Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Bezbrižna Republika Kroatistan

3 komentara

Cinizam Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i HDZova sarkastična drskost i bezobrazluk izgleda da nemaju kraja. Nakon što je prije nekoliko dana objavljena vijest o tome koliko Crkva tereti državni proračun, te uzimajući u obzir današnju recesiju, opću krizu i lančane otkaze koji su postali dio svakodnevice, Vladin ured za odnose s javnošću počastio je hrvatsku javnost sljedećim ipse dixit biserom povodom sastanka između premijera Sanadera i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije:

“Odnosi države i Crkve su dobri, a ovakvi susreti doprinose još boljem međusobnom razumijevanju.”

Da, već sam primijetio da su odnosi između države i Crkve jako dobri, no Sanader je barem mogao pričekati neku bolju priliku za susret s predstavnikom HBK i davanje jednog takvog priopćenja. Ili možda ne, s obzirom da je predizborna kampanja pred vratima?

Ne iznenađuje me toliko činjenica da su odnosi između Crkve i države dobri, koliko dio rečenice gdje se navodi da “ovakvi susreti doprinose još boljem međusobnom razumijevanju”.

Ako razumijevanje teško 383 milijuna kuna nije bilo dovoljno, bojim se pomisliti kakve će biti buduće konotacije “još boljeg razumijevanja”. Nisam znao da naš premijer ima tako razvijeni smisao za empatiju. Pogotovo kad je RKC u pitanju.

Ne bavim se politikom ili PR poslovima, ali jedan ovakav potez je po mom mišljenju pravi šamar svim ljudima u ovoj zemlji koji krpaju kraj s krajem, koji čekaju na Zavodu za zapošljavanje, koji ne znaju kako dogurati do iduće plaće. Šamar svima onima koji noću skupljaju plastične boce po kontejnerima kako bi zaradili koju lipu; šamar svim penzionerima, studentima, invalidima, sindikatima i radnicima čija prava nisu ništa drugo nego mrtvo slovo na papiru.

Što je najgore, sve će se to brzo zaboraviti. Zaboravila se pljačka iz Devedestih, zaboravio se katastrofalni tijek privatizacije, zaboravile su se mnoge druge greške vladajuće stranke – zašto bi sada ovaj novi primjer klero-političke arogancije uopće bio izuzetak? Ovaj narod kao da voli izvlačiti iz ropotarnice povijesti sve moguće i nemoguće mitove i legende, dok s druge strane pljačke i legalizirane otimačine koje su se desile prije niti dvadeset godina jednostavno padaju u zaborav. Da ironija bude još veća, nakon što je javnost saznala o ogromnoj svoti koju maćeha Crkva siše iz državnog proračuna poput društvenog vampira, u Vladinom se priopćenju navodi sljedeće:

Premijer Ivo Sanader upoznao je nadbiskupa Srakića s aktivnostima koje hrvatska Vlada čini na prevladavanju aktualne gospodarske situacije u zemlji…

Eh da, za početak, Vlada smatra da treba zamrznuti plaće u državnoj i javnoj službi, no kao što ističe predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, o bilo kakvom smanjivanju plaća u javnom, ali i privatnom sektoru ne mogu se donositi odluke bez sudjelovanja potpisnika kolektivnih ugovora, i to na razinama na kojima su oni sklopljeni.

Znate, ugovori s Vatikanom moraju se poštivati. Kolektivni ugovori sa sindikatima, međutim, mogu biti prekrojeni. Svećenici moraju dobiti svoje, dok radnici mogu čekati. Drugim riječima, oni koji pune proračun trebali bi stegnuti remen, dok oni koji žive poput društvenih parazita i vjerskih bubrega u državnom loju mogu slobodno crpiti financijska sredstva iz državne kase. Nisu to loši rezultati za instituciju koja prodaje maglu skoro dvije tisuće godina bez da bankrotira.

Potpredsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Spomenka Avberšek ide korak dalje i pogađa upravo u srž stvari. Prenosimo s net.hr-a:

Ako je Vlada poštovala obveze prema vjerskim zajednicama i isplatila im 380 milijuna kuna, onda može poštivati i ugovore sa sindikatima javnih i državnih službi, naglasila je Avberšek.

Vratimo se na susret između Sanadera i nadbiskupa Srakića. Potonji je, naime, izrazio “potporu Crkve nastojanjima Vlade da ostvari glavne ciljeve euroatlantskih integracija, te konkretnim mjerama prevlada aktualnu gospodarsku situaciju.” (izvor)

Zaista čudno da se Crkva  – po tko zna koji put – bavi politikom i ekonomijom, pogotovo ako uzmete u obzir izjave makartističkog urednika Glasa Koncila, Ivana Miklenića, koji je nedavno za Glas Istre izjavio kako je “Hijerarhijska Crkva dala svoju potporu samo na prvim višestranačkim izborima i to pokretu koji je imao demokratski i hrvatski program”.

…i lovu iz dijaspore, dodao bih. Kad bi Crkva htjela pomoći Vladi, onda bi rasteretila proračun uvođenjem dobrovoljnog poreza u stilu talijanskog otto per mille ili njemačkog Kirchensteuera. Tko je vjernik neka slobodno daje svoju dobrovoljnu financijsku podršku Crkvi, a tko nije neka bude oslobođen neželjenog novčanog izdvajanja od vlastitog osobnog dohotka u korist te institucije. Baš me zanima koliko bi vjernika u tom slučaju bilo spremno mjesečno izdvajati određenu svotu novca za Crkvu. Čisto sumnjam da bi se cifra od 88% katolika u Hrvatskoj uspjela održati.

Uvođenje dobrovoljnog poreza bilo bi izvedivo u zemlji gdje politika drži određenu distancu od vjerskih institucija, no kod nas političari vole igrati ulogu pamučne loptice u pupku svećenika i nadbiskupa. Sjećam se kada je Jospin u Parizu dočekao Ivana Pavla II riječima “Dobro došli i ne zaboravite da ste upravo stigli u laičku državu.” Možete li zamisliti nekog našeg političara koji bi izjavio nešto slično? Ili još bolje: možete li zamisliti da i mi imamo jednog premijera poput Zapatera?

None of the above, dear chaps.

ZNA SE koji je naš nivo…



Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

17. 3. 2009. u 22:25

Postano u Financije, Politika

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Zanimalo te kako odnosi mogu “postati bolji”? Evo, u jeku recesije i financijske krize… 👿

  Charon l'Cypher

  18. 3. 2009. at 19:41

 2. “Solinski župnik Gospe od Otoka Vinko Sanader izvijestio je kako ta župa ima 11.000 vjernika, a crkva može primiti samo 400 ljudi pa su mnogi prisiljeni sudjelovati na misi ispred crkve.”

  Aha, kužim. U crkvi nema dovoljno mjesta? Sagradimo novu!

  Bolnice u Hrvatskoj ne mogu na vrijeme primiti pacijente i za pretrage treba čekati po godinu dana?
  E tu treba čekati!

  Degutantno…

  Teomondo Scrofalo

  19. 3. 2009. at 7:19

 3. […] pregovaraju samo i isključivo sa sindikatima kada je riječ o kresanju para, dok s Crkvom vodi razgovore ugodne naroda katoličkog. Razmislite: država je potpisala ugovore sa sindikatima i s Vatikanom. Prvi se mogu koregirati, za […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: