Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Antirecesijske mjere

5 komentara

Na zastupničko Vesne Pusić o izdvajanjima Hrvatske vlade za Katoličku crkvu stigao je detaljan (mada ne i potpun) odgovor:

Vjerskim zajednicama lani je iz državnog proračuna dodijeljeno ukupno nešto više od 413 milijuna kuna, od čega je gotovo 383 milijuna dobila Katolička crkva, stoji u odgovoru Vlade na zastupničko pitanje Vesne Pusić (HNS).

Katoličku crkvu u ukupnim donacijama iz proračuna slijedi Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja je dobila nešto više od 17 milijuna kuna, te Islamska zajednica, kojoj je donirano 5,5 milijuna kuna.

Najviše je novca dodijeljeno na temelju ugovora između države i pojedinih zajednica, na temelju čega je Katolička crkva dobila 314,5 milijuna, a ostale zajednice 18,8 milijuna kuna.

Za obnavljanje i sanaciju sakralnih objekata izdvojeno je 3,2 milijuna kuna, potpore iz Ministarstva kulture za različite namjene iznosile su 59,2 milijuna, iz Ministarstva znanosti oko 400 tisuća, a iz Ministarstva zdravstva 1,5 milijuna kuna.

Iz proračunskih zaliha, po odlukama Vlade, vjerskim je zajednicama dodijeljena 21 donacija, od ukupno 15,66 milijuna kuna.

Od toga je 12,5 milijuna kuna dobila Katolička crkva, s Caritasom, za sakralne objekte, duhovne festivale i izdavaštvo.

Osim katoličkih župa, novac iz proračunske rezerve dobile su Kršćanska adventistička crkva (650 tisuća kuna za uređenje i opremanje Pastoralnog centra u Bjelovaru) te Islamska zajednica (2,5 milijuna kuna za uređenje objekta Islamskog centra u Zagrebu).

Dakle, u “zemlji znanja” donacije vjerskim organizacijama daje i – Ministarstvo znanosti! To je ono isto ministarstvo koje nema novca za izgradnju studentskog doma u Dubrovniku. A uz bolnice na rubu bankrota, koje moraju vagati kome se isplati, a kome se ne isplati spasiti život, značajne novce daje i Ministarstvo zdravstva!

Preneseno iz Business.hr-a, a ima ponešto i na Net.hr-u koji je primijetio jedan zanimljivi detalj:

Time je Katolička crkva dobila gotovo sedam puta više novca nego što su iz proračuna prošle godine dobile, primjerice, sve političke stranke.

Manje od Katoličke crkve dobilo je Ministarstvo turizma, Vlada, Sabor i Ured predsjednika. Iako je odgovor prilično detaljan, ipak nedostaju podaci koji se odnose na Vojni ordinarijat koji, iako ga u potpunosti plaća Hrvatska, također spada pod okrilje Katoličke crkve, piše Večernji list.

Eto, a mi se pitamo zašto nema para za bolnice, škole, gospodarstvo,…

Uzmemo li u obzir da je u siječnu ove godine bilo 1.209.865 zaposlenih, dolazimo do zaključka da je svaki zaposleni, nevosino je l’ pripadnik ikoje religijske organizacije, ispljunuo crkvama 340kn, od toga 316kn Katoličkoj crkvi. Ne zvuči puno, ali živo me zanima kako biste reagirali da Vam netko na cesti dođe i kaže da predstavlja jedinog Stvoritelja i Istinu i da mu zato trebate isplatiti 340kn?

Ja nemam neki veliki osjećaj kolike su to pare, pa sam malo tražio okolo. Evo, za usporedbu:

Eto, procijenite sami je l’ to puno za nekoga tko nedokazano priča kako zastupa Vrhovnu dobrotu dok istovremeno štiti pedofile i izopčuje njihove žrtve.

I kad Vam dijete ne dobije mjesto u vrtiću ili Vam bližnji strada jer je najbliža bolnica tko zna koliko daleko… razmislite, sjetite se.

Link na članak na Net.hr-u smo dobili od Tome i ovdje mu zahvaljujemo, no ipak moramo zamoliti da nam ne šaljete samo linkove. Inicijativa “Glas naroda” je zamišljena tako da čitatelji napišu i pošalju neki tekst za objavu. Samo link nije dovoljan jednostavno zato jer stalna postava Irreverent Impietyja ne stigne obraditi sve teme koje bismo htjeli. Napokon, za razliku od onih o kojima pišemo, mi za svoju svakodnevnu egzistenciju moramo i raditi… 😉

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

12. 3. 2009. u 22:44

Postano u Financije, Politika

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Brijem da ovo da čitatelji pišu ide na moj račun – nema se šta pisati – tko je pametan jasno mu je, tko nije daje i elemozinu.

  tomsescu

  13. 3. 2009. at 7:04

 2. Ne ide nikoga direktno. Smatram da je red zahvaliti (makar i “samo” za link), no onda se ostavlja dojam “šaljite linkove, a mi ćemo pisati”, što jednostavno neće funkcionirati. Pošto je ovo bio drugi link u jako kratkom vremenu, odlučih zamoliti da to ne bude praksa.
  A pisati se uvijek može; pitanje je samo truda i raspoloživog vremena. Recimo, meni se ova vijest jako postavila u perspektivu kad sam potražio cijene vrtića, škola i bolnica i shvatio da nas crkve godišnje koštaju red veličine jedne nove bolnice ili negdje između 7 i 22 škole ili… Možda ne zvuči kao nešto, ali u 10 godina izgraditi 10 novih bolnica ili 70-200 škola, za državu poput Hrvatske je puno.

  Charon l'Cypher

  13. 3. 2009. at 8:02

 3. No hard feelings, jednostavno u ovom slučaju sam ostao zapanjen cifrom (makar sam znao da je velika). Ali nije samo prema crkvi država darežljiva. Čuo sam (neprovjereno) da je s novcem od dvorana za rukometno sp bilo moguće napraviti dvorane za sve škole koje ih nemaju. Ali dok se među političarima ne profilira netko tko bi prekinuo ovakvim praksama populizma, vrtit ćemo se u krug.
  Još jedna stvar općenito vezana za temu bloga – ja se više ljutim na državu jer dopušta ovakvo ponašanje crkve i iskorištava vjeru ljudi nego crkvu koja uzima ponuđeno.

  tomsescu

  13. 3. 2009. at 17:48

 4. Of course. Ako pogledaš kako Država funkcionira, primijetit ćeš ogromnu količinu parzita na državnoj sisi, a kojima je jedina svrha (p)održavanje stalno istih na vlasti. Ne misliš valjda da našoj javnoj upravi zaista treba 200.000 zaposlenih.
  Crkva tu, iz perspektive vladajućih, ima sličnu ulogu. Riječ je, naravno, o dealu kojim vladajući otvaraju našu slavinu, na koju se Crkva attachira i zauzvrat pribavlja glasove naivnih (za vlast koja tim istim naivnim ljudima šteti), te žmiri na štetu koju Vlast radi običnom čovjeku i sl. Ako hoćeš, zloupotreba dobrog Boga (jer prosječni vjernik ipak je dobronamjeran, no slijep i bedast) za niske interese Crkve, Vlasti i sličnih.
  U konačnici, na djelu je deal raznih parazitskih sila (političari, Crkva, sitni paraziti, građevinska i druge mafije,…) na štetu radnog čovjeka.
  Vidiš, ja ne mislim da je problem što Sanader i njegovi (ministri i sl. suradnici) zamrče svako malo koji milijun kuna ili eura. Problem je što, da bi se oni mogli tako ponašati, treba “podmazati” ogromnu mašineriju, pa nas u konačnici svaki taj milijun košta milijarde!
  Sve skupa i jesmo i nismo off-topic…

  Charon l'Cypher

  13. 3. 2009. at 21:33

 5. […] sarkastična drskost i bezobrazluk izgleda da nemaju kraja. Nakon što je prije nekoliko dana objavljena vijest o tome koliko Crkva tereti državni proračun, te uzimajući u obzir današnju recesiju, opću krizu i lančane otkaze koji su postali dio […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: