Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Kaptol i stezanje remena?

15 komentara

Dozvolite mi malu preambulu prije nego što krenem na sam meritum posta. Autor bloga HDZ-ekonomija daje kratak opis idilične financijske situacije u Lijepoj našoj – pardon, u Lijepoj njihovoj. Take a deep breath, chaps:

Ukupna industrijska proizvodnja u siječnju 2009. manja je za 14,1% u usporedbi sa siječnjem 2008.
Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u siječnju 2009. manji je za 7,1% u usporedbi sa siječnjem 2008.
U veljači ove godine broj nezaposlenih prvi je put nakon 2005. godine povećan, kako u usporedbi sa siječnjem ove godine (za 8.530 osoba), tako i u usporedbi s veljačom prošle godine (za 2.730 osoba). Ukupan broj nezaposlenih osoba u veljači 2009. veći je za 1% u usporedbi sa veljačom 2008.
Izvoz u siječnju 2009. manji je za 26,5% u usporedbi sa siječnjem 2008.
Uvoz u siječnju 2009. manji je za 32,2% u usporedbi sa siječnjem 2008.
Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2009. su u odnosu na veljaču 2008. više za 4,2%.
U prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je registrirano 8.394 novih osobnih vozila što je 40,9 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je registrirano 14.198 novih automobila.
Promet nekretnina u siječnju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pao je između 70 i 80 posto.
Ukupne dospjele nepodmirene obveze u iznosu većem od 14,7 milijardi kuna u siječnju je u Hrvatskoj imalo 20.677 pravnih osoba sa 33.127 zaposlenih, 2,4% više nego u prosincu.
Ukupni vanjski dug u prosincu 2009. veći je za 17,4% u usporedbi s prosincem 2008.
Promet od trgovine na malo u siječnju 2009. u odnosu na siječanj 2008. nominalno je bio manji za 11,7%, a realno za 13,7%.
Mjesečna industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj u siječnju 2009. u usporedbi s industrijskom proizvodnjom iz siječnja 2008. bilježi pad za 6,2%.
Na obratnoj repo aukciji održanoj 18.03.2009.prihvaćeno je samo 20% od ukupno ponuđenih 7,76 milijardi kuna.
Cijene benzina na benzinskim postajama Ine su od 17.03.2008. viša za 9 lipa po litri ili za oko 1,3 posto.
Pad turističkih rezervacija je između 15 i 20 posto.
Indeks Zagrebačke burze je od Nove godine potonuo za 20 posto.
Rejting agencija Standard & Poor’s snizila je dugoročni rejting Hrvatske za zaduživanje u lokalnoj valuti, s BBB+/A-2 na BBB/A-3.

Ne nalazimo se baš u zavidnoj situaciji. Vlada već mjesecima najavljuje stezanje remena, no odakle početi? Pisali smo već o najavljenom zamrzivanju plaća u državnim i javnim službama, i sada treba vidjeti kakav će biti odgovor sindikata na Vladine predložene mjere. Odgovor će se znati u ponedjeljak – dan koji je igrom slučaja stvoren za početak dijete i tretman (prisilnog) mršavljenja. Kako god bilo, ono što mi je zanimljivo u cijeloj toj priči je ta ideja kako bi svi u ovoj zemlji trebali tobože podjednako stegnuti remen, od radnika do visokokotiranih managera. Znači, šljaker u Konzumu koji prima oko tri tisuće kuna morat će jednako štedjeti kao menadžer/dužnosnik/bankar koji prima mjesečni dohodak od deset-ili-više tisuća kuna. Doesn’t make very much sense, does it?

U Italiji se šuška o uvođenju tzv. Robin Tax – poreza na višak prihoda kojeg ostvaruju banke. A kod nas? A ne! Kod nas jedna Erste banka bilježi povećanje dobiti unatoč krizi, i k tome povećava kamatne stope. Da ironija bude veća, Erste banka dobiva nagradu Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna u vremenima kada većina stanovništva u Hrvatskoj jedino zlatno što dobiva je stvar koja također počinje slovom “k”, ali nažalost završava sa “urac”.

No, osim Erste banke postoji još jedna institucija koja nema namjeru priključiti se kampanji stezanja remena. Pogodite o kome je riječ? Bingo, i vi ste dobitnik Zlatnog k….! Prenosimo vijest iz Slobodne Dalmacije:

Kaptol ne steže remen

Sve učestaliji pozivi Crkvi, koja je djelomično i proračunski korisnik, da u kriznim vremenima i sama dade doprinos štednji u državnom proračunu teško će „proći“ u crkvenim strukturama.

Podsjetimo, Katolička crkva, prema sporazumu Vlade RH i Svete Stolice o gospodarskim pitanjima, iz proračuna dobiva dio svojih „dotacija“ u mjesečnom iznosu od dvije prosječne bruto plaće pomnožene s brojem župa u Hrvatskoj, što je samo u prošloj godini iznosilo ukupno 382,7 milijuna kuna.

Ove je godine taj iznos smanjen i iznosi 276 milijuna kuna, ali ne kao mjera štednje, nego samo zato što je dio obveza prema Katoličkoj crkvi (mirovine svećenika prije ugovora) država ispunila, pa se ne ubrajaju u ukupna zaduženja.

Eto, tako idu stvari kada potpišete ugovor s vatikanskim vragom. Netko će sada reći da u Hrvatskoj živi 88% katolika, stoga je i red da Crkva dobiva pozamašniju svotu. Teologinja Anna Maria Gruenfelder, međutim, tvrdi da je ta brojka prenapuhana, te bi se efektivno mogla reducirati na nekih 30% vjernika. “Ali dobro,” reći će hrvatski katolici, “Crkva se bavi i društveno korisnim radom!”. Sličan je odgovor dobio novinar Slobodne Dalmacije od jednog izvora koji je blizak Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Postavlja se pitanje o točnim ciframa koje su uložene za obavljanje takvog društvenog rada.

Mene sada kao građanina i poreznog obveznika – koji by the way, nema nikakvo pravo odlučivati o tome da dio primljenog dohotka ne ode nijednoj vjerskoj zajednici – zanima egzaktna bilanca Katoličke crkve u Hrvata. Zanimaju me prihodi, rashodi, vlastiti izvori (lovu koju Crkva dobiva od krštenja, sprovoda, misa, vjenčanja, zakupa nekretnina, etc.), no tu se pojavljuje jedan maaaaali problem – Crkva kod nas nije obavezna prikazivati svoje financijsko stanje. Na webstranici javno.hr dostupan je zanimljiv i poučan interview sa stručnjakom za poreze prof. emeritus Božidarom Jelčićem. Za početak, pogledajte što kaže:

Katolička crkva u Hrvatskoj nikada nije objavila podatke o svojim prihodima i rashodima te njihovoj strukturi, dakle koliko ide na osobne rashode, tekuće rashode i investicije. I dok se znaju podaci o plaćama predsjednika Stjepana Mesića, dr. Ive Sanadera ili Luke Bebića, saborskih zastupnika i direktora javnih tvrtki, vjernicima i široj javnosti je iznos koji za svoj rad primaju biskupi, pomoćni biskupi i svećenici, a također je na teret proračuna – nepoznat. Zašto, kad i sam Vatikan objavljuje svoje godišnje prihode i rashode?

Right that. Čak i CEI (Conferenza Episcopale Italiana – talijanska biskupska konferencija) godišnje objavljuje svoj – ajmo ga tako nazvati – obračun proračuna. Dostupan je svima. Mogao bih vam čak uploadati grafikone, financijske rezultate i druge statistike, samo što bi to bilo pomalo suhoparno. To na kraju krajeva nije ni toliko bitno koliko činjenica da Crkva u Hrvatskoj crpi ogromnu svotu novca iz državnog proračuna, a nije obavezna prikazati namjenu i utrošak doniranih sredstava, te koji su dodatni financijski izvori, odnosno vlastiti prihodi.

I sada neka mi netko kaže da Crkva u Hrvatskoj nije iznad politike i iznad zakona.

Što je najbolje, ugovor koji je Hrvatska potpisala s Vatikanom sadrži klauzolu u kojoj se navodi da financijska sredstva donirana Crkvi nisu fiksna. Članak 15. predviđa sljedeće:

“Ako bilo koja od visokih ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovori o njegovoj prilagodbi novim okolnostima.”

Sanader i Vlada, međutim, pregovaraju samo i isključivo sa sindikatima kada je riječ o kresanju para, dok s Crkvom vodi razgovore ugodne naroda katoličkog. Razmislite: država je potpisala ugovore sa sindikatima i s Vatikanom. Prvi se mogu koregirati, za razliku od nedodirljivih ugovora sa Svetom (?) Stolicom, koja BTW u Hrvatskoj može biti preimenovana u Sveta Fotelja, odnosno Presveti Tron.

E, ali uskoro su lokalni i predsjednički izbori – ajte vi sad stanite na žulj maćehi Crkvi i recite joj da i ona mora malo stegnuti remen. Vlada (zajedno s našom tzv. ljevicom) sramotno šuti po tom pitanju, kao što sramotno šuti o papinim nebuloznim klanfranjima po Africi u svezi opasnosti korištenja prezervativa u suzbijanju AIDSa.

Vratimo se prof. Jelčiću, koji gaji nadu da će se Kaptol ipak priključiti kampanji štednje i odricanja. Na kraju krajeva, jesmo ili nismo u korizmi? Zar nije ovo pravo vrijeme i idealna prilika da Crkva u Hrvatskoj pokaže skromnost i požrtvovnost o kojima toliko voli propovijedati?

Profesor Jelčić misli da u duhu solidarnosti u odricanju svakako treba sudjelovati i Katolička crkva, koja po župi sada mjesečno dobiva dvije prosječne bruto plaće u državi, a uz to i razne dotacije za izdavačku djelatnosti, humanitarnu djelatnosti, uređenje i gradnju sakralnih objekata i slično, a i svoje usluge građanima naplaćuje. Primjerice, samo tri razreda osnovnoškolaca koji se pripremaju za prvu pričest, s naknadom od 200 kuna po učeniku, pridonose oko 18.000 kuna.

I za kraj, autor članka navodi primjer vlč. Zlatka Sudca, svećenika-poduzetnika čija su usta puna Boga, a džepovi puni love:

Iako dobro upućen u materijalna pitanja vjerskih zajednica, [prof. Jelčić] začudio se čuvši kako svećenici Katoličke crkve u Hrvatskoj mogu osnovati svoje privatne tvrtke i preko njih raditi ”u fušu”, uz plaću koju im osigurava državni proračun. Javnosti je, primjerice, poznat slučaj vlč. Zlatka Sudca koji je svoju bestseler knjigu izdao preko vlastite izdavačke kuće Joshua. Za to je dobio dopuštenje krčkog biskupa i već ”obrnuo” nekoliko milijuna kuna. Karizmatik se opravdao time da će zarađen novac uložiti u gradnju objekta za vjerske seminare na Krku, no za tu je plemenitu namjeru knjigom mogao zaraditi i u okrilju Katoličke crkve ili osnovati nevladinu udrugu čija bi neprofitna djelatnost tada bila pod zaštitom, a i nadzorom države.

Zaključak: zanimljivo je to koje sve privilegije i kakvu lovu može dignuti jedna ustanova čija su jedina sredstva za rad štivo koje je napisano prije otprilike dvije tisuće godina, drveni križ, obična voda, koja kap crvenog vina i okrugli listići od beskvasna pšeničnog tijesta. Ah da, i laži. Laži, demagogija, lažna skromnost, licemjerje, pokvarenost upakirana u riječima mira i dobrote. Bogat i ugojeni kler i samoprozvani božji poslanici u službi čovjeka koji se prije 2008 godina navodno rodio u skromnoj štalici.

Listam knjigu Curzia Maltesea La Questua, i naletim na jedan dio u kojem autor citira izjavu jednog bivšeg kardinala:

“Crkva je mnogim ljudima postala prepreka na putu ka pravoj vjeri. Ljudi danas u njoj ne vide ništa drugo nego ambiciju čiji je jedini cilj postizanje moći u kontekstu jednog sićušnog kazališta u kojem se sprječava napredak istinskog duha Isusovog nauka, pod izlikom rukovođenja službenog Kršćanstva.”

Taj se kardinal zvao Joseph Ratzinger.

Sjećate li se kampanje “Stegnite vi svoje remene, bando lopovska”?

Ako malo bolje razmislim, možda je početno slovo “l” trebalo zamijeniti slovom “p”.

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

21. 3. 2009. u 14:26

Postano u Financije, Politika

15 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kad smo već kod izbora, nikad mi nije jasno zašto se Račan toliko uvlačio Crkvi, kad je ova ionako pljuvala po njemu kao po “komunjari”. Očito je da nema nade da se riješimo tih parazita, ili da barem smanjimo štetu koju oni rade… 😦

  Charon l'Cypher

  21. 3. 2009. at 15:13

 2. Hrvatskoj je potreban jedan premijer poput Zapatera kako bi ovakvi paraziti imali manje privilegija. Ne govorim o zabranama, pogromima svećenika ili represiji RKC, već o ukidanju sramotnih privilegija.
  Sve je stvar političke hrabrosti, koja kod nas trenutno oskudijeva.

  U biti, kod nas oskudijevaju pravi političari, a kamoli hrabrost istih.

  Nisam pritaša cenzure, represije ili bilo kojeg drugog oblika ugnjetavanja. Volio bih samo da se kod nas uvede nešto poput talijanskog “otto per mille”, odnosno porezni sustav koji će omogućiti da Kaptol dobije financijska sredstva ISKLJUČIVO od vjernika koji se budu izjasnili da dio njihovog dohotka ide RKC.
  (Baš me zanima ako bi se uvođenjem takvog sistema uspjela održati brojka od 88% katolika u Hr.)

  Is it asking too much?

  U jednom postu si naveo da je Crkva u Hrvatskoj dobila iz državnog proračuna 6x više love od političkih stranaka.
  Crkva u Hrvatskoj je VIŠE od političke stranke, jer:
  a) Ne mora se suočavati s izborima svake 4 god., ergo ne mora se bojati prelaska praga kako bi bila prisutna u javnosti
  b) Dobiva uvijek nove članove, i to bez njihove suglasnosti. To učlanjenje je poznatije pod nazivom ‘krštenje’
  c) Lova joj redovito stiže iz državnog proračuna bez obzira na broj članova
  d) Može bez bedova utjecati na bilo koju političku garnituru, i to bez da sama završi u opoziciji
  e) Ne mora prikazati prihode, rashode, imovinsko stanje i druge financijske poteze
  f) Politička kampanja joj može trajati cijelu godinu. Naravno, Crkva neće nikada reći za koga trebaju glasovati vjernici, već “samo” aludira za koga NE glasovati. I time k’o fol dokazuje svoju nepristranost.

  Teomondo Scrofalo

  21. 3. 2009. at 19:27

 3. Zaoravio si
  g) Praktički lišeni gotovo svake odgovornosti pred pravnom državom.

  IMO, nije toliko problem političke hrabrosti koliko političke stvarnosti. Kad bi neki političar postupio ispravno, njegova politička karijera bila bi gotova. Tako da, dok mediji ne izmijene zatucani mindset u zakržljalim mozgovima nacije, od hrabrih političara nema koristi, sve i da neki takav izmili ispod nekog kamena.

  Charon l'Cypher

  21. 3. 2009. at 19:33

 4. Ma gle, ako je Zapatero mogao postati premijer u jednoj državi gdje su katolička komponenta i moć Crkve bile oduvijek čvrsto ukorijenjene, možda postoji nada da se i kod nas jednoga dana pojavi jedan takav političar…

  Možda.

  Teomondo Scrofalo

  22. 3. 2009. at 10:42

 5. Spineless from the start, sucked into the part
  circus comes to town, you play the lead clown
  Please, please
  spreading his disease, living by his story
  Knees, knees
  falling to your knees, suffer for his glory
  You will

  Time for lust, time for lie
  time to kiss your life goodbye
  Send me money, send me green
  Heaven you will meet
  Make your contribution
  and you’ll get a better seat
  Bow to Leper Messiah

  Marvel at his tricks, need your Sunday fix
  blind devotion came, rotting your brain
  chain chain
  Join the endless chain
  Taken by this leper
  Fame, Fame
  Infection is the game, stinking drunk with power
  We see

  …odvojiti crkvu od njihovog pravog i jedinog boga, svemoćnog i svevišnjeg ………(upišite naziv valute u vašoj zemlji) je nemoguće bez “manjeg otpora” uz mogućnost “događanja naroda” koji će se u “mirnim” prosvjedima sa par stotina ozljeđenih ili mrtvih, dignuti u obranu “nemoćne” majke crkve koju opet ugnjetavaju duhovi prošlosti.
  Mene samo zanima kako je moja stara, sedamdesetih, za vrijeme školovanja u Beogradu mogla ići bez problema u katoličku crkvu i svake nedjelje je bila krcata ljudi?

  z`ha`dum

  22. 3. 2009. at 10:54

 6. U ti miša pa ovdje se revolucionari skupljaju:) Kad smo kod događanja naroda evo jedna mozgalica koja me dugo muči. Zašto ljudi u hrvatskoj šutke trpe svakakve pljačke (više puta opisane ovdje), a izašli su na cestu kad su htjeli zatvoriti lokalnu radio stanicu? I ja sam bio na trgu 96 za 101, i drago mi je da se je to dogodilo, ali gašenje radija realno je sitnica prema drugim stvarima koje su se događale.
  Brijem da se iz ovoga može dobra teorija zavjere skuhati:)

  tomsescu

  23. 3. 2009. at 11:11

 7. Prosvjed za 101icu nije bio samo prosvjed za 101icu. Samo kratki podsjetnik: to je bilo u jeku zagrebačke krize.

  Također, Hrvati su “bogobojazan” narod, što se jasno vidi u tome da će prije napasti žrtve pedofilije nego pedofile-svećenike, da će umirati od gladi, ali za popove će imati para,… tu nećeš naći revoluciju još podulje vrijeme. 😦 Osobno, nadam se da će ovaj web barem ponekoj osobi otvoriti oči i ukazati na činjenicu da popovi samo zloupotrebljavaju svoj ničim opravdani povlašteni status.

  Charon l'Cypher

  23. 3. 2009. at 11:46

 8. Moram reći da sam očekivao više od odgovora;) Apropos zagrebačke krize – jasno je da je ljudima bio pun kufer sranja, ali moje pitanje je zašto je kap koja je prelila čašu bila 101, a ne nešto što više utječe na život ljudi – meni je puno važnije imati gradonačelnika nego radio. To je iracionalni dio. Puhovski je dobro rekao u nedjelju – sa slovencima imamo ljubljansku banku (čista krađa) i krško a mi se pjenimo oko 5 km kvadratnih?!Očito da je interes raspirivati emocionalno i potiskivati racionalno razmišljanje.

  tomsescu

  24. 3. 2009. at 10:30

 9. Mali update. Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić kaže kako crkveni vrh zasada nije razmatrao opciju da se, zbog krize u Hrvatskoj, samovoljno odrekne dijela novca na koji ima pravo.

  “Pa ne uzima Crkva ništa sebi, nego vraća natrag narodu! A vrijeme je takvo da sada treba pojačati, a ne smanjiti karitativni rad na koji odlazi najveći dio sredstava koje Crkva dobije od države, jer će upravo ta najsiromašnija kategorija stanovništva biti najviše pogođena recesijom” – objašnjava Ancić i najavljuje da će Crkva ove godine pojačati karitativnu djelatnost.

  (izvor)

  Wow! Super! Znači, što je veća mižerija, to više treba davati Crkvi! Ma zanimljiva mi je ta katolička jednadžba. Zašto dati lovu školstvu, zdravstvu, znanosti, kada mogu svećenici spasiti hrvatski narod?

  Aj’bok svima. Idem rigati.

  Teomondo Scrofalo

  24. 3. 2009. at 11:19

 10. @tomescu:

  Gle, da ljudi nisu ovce, ovog bloga ne bi niti bilo. Odgovor koji bi “dao više”, zapravo bi u puno riječi rekao to isto.

  Pogledaj današnju situaciju: Hrvatska je bukvalno na rubu bankrota. Ja sam jučer išao obaviti tehnički pregled za svoj 7 godina stari auto; ispred mene vozi se novi novcati BMW. Kaže cura: “hmda, recesija, smanjivanje plaća,…” Ja probam biti korektan i kažem “nije recesija svima; moguće je da je tip to pošteno zaradio”. Igrom slučaja, ide i on na tehnički i bude tamo neposredno prije mene. I čujem kako objašnjava teti na šalteru da se virman šalje MUPu, da će idućih dana doći još nekoliko takvih za koje će čak i osiguranje ići “u Vukovarsku”,… A Vlada se nateže sa sindikatima oko plaća čija ukupna ušteda “šeće” od 700Mkn (procjena sindikata) do 1400Mkn (procjena Vlade). Potrebna ušteda je 10500MKn (i procjena raste gotovo na dnevnoj bazi). I odletit će plaće, cijene su ionako već podivljale i osiromašile narod čak i sa nespuštenim plaćama, otkazi se dijele na veliko, više je ljudi koji vade stvari iz konteinera nego onih koji ubacuju unutra,… no nitko se ne buni. Zabranjen je i rad nedjeljom, što je efektivno produciralo viškove i otkaze (o kojima se šuti), a i dekomodiralo ljude navikle da dućani rade nedjeljom. I što onda? Nikom ništa!

  A sada zamisli da Vlada zabrani reality showove ili nogometne utakmice… Pa ne bi bili prosvjedi, nego revolucija koja bi završila sa cjelokupnom Vladom povješanom o rep konja bana Jelačića!

  Eto, to su prioriteti. I tako, kad netko progovori za dobrobit svih, napada ga se da “ne talasa”. Hrvati, čini mi se, traže izgovore za lošu situaciju, a ne ljude i načine da se situacija popravi.

  Barem da vladajuća gamad (a tu brojim i SDP koji samo drži ljestve HDZu) konačno odleti, no neeee… te dvije frakcije SKH i nakon 20 godina suvereno vladaju Hrvatskom na štetu svih poštenih građana.

  Uostalom, za Hrvate kriza je nešto što se događa drugima.

  Za kraj, potraži malo po anketama rating HSS-a i HSLS-a koji su prodali HDZ-u svoje glasove. Ljudi to neće “kazniti”. Pogledaj kako po anketama kotira “nezavisna” Tatjana Holjevac koja se slizala s Bandićem čim joj je ponudio par mrvica kruha. Ili veliki nezavisni i principijelni Rožić, koji javno tekuta protiv Bandića, ali poslušno diže šapicu kad ovome zatreba. Primjećuješ li da to netko “sankcionira” glasovima, u ovom narodu koji ima pamćenje kraće od prosječne ribice?

  Dok ljudi ne shvate da svatko – uključivo i političare i Crkvu – treba odgovarati za svoja (ne)djela i da je narod i samo narod taj koji može i treba nekoga pozvati na red… nema nama napretka.

  Charon l'Cypher

  24. 3. 2009. at 14:04

 11. Slažem se u potpunosti. Ima jedan jingle sportske redakcije 101 kojeg se sjetim u ovakvim prilikama: boris dvornik iz malog mista kaže: nego drugovi dosta je meni ovog prdekanja, tribalo bi ovo tribalo bi ono, ajde bogamu učinte već jednom nešto.

  A kad smo već kod stvari koje bi izazvale revoluciju – mislim da bi bilo pošteno da se i konobari i konobarice isto odmore nedjeljom – dan za obitelj i odmor… pa da se zatvore birtije i restorani;))Zašto bi gospođe na šalterima imale slobodan dan a konobarice ne?

  tomsescu

  25. 3. 2009. at 10:09

 12. BTW ovo “učinite nešto” nije na tvoj/vaš račun – hrpa ljudi se buni a nitko ne radi ništa.

  tomsescu

  25. 3. 2009. at 10:11

 13. Ne zaboraviti kockarnice. Zašto one moraju raditi nedjeljom?

  Znam da nije na naš račun. Podizanje opće svijesti o problemu – a to je ono što ovdj epokušavamo raditi – manje-više je jedino što neki anonimusi mogu. Da se ja zaderem “ajmo na prosvjed!”, došlo bi možda 10ak meni najbližih ljudi. 😆

  Charon l'Cypher

  25. 3. 2009. at 10:41

 14. I kladionice;) Alfa mužjaci moraju zadovoljavati potrebe!

  tomsescu

  25. 3. 2009. at 20:11

 15. […] su obično rezervisane za velike banke i bankare sa političkom pozadinom – i za banke koje su preuzele najveći rizik i otuda imaju najveće šanse da […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: