Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Bosanski bantustan

leave a comment »

Limun.hr i UAAR prenose vijest o najnovijim tendencijama na tržištu nekretnina u Zenici, gdje biti kreditno sposoban više ne predstavlja jedan od glavnijih uvjeta pri kupnji stana.

Tvrtka Almy Eling d.o.o. osmislila je novi kriterij za sve potencijalne kupce novoizgrađenih stanova u naselju Bilmišće – ako želite kupiti stan navedenog društva, morate biti muslimani. Uzimajući u obzir Alahovu moć, možda vam neće trebati ni jamci, ni sudužnici. Postavlja se jedno pitanje: što ako se kupac preobrati na neku drugu vjeru nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora? Hoće li možda jednoga dana podijeliti stambeni blok na stanove za sunite i stanove za šijite, ili će se zadržati postojeće stanje?

Bosanski nezavisni internet portal Brazda navodi razlog ovakvog poteza citirajući dio reklame za ovaj unikatni primjer balkanske geneze religioznog apartheida:

Ključni razlozi za izgradnju zgrade za vjernike su sigurnost vjernika i biranje susjedstva: “U skladu sa sve većim potrebama i zahtjevima za sigurnijim okruženjem i življenjem, došli smo na ideju da izgradimo stambeni objekt za ljude koji žele znati s kim žive”. U reklami se stoga ističe da je u ovoj zgradi “biran komšiluk”.

Nekima možda ta ideja o (auto) segregaciji po gradskim četvrtima neće biti uopće čudna – na kraju krajeva, u mnogim europskim i američkim gradovima imate kvartove za židove, kršćane, muslimane, katolike, protestante, i tako redom. No, ono što začuđuje u ovoj priči je činjenica da komponenta vjerske pripadnosti mora imati ključnu ulogu u procesu kupoporodaje stanova. Nije li to pomalo diskriminirajuće?

Padaju mi na pamet riječi mog bivšeg sveučilišnog profesora: “Sjeme mira, suživota i tolerancije neće proklijati tamo gdje niču crkve, džamije i sinagoge.”


Written by Teomondo Scrofalo

14. 3. 2009. u 18:46

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: