Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Crkvene kontradikcije

2 komentara

Papa Benedikt poker na kvadrat jučer je poništio imenovanje ultrakonzervativnog austrijskog prelata za pomoćnog biskupa Linza, priopćio je Vatikan. Herr Ratzi razriješio je msgr. Gerharda Wagnera obveze da “prihvati položaj pomoćnog biskupa Linza”. Wagner je to sam zatražio prije dva tjedna nakon bezbroj kritika na njegov račun. Prelat je u svojim istupima oštro napadao homoseksualnost kao bolest koju treba liječiti, a valja naglasiti i to da romane ciklusa Harrya Pottera smatra kao štiva koja potiču na sotonizam.

No, Zlatnu palmu za izrečenu glupost zaslužuje njegova izjava u svezi prirodnih katastrofa. Wagner je, naime, tvrdio da su tsunami iz 2004. god. te uragan Katrina iz 2005. bili izazvani grijesima čovječanstva, odnosno da su isti ni više ni manje nego Božja kazna. Nadalje, Wagner je ujedno tvrdio da je uragan Katrina uništio pet bolnica u Louisiani jer su se u istima obavljali pobačaji.

I tako, dok većina javnosti pozdravlja Ratzingerovo poništenje imenovanja (zanemarujući pritom da je taj čin ništa drugo nego prihvaćanje ostavke mentalno poremećenog monsinjora), zaboravlja se činjenica da ga je 31. siječnja 2009. upravo on imenovao pomoćnim biskupom Linza. Zar je Ratzinger ignorirao gore navedene izjave Gerharda Wagnera, ili možda “nije bio informiran” s njegovim ekstremističkim stavovima kao u slučaju negacionističkog biskupa Richarda Williamsona?

Zanima me da li bi Wagner podnio ostavku (a Ratzi prihvatio) da nije bilo sve te galame koju su sami austrijski svećenici digli protiv svog kolege. Razmislite malo: u Austriji katolici reagiraju na izjave  prelata koji opravdava prirodne katastrofe i smrti tisuće ljudi bolesnom idejom “Božje kazne”. U Hrvatskoj,  međutim, svećenici mogu nesmetano držati mise zadušnice za Antu Pavelića i voditi sprovode bivših vojnih lica NDH uz tihi konsenzus katoličke javnosti (just to remind you, 88% stanovnika Hrvatske deklariralo se katolicima).

No, vratimo se on topic. IMO, potez da papa prihvati Wagnerovu ostavku dokazuje kako je vatikanska politika u laganoj zbrci. Ovaj slučaj ima dosta toga zajedničkog s aferom Williamson i lefebvrijevcima, u smislu da papa najprije napravi jedan potez kako bi nedugo nakon toga iz četvrte brzine naglo prebacio u rikverc, vjerojatno potaknut mnogobrojnim kritikama koje – budimo iskreni – u zadnje vrijeme vole pljuštati na Vatikan.

Slučaj s bratovštinom Pia X je u tom smislu simptomatičan. Lefebvrijevcima je najprije skinuto izopćenje, kako bi nakon toga papa pozvao iste na prihvaćanje Drugog vatikanskog koncila i na ponovno razmatranje nekih teza koje su se dokazale prilično škakljivima (cfr. Williamson, odgovornost Židova za deicid). Dok se ostali smrtnici, pardon: grešnici, moraju najprije pokajati za svoje grijehe kako bi ih maćeha Crkva u potpunosti prigrlila, lefebvrijevcima je omogućena obrnuta, a time i privilegirana procedura. Najprije upadni, pa ćemo onda porazgovarati.

Kontradikcija se nastavljaju. Već smo pisali o vatikanskom svojatanju lika i djela Galilea (link 1; link 2). Povodom 445. obljetnice rođenja toskanskog fizičara i astronoma, Vatikan je priredio cijeli niz događaja na temu suodnosa između znanosti i religije. Dakle, sada pak Crkva tvrdi da je Galileo bio nevin, definirajući ga pritom kao “genijalnog inovatora i sina Crkve”. Ako je Galileo bio nevin, odnosno ako je proces protiv njega bio nepravedan (kao što je to svojedobno tvrdio Ivan Pavao II), zašto njegov progonitelj kardinal Bellarmino ima još uvijek status sveca?

Robert Bellarmine (Roberto Francesco Romolo Cardinale Bellarmino) (4 October 1542, Montepulciano, Siena, Italy – 17 September 1621, Rome) was an Italian Jesuit and a Cardinal of the Roman Catholic Church. He participated in the Catholic Church’s proceedings against Giordano Bruno (sentencing him to be burned alive in a public square) and Galileo Galilei (who escaped the same fate, with eleven years’ house imprisonment). He was canonized in 1930 and is to Roman Catholics both a “saint” and a Doctor of the Church. (izvor)

Iz priloženog se može zaključiti da Crkva koja prihvaća lefebvrijevce je ista koja trenutno nema ama baš ništa protiv Svete Inkvizicije. Što drugo reći o instituciji čiji je svetac progonitelj koji je sudio njezinom “sinu i genijalnom inovatoru”?

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

3. 3. 2009. u 19:06

Postano u Teologija, Znanost

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Ako javnost bude reagirala na ovakve priglupe izjave, pretpostavljam da će papa moći koristiti jockera neinformiranosti (nešto mu se često u zadnje vrijeme događa da nije informiran o zbivanjima). […]

  2. […] oveće skandale: prvo ukidanje ekskomunikacije bivšem/sadašnjem svećeniku Richardu Williamsonu (link 1, link 2, link 3), a zatim i famozna izjava velikog znanstvenika Nacija o štetnosti kondoma koji […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: