Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Brutalnosti u ime Alaha

with one comment

Talibanske snage ubile su supruga afganistanske glumice Paween Mushtakhel, a razlog eliminiranja leži u činjenici da se ubijeni tvrdoglavo suprostavljao njihovim uzastopnim prijetnjama smrću i upornim inizistiranjima da svojoj supruzi zabrani glumačku karijeru na državnoj televiziji. 41-godišnja Paween trenutno je u bijegu sa svojom djecom, te često mijenja prebivalište zbog straha od daljnjeg nasilja talibana, koji sada kao sada imaju kontrolu nad 75% afganistanskog teritorija.

Paween nije jedina žena na udaru muslimanskih fundamentalista. Na ovim stranicama smo već pisali o žrtvama islamskog ekstremizma, počevši od ubijanja plesačica, zatim maloljetnih djevojčica zbog nepostojećih trudnoća; razglabavši pritom o vjerskim argumentacijama koje opravdavaju pedofiliju, pa sve do ubijanja maloljetnika zbog rastave braka i bičevanja djece u ime Alaha.

Vraćajući se na ovaj konkretan slučaj, Paween Mushtakhel je izjavila:

Atmosfera se promijenila. Na udaru talibana su članice parlamenta, NGO aktivistice, novinarke, učiteljice, glumice, pjevačice i plesačice. Talibani opravdavaju ubojstva tvrdeći da su sva ta znimanja ništa drugo nego kamuflaža za prostituciju i druge nemoralne aktivnosti. Izgleda da se vraćaju godine kada su grupe ekstremista terorizirale i ubijale u ime borbe protiv zlih poroka. Upravo zbog toga mnoge žene u Afganistanu daju ostavku na svoja radna mjesta.

Udovica se  prisjeća 70tih godina prošlog stoljeća, prije sovjetske invazije:

Ponekad se prisjetim da sam u svojoj mladosti izlazila u mini suknji i bez ogrtača koji bi mi pokrivao
glavu. Tada je stanovništvo u Kabulu bilo načitano. Smatralo se da je gluma umjetnost.

Glumila se bez ikakvih problema do 2001. godine, odnosno sve dok talibani nisu odlučili da je prikazivanje dramskih djela nemoralan čin. Mushtakhel je 2005. godine glumila u jednoj Shakespearovoj tragediji, no i to je imalo svoju cijenu:

Vraćala sam se doma u večernjim satima, pa su mnogi ljudi već počeli šuškati o razlozima mojih kasnih povrataka.  Zaključili su da sam prostitutka.

Članak talijanskog dnevnog lista Corriere della Sera, koji prenosi ovu vijest objavljenu prvotno u Timesu, navodi druge slučajeve mučenja i ubijanja žena u muslimanskim zemljama. Spominje se slučaj najpoznatije afganistanske policijske službenice Malalai Kakar (ubijene u rujnu prošle godine), zatim slučaj 17godišnje studentice Shamsie, čije su lice talibani unakazili kiselinom kada je ova odlazila u školu, a istu sudbinu doživjele su 4 profesorice i 11 djevojaka.

A sada, scrollajte malo niže i pročitajte zadnji Charonov post o Islamu i Ujedinjenim Narodima.

Need to say more? 🙄

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

4. 3. 2009. u 11:29

Postano u Ljudska prava, Ženska prava

Tagged with ,

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nekako mi promiče jedan detalj: ako tamo ima toliko prostitutki da to treba čistiti ognjem i mačem… tko plaća njihove usluge, kad su ovi drugi pravovjerni i moralni?

    Charon l'Cypher

    4. 3. 2009. at 11:38


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: