Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Tajnik trojice papa podnio ostavku zbog pedofilske afere

leave a comment »

Irski biskup i bivši tajnik trojice papa (Pavla VI, Ivana Pavla I i Ivana Pavla II) John Magee podnio je ostavku zbog umiješanosti u pedofilski skandal koji je potresao njegovu biskupiju u mjestu Cloyne (južna Irska), izvještava Slobodna Dalmacija. Magee je optužen za zataškavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika i premještaja odgovornih svećenika u druge župe.

Pedofilski skandali unutar irske katoličke crkve eksplodirali su 2002. godine, kada je biskup Brendan Comiskey napustio službu nakon što su rezultati istrage “The Ferns Report” dokazali da je optuženi poznavao svećenike s pedofilskim sklonostima. No, umjesto prijavljivanja nadležnim službama, Comiskey bi samo ukorio zlostavljače te ih  premjestio u drugu župu. Slijede druge zanimljivosti preuzete s gore navedenog članka:

Prema podacima “The Ferns Reporta”, o pedofiliji u irskoj crkvi šutjelo se punih 40 godina, tijekom kojih je više od 100 svećenika i biskupa nesmetano napastovalo više od 350 žrtava.

Irska katolička crkva je 2002. godine bila prisiljena isplatiti 28 milijuna dolara odštete žrtvama i njihovim obiteljima, što je bio tek početak.

Daljnja istraga, koju je provela irska vlada, dokazala je da su mnogi crkveni velikodostojnici znali sve, ali “prljavo rublje pralo se kod kuće”, a “pranje” se sastojalo u premještanju “onih koji su skrenuli s puta” iz župe u župu, iz biskupije u biskupiju.

Irski ministar Brian Lenihan rekao je da nitko prstom nije maknuo kako bi ne samo kaznio zločince, nego i zaštitio djecu na bilo kakav način. Nitko se, međutim, nije nadao da će skandal doprijeti i do osobe poput oca Mageeja, koji u Katoličkoj crkvi uživa veliko poštovanje.

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

9. 3. 2009. u 18:35

Postano u Djeca

Tagged with

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: