Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Ekskomunikacija pameti

2 komentara

brazilski nadbiskup Jose Cardoso Sobrinho

brazilski nadbiskup Jose Cardoso Sobrinho

Bliži se Dan žena, stoga nastavljamo s vijestima o odnosima između Crkve i nježnog spola. Index.hr i BBC izvještavaju o slučaju brazilske devetogodišnje djevojčice koju je očuh godinama seksualno zlostavljao. Novinar Gary Duffy navodi da su zlostavljanja počela kada je djevojčica imala samo šest godina, a valja ujedno naglasiti da je očuh u više navrata silovao i njenu četrnaestogodišnju hendikepiranu sestru.

Devetogodišnja žrtva, čije ime nije objavljeno jer je maloljetna, došla je u bolnicu žaleći se na bol u trbuhu, pri čemu je otkriveno da je trudna već četiri mjeseca i da nosi blizance.

“Ne znamo hoće li iznijeti trudnoću do kraja zbog strukture tijela. To je veliki rizik za nju, jer nema dovoljno razvijenu zdjelicu da bi mogla iznijeti trudnoću s blizancima”, rekao je liječnik koji joj je dijagnosticirao trudnoću.

Očuh je za seks plaćao jedan real (tri kune). Nakon neuspješnog pokušaja bijega u drugu brazilsku regiju, muškarac je uhićen i trenutno se nalazi u pritvoru.

Pobačaj je obavljen u srijedu. Naravno, cijeli slučaj nije mogao proći bez kritika dežurnog vjerskog  maloumnika. Naime, nakon što je oštro osudio odluku liječnika da abortusom spase život silovane djevojčice, brazilski nadbiskup Jose Cardoso Sobrinho ekskomunicirao je majku maloljetne trudnice i liječnike koji su obavili pobačaj.

Sobrinho uopće ne spominje čin očuha-pedofila, niti eventualnu pomoć koju je Crkva mogla ponuditi silovanoj maloljetnici u vidu liječničke njege ili asistencije psihologa, a da ne govorimo o bilo kakvom osnivanju fonda za žrtve obiteljskog nasilja. Zašto ne ekskomunicirati silovatelja, na kraju krajeva? Jesu li možda pedofili zaštićena vrsta unutar Crkve? Ili je možda spašavanje života devetogodišnje curice gori grijeh od pedofilije?

Kao znak neopisive humanosti i pietasa na koju se katolici vole često pozivati, umjesto pomoći i ljudskog razumijevanja za žrtvu i njezinu majku, nadbiskup Sobrinho jednostavno je odlučio izopćiti iz katoličke Crkve sve one koji su umiješani u predmetni pobačaj. Ma krasne li solucije. Samo Kristov avatar na Zemlji može imati tako sjajnu ideju.

Iako je abortus ilegalan u Brazilu, isti je dozvoljen ako se radi o slučajevima silovanja ili ukoliko je život majke ugrožen. No, i ovdje Sobrinho zauzima čvrst stav, tvrdeći da je “Božji zakon iznad svih ljudskih zakona. Ljudski zakoni koji se protive Božjem nemaju nikakvu vrijednost.”

Drugim riječima, koga briga za nekakve bezvezne zakonske odredbe, ustave, vladavinu prava i činjenicu da je djevojčica mogla umrijeti tijekom poroda. Bog iznad svega i prije svega! The rest is junk! Heil Jesus! Yipeeee, ajmo naprijed u Srednji vijek!

Brazilski ministar zdravstva José Gomes Temporao reagirao je na nadbiskupove nebuloze:

“Ovaj pobačaj ne krši zakon, s obzirom da je djevojčica bila silovana. Ono što Crkva govori je isključivo njezin stav. Šokiran sam radikalnim stavovima religije koja želi tobože spašavati živote, dok je s druge strane spremna dovoditi u opasnost živote drugih osoba.”

No, to nije sve. Milanski dnevni list Corriere della Sera objavio je izjavu koju je u svezi ovog slučaja dao vatikanski čelnik biskupijskog ureda za obitelj, vlč. Gianfranco Grieco. Mislite li možda da su vatikanske uškopljene mumije osudile ekskomunikaciju i pokazale mrvu razumijevanja za žrtvu? Ma kakvi! Iz Rima stižu znakovi solidarnosti za brazilskog nadbiskupa:

“Ovo je jako delikatna tema, ali s druge strane Crkva ne može zanemariti svoju zadaću, a to je zaštita života od začeća do prirodne smrti, bez obzira na ozbiljnost događaja poput nasilja nad djevojčicom. Abortus nije rješenje, već prečac. Izopćenje označava nemogućnost približavanja sakramentu; stoga ako je određena osoba počinila grijeh bez da se ispovijeda, ta ista osoba ne može biti dio crkvene zajednice. U tom su pogledu liječnici počinili veliki grijeh, jer su aktivno sudjelovali u procesu pobačaja, odnosno ubojstva. Postali su sudionici u izboru smrti”, izjavio je Grieco.

Vrijeme je korizme. Dok se vjernici odriču nekih bezazlenih materijalnih sitnica, u Vatikanu je, izgleda, u tijeku pojačani korizmeno-apstinencijski program: odvikavanje od zdravog razuma.

Rezultati su uspješni, i to još od 33. god. Nove ere.

Written by Teomondo Scrofalo

6. 3. 2009. u 16:33

Postano u Djeca, Ženska prava

Tagged with ,

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hvala na preporukama za čitanje- evo jedne i s moje strane
  http://calteches.library.caltech.edu/49/02/Religion.htm the relation of science and religion

  tomsescu

  6. 3. 2009. at 21:10

 2. Ako sam dobro shvatio, izopćena je i djevojčica. I sada će dežurni hrvatski Katolici reći “to je Brazil, što se to nas tiče?!” E, pa tiče vas se, stado jedno! Evo, bacite oko ovdje i saznajte kako hrvatska katolička crkva nema ni milimetra odmaka od ove nehumane brazilske.
  I nemajte iluzija tko će im biti negativac kad vašim kćerkicama budu rasli trbusi nekoliko mjeseci nakon “intervencije” lokalnog svećenika ili nekog drugog, ne nužno crkvenog (mada redovito krajnje religioznog), pedofila.

  Charon l'Cypher

  10. 3. 2009. at 13:28


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: