Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Matične stanice: prijetnja životu!

leave a comment »

Iz Amerike je stigla dobra vijest da je Obama odobrio savezno financiranje istraživanja matičnih stanica, uklonivši tako još jedan srednjevjekovni aspekt Busheve promašene “politike”. Za razliku od razbuktalog maloljetničkog nasilja u Zagrebu, ovdje nismo morali dugo čekati reakciju: oglasili su se i Vatikan i američka Katolička crkva, osudivši tu odluku:

Odluka američkog predsjednika Baracka Obame kojom se ukidaju ograničenja za državno financiranje istraživanja embrionalnih matičnih stanica naišla je na osudu najviših krugova Katoličke crkve u Vatikanu i Sjedinjenim Državama

Tom odlukom Obama je u ponedjeljak ispunio kontroverzno predizborno obećanje i poništio odluku o ograničenjima za istraživanje matičnih stanica koja je uveo predsjednik George Bush 9. kolovoza 2001., prema kojoj je financiranje istraživanja bilo omogućeno samo za mali broj nizova embrionalnih stanica stvorenih do toga datuma.

Pitate se kako je predjsednik sekularne Amerike donio odluku o zabrani? Jednostavno, na sugestiju vrhunskog znanstvemog savjetnika:

Prije toga je iste godine tadašnji papa Ivan Pavao II. od Busha zatražio da ne dopusti istraživanja embrionalnih matičnih stanica.

Separacija Države i Crkve? Yea, right…

Evo još malo mudrosti vrle maćehe Crkve:

Predsjednik Odbora za pravo na život Američke biskupske konferencije kardinal Justin Rigali nazvao je Obaminu odluku “tužnom pobjedom politike nad znanošću i etikom”, kako prenosi Reuters.

“To je moralno pogrešno djelo, jer potiče uništavanje nevinih ljudskih života i prema ranjivim ljudskim bićima ponaša se kao prema pukom proizvodu koji je svakome na raspolaganju”, ustvrdio je kardinal.

Ok, nekome možda nije jasno zašto se tome izrugujem kao “mudrostima vrle maćehe Crkve”. Evo, i to je u članku lijepo objašnjeno (usput, nisam to našao samo u Business.hr-u, da ne mislite kako samo s jednog mjesta čupam stvari):

Znanstvenici vjeruju da matične stanice kriju potencijal za liječenje niza bolesti, od paralize, dijabetesa, raka, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti do srčanih i drugih bolesti.

“Medicinska čuda se ne događaju slučajno. Ona su rezultat mukotrpnih i skupih istraživanja, koja ovise o godinama pokusa i pogrešaka, kojih većina nikada ne donese ploda, i od vladine spremnosti da podrži taj rad”, objasnio je svoju odluku Obama.

Istraživanja su iznimno sporna jer se matične stanice dobivaju iz ljudskih embrija, koji se u tom postupku uništavaju. Većinom se rabe embriji iz klinika za umjetnu oplodnju, koji bi inače bili odbačeni. U laboratorijima se matične stanice dalje umnožavaju.

Zato im se protivi Katolička crkva, koja podupire istraživanja matičnih stanica odraslih osoba, u kojima je posljednjih godina ostvaren određeni napredak, jer ne uključuju uništavanje embrija.

Dakle, pokušavamo liječiti “niz[a] bolesti, od paralize, dijabetesa, raka, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti do srčanih i drugih bolesti” tako što ćemo iskoristiti ponešto fetusa koji se ionako uništavaju… i protiv toga protestira ni manje ni više nego ” [p]redsjednik Odbora za pravo na život Američke biskupske konferencije”?!

A što je s uništavanjem davno odraslih embrija, recimo diljem Afrike, koji se masovno zaražavaju AIDSom zbog laži koje Crkva širi o kondomima? Što je s uništavanjem nekoliko godina starih embrija kojima popovi kroz sve moguće tjelesne otvore utjeruju svog osobnog “duha svetog”? Možemo tako unedogled!

Kaže dalje članak:

Glavni urednik vatikansklog dnevnika Osservatorea Romana Gian Maria Vian ocijenio je kako Obama “ne može tražiti monopol nad statusom dobrog Samarićanina” tvrdnjama kako istraživanja embrionalnih matičnih stanica podupire zato što želi olakšati ljudsku patnju.

Jok, ne može. Ali Katolička crkva može glumiti i više od “dobrog Samarićanina” tako da samo kaže da je ona dobra, zanemarujući neprebrojiva nedjela koja su napravili kako u prošlosti tako i danas! Licemjerje… jedan od najplodnijih vatikanskih proizvoda.

“Znači li to da oni koji se protive istraživanjima embrionalnih matičnih stanica žele produljiti ljudsku patnju?”, upitao se Vian.

Pa, uzmemo li u obzir zaštitu pedofila i svesrdnu pomoć AIDSu u smrtonosnom pohodu siromašnim zemljama, usudio bih se na ovo pitanje dati potvrdan odgovor.

Vodeći vatikanski specijalist za bioetiku, biskup Elio Sgreccia, talijanskim je medijima rekao da “motive za ovu odluku treba tražiti u pritisku za postizanje profita”.

Dionice američkih tvrtki koje se bave istraživanjima embrionalnih matičnih stanica strahovito su porasle nakon Obamine odluke o ukidanju zabrane.

Eh…. tu smo! Vatikanska banka je zakasnila s kupnjom dionica, pa ih to malo “svrbi”. 😈

Pitate se u čemu je tolika strka oko matičnih stanica? Evo, u kratko, pa procijenite sami jesu li istraživanja vrijedna “žrtvovanja” fetusa koji bi ionako bili uništeni:

Matične stanice imaju potencijal pretvoriti se u bilo koju vrstu stanica u ljudskom tijelu, što ih čini toliko obećavajućim za istraživanja.

I, za kraj, Obama uopće nije dozvolio ekstrahiranje stanica, nego samo njihovo proučavanje:

No, Obamina uredba omogućava istraživačima uporabu državnih sredstava samo za rad s novim stanicama, ali zakonska zabrana uporabe saveznog novca za izdvajanje matičnih stanica ostaje na snazi, što znači da će se moći raditi samo sa stanicama izdvojenim u drugim laboratorijima.

Obama je najavio da će biti razvijene stroge smjernice za vođenje tih istraživanja, kao i zabranu uporabe kloniranja za ljudsku reprodukciju.

Dakle, odluka koja ostavlja na snazi “zabranu” uzimanja matičnih stanica i uništavanja embrija (ionako predviđenih za uništavanje), no daje financije za istraživanje kako takve stanice iskoristiti za spašavanje ljudskih života – prema Katoličkoj crkvi je odluka koja uništava život! Razmislite, drago vjernici (ako vas ovdje uopće ima), kakav vam to život želi vaša draga maćeha…

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

10. 3. 2009. u 17:36

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: