Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

The Lancet protiv Ratzingera

2 komentara

Etablirani medicinski časopis The Lancet analizirao je izjavu Benedikta XVI u svezi štetnosti korištenja prezervativa u

"Vodit' ljubav, a ne srat" - Papa Benedikt XVI pokazuje prezervativ Rona Jeremya

"Vodit' ljubav, a ne srat" - Papa Benedikt XVI pokazuje prezervativ Rona Jeremyja

prevenciji AIDSa. Da ne duljim, slijedi prijevod članka:

Iskupljenje za papu?

Vatikan je prije tjedan dana doživio nalet neviđenih međunarodnih osuda nakon što je papa Benedikt XVI dao sramotnu i apsolutno netočnu izjavu u svezi AIDSa i HIVa. Na svom prvom putovanju u Afriku, papa je novinarima izjavio da se ta epidemija  “ne može suzbiti korištenjem prezervativa, s obzirom da isti samo pogoršavaju problem.”

Protivljenje Katoličke crkve u pitanjima kontrole nataliteta, te podrška vjernosti između partnera i seksualne apstinencije poznate su svima. No, tvrdnjom da korištenje prezervativa može samo pogoršati problem HIVa/AIDSa, papa je javno iskrivio znanstvene činjenice kako bi promovirao katoličku doktrinu.

Međunarodna javnost promptno je reagirala i osudila njegovu izjavu. Njemačka, Francuska i Belgija – odnosno njihove Vlade – kritizirale su papin stav. Predsjednik međunarodnog društva za borbu protiv AIDSa Julio Montaner izjavio je da riječ o  “neodgovornoj i opasnoj tvrdnji”. Svjetska organizacija za zdravstvo (WHO) i Fond Ujedinjenih naroda UNAIDS potvrdili su svoj stav u pogledu prevencije pomoću prezervativa: “prezervativ je jedino, najučinkovitije i dostupno sredstvo kako bi se reduciralo širenje HIVa.” U toj je gužvi čak Vatikan pokušao izmijeniti riječi Svetog oca. Na webstranicama Svete stolice, vatikanski dužnosnik za medije Fedrico Lombari pokušao je ispraviti papine riječi naglašavajući kako bi “prezervativi mogli eventualno pogoršati problem”.

Nije jasno ako je papina izjava produkt neznanja ili ako je riječ o namjernom pokušaju manipuliranja znanosti u korist katoličke ideologije. Kako god bilo, ta izjava nije povučena, a vatikanski pokušaji moderiranja papinih riječi istinitim činjenicama zasigurno ne predstavljaju nikakav korak naprijed. Kad utjecajne osobe izjave nešto što bi moglo imati negativne posljedice na zdravlje nekoliko milijuna ljudi, neovisno o tome da li je riječ o vjerskim ili političkim vođama, te iste osobe bi trebale povući ili ispraviti izrečene tvrdnje. Bilo koji drugi potez od strane pape Benedikta XVI išao bi na štetu javnih i zdravstvenih djelatnika (među kojima ima i mnogo katolika) koji neumorno rade kao bi spriječili daljnje širenje HIVa / AIDSa diljem svijeta.

Možda postoji način da Ratzinger promijeni stav u svezi korištenja prezervativa protiv širenja AIDSa. Zamislite na trenutak da je papa gol, zavezan i da se nalazi u doggie-style položaju, te da ga mora sodomizirati muškarac zaražen HIVom, koji mu sa smješkom na licu i podignutom ručnom kočnicom kaže: “Sveti oče, ja sam HIV pozitivan. Recite mi, želite li sa ili bez zaštite?”

Možda bi u tom slučaju ipak promijenio mišljenje.

Izvor: TheLancet.com (registration needed – free of charge); The Guardian

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

29. 3. 2009. u 14:21

Postano u Znanost

Tagged with , ,

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Istina, bilo bi još ljepše kad bi papa Ratzi 4×4 izjavio nešto slično, umjesto da govori nebuloze o tome da korištenje prezervativa povećava problem širenja AIDSa. […]

  2. […] već da samo povećavaju postojeći problem te bolesti. Naravno, takva glupost ne može ostati bez reakcije od strane znanstvenika, no uz  zdrav razum su stali i […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: