cenzurirana, a predstavnici televizijskog programa morali su se ispričati svim vjernicima.

No, cenzura u ime Krista ide dalje, a sljedeći na udaru je kontroverzni talijanski satiričar Daniele Luttazzi, autor korozivnog skeča na temu sprovoda pape Ivana Pavla II. U tom monologu Luttazzi ismijava religijsku nekrofiliju koja je povodom smrti Ivana Pavla II dosegla svoju orgazmičku apoteozu. Navedeni skeč bio je dostupan na youtubeu do prije par dana, no isti je uklonjen nakon burnih reagiranja od strane dežurnih katoličkih talibana.

Just to remind you, riječ je o onom istom youtubeu na kojem je Vatikan nedavno otvorio svoj kanal.

Zamislimo na trenutak da takav isti potez napravi neka politička stranka, po mogućnosti ljevičarskog opredjeljenja. U Hrvatskoj bi se vjerojatno digla halabuka o povratku aveti komunizma i jednoumlja, s obzirom da u ovoj zemlji postoji taj trend površnog poistovjećivanja ateizma s antiklerikalizmom i komunizmom. No, kada takvu cenzuru radi Crkva, nikome ništa. Ovdje tobože nije više riječ o jednoumlju, nego o “uvažavanju i poštivanju osjećaja svih vjernika”. Drugim riječima: možete raditi što god želite, cenzurirati, osuđivati, kritizirati, pronevjeriti – dovoljno je da su vam usta puna Boga i sve će vam se oprostiti. Ako još uz uzastopno spominjanje Boga tu i tamo napomenete manijakalnu privrženost Domovini i obitelji, onda ste pak prave face; a ako usput znate barem malo pjevati (odnosno revati poput prehlađenog magarca koji mutira), onda možete bez problema napuniti Poljud i Jelačićev trg uz gradonačelnikov placet.

Izvori:  UUAR -Il Vaticano riesce a far censurare un programma tv israeliano

UAAR -Censura clericale su YouTube

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

2. 3. 2009. u 9:15

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: