Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Dragi Hrvati, dajte pare i ne gnjavite više!

with one comment

Business.hr prenosi neke blistave trenutke Globusovog interviewa s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, Marinom Srakićem. Prenosimo u cjelini:

Predsjednik hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić izjavio je u intervjuu za Globus kako crkva ne mora javnosti podnositi svoje račune.

Na pitanje novinara kako gleda na sve glasnije zahtjeve da bi crkva trebala izvijestiti javnost o tome kako troši proračunski novac Srakić je odgovorio kako poštuju zakone o financijskom poslovanju te unutar crkve imaju sustav financijskog izvješćivanja „o svakoj potrošenoj kuni“.

No, Srakić je istaknuo kako ih ništa ne obavezuje na podnošenje javnih izvješća o utrošku novca, iako hrvatski zakoni nalažu da potrošnju proračunskog novca kontrolira Sabor preko Državne revizije.

Znate, nema ništa misteriozno u tome što Crkva skriva kako troši novac poreznih obveznika:

Na pitanje zašto je crkva izuzeta od toga predsjednik biskupske konferencije odgovorio je kako se „crkvi neopravdano pripisuje suviše tajnovitosti te kako u jednom dijelu podliježu pravilima financijskog poslovanja u Hrvatskoj, no u drugom dijelu je interno“.

Zapravo, složio bih se sa Srakićem. Nema tu ništa misteriozno, kad se vidi što grade (za sebe), kako se odijevaju, kakve automobile voze,… I kad znamo da Caritasov dom za stare i nemoćne usred ničega košta 40-50% više od državnog u Zagrebu, blizu Maksimira, s daleko većim angažmanom osoblja i boljim uvjetima (posjetih oba prije par godina; podatak o cijeni je od tada).

Za vas zlobnike, koji pričate kako je Crkva bogata, evo i kraja članka koji vas možda povede u Prosvjetljenje (čit. pristanak da vas cijede momci u haljama koji Bogu i Narodu kradu dane i to skupo naplaćuju):

Prema ugovoru Svete Stolice i Hrvatske država se obavezala vratiti crkvi sve nekretnine oduzete nakon 1945., godišnje joj iz proračuna davati 300 milijuna kuna za funkcioniranje župa, iz Ministarstva kulture financirati obnovu spomenika kulture u crkvenom vlasništvu, a crkva je i oslobođena svih poreza na milodare. Na pitanje što misli o prijedlogu prestanka financiranja iz proračuna Srakić je odgovorio: „Svatko ima pravo na svoje mišljenje, a kriva je pretpostavka da se crkva financijski oporavila. U ugovoru jasno stoji da će Hrvatska Katoličkoj crkvi osigurati određen godišnji novčani iznos“, bio je jasan predsjednik hrvatske biskupske konferencije.

Eto, jasno se pozivamo na “ugovor”, dakle element Pravne države… kad nam to paše, naravno. Kad nam ne paše, napadat ćemo, uz obrazloženje da su “Božji zakoni iznad ljudskih”…

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

22. 4. 2009. u 14:38

Postano u Financije, Politika

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

 1. Da budem iskren, ne znam zašto se Srakić i Kaptol toliko boje prikazati financijsku sliku Crkve u ‘Rvata.
  Rejting Crkve ne bi nimalo opao, pa taman da se u financijskom izvješću navede da su sva dobivena sredstva iz državnog proračuna utrošena na telefonske pozive vrućih linija i na crnu latex odjeću popraćenu bičevima i snuff filmovima.
  U tome i je najžalosnija stvar. Što god Crkva rekla, napravila, naumila – no matter if good or bad – uvijek može računati na podršku vjernika i državne vlasti.

  Nemaju sve institucije tu privilegiju da svojim korisnicima osiguraju dobar plejs u nadgrobnom svijetu. Sve ima svoju cijenu, pa tako i vip loža u raju. Stoga, kao što kaže sam naslov ovog članka, keširajte dalje i nemojte previše zajebavati.

  Žao mi je što se u zadnje vrijeme ne mogu posvetiti Impietyu. 😦 Jako sam zauzet, obaveza imam k’o u priči i jedva čekam jesen/zimu, ili godišnji odmor, kada ću imati malo više vremena za pisanje.

  Thnx for understanding.

  Teomondo Scrofalo

  23. 4. 2009. at 8:38


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: