Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Roditeljstvo bez religije

3 komentara

Evo jedna zastrašujuća ideja: da roditelji odgajaju svoje djete, bave se njime, uče ga, posvećuju mu ljubav i vrijeme… umjesto da ga odvedu u kuću “velikog tatice na nebu” da mu tamo ispiru mozak! Ako još niste prestravljeni pobjegli, možda je ovo tekst baš za Vas (ili jednostavno nemate djece).

Odmah da se razumijemo: ne tvrdim da su svi religijski orjentirani roditelji loši, no sumnje u kvalitetu roditeljstva su poprilično razumne ako je roditeljima važnija indoktrinacija djeteta nekakvim pričicama samozvanog autoriteta za “istinu” nego da ga uče ljudskim vrijednostima oslobođenima religije (ne nužno i roditeljskih vjerovanja!).

Znamo kako je Amerika, ta “zemlja slobodnih”, duboko religijski indoktrinirana. Nedjeljne mise su normalna stvar, a oni koji tamo ne idu – pogotovo u malim sredinama – baš i nisu “normalni”. Nije da je kod nas bolje, ali današnja priča dolazi s onu stranu bare.

News & observer javlja o roditeljima koji se nedjeljama sastaju i, umjesto da sebe i djecu podvrgavaju glancanju mozga, provode vrijeme baveći se svojom djecom. Kako sami kažu, žele odgajati “brižnu, odgovornu i etičnu djecu”.

Religijski gledano, ateisti su navodno najbrže rastuća populacija u Americi (udio im se u zadnjih dvadeset godina udvostručio na sadašnjih 16% ukupne populacije). Tako je u zadnjih nekoliko godina nastalo nekoliko grupa koje se sastaju s opisanim motivom. No, tamo se okupljaju i razni “neateisti”, kako se sami zovu “slobodni umovi”, “humanisti”, “spiritualne, ali ne i religijske osobe” itd. A nađe se čak i vjernika, koji jednostavno svoju djecu žele učiti slobodnom razmišljanju, ne opterećujući ih religijskim teretima.

Koga zanima više, cijeli članak na engleskom jeziku može pročitati ovdje.

I zapamtite: niti vjera u boga (bilo kojeg), kao niti izostanak iste, nisu garancija niti zla niti dobrote! Djecu prvenstveno odgajaju roditelji, čak i kad se njima ne bave. Ili čak pogotovo tada…

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

18. 5. 2009. u 22:04

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bog je samo jedan. Tocka.
  Vjera nije isto sto i religija.
  Religije su produkt institucija, no vjera u Boga je nesto sasvim drugo.
  Niti jednom covjeku na ovome svijetu nije potreban posrednik izmedju njega i Boga.

  Ivana

  22. 5. 2009. at 12:45

 2. Na stranu koliko bogova ima (ne možeš znati niti da postoji niti da je bog jedinstven(a)), ali mislim da griješiš kad kažeš da “niti jednom covjeku na ovome svijetu nije potreban posrednik izmedju njega i Boga”. Ljudima to treba i tako im je lakše, jer time prikrivaju da im je “vjera” samo beznačajni folklor.

  Pogledaj, za primjer, Katolike. Od sexa prije braka, preko psovanja Boga, do sitnijih i krupnijih krađa… malo tko se stvarno pridržava katoličkog nauka (svećenici ponajmanje).

  Eh, i zamisli sada strave: nema nikakve barijere između tebe i Boga! Pa tko bi mu se usudio izaći pred oči?! Ovako, imaš tamo nekog popa koji odtrkelja svoju mantru, sve skupa je banalizirano na razinu rituala o kojem nitko ne razmišlja, pokupi se nešto novaca od ovaca… i to je to! “Pastirima” profitabilno, a ovcama lagodno. Stvarna vjera – nula bodova… ali koga briga za to? :-/

  Da se razumijemo, nisu druge mainstream religije ništa bolje. Recimo, “religija mira” Islam… trebam li išta tu napisati?

  Charon l'Cypher

  22. 5. 2009. at 13:22

 3. 🙂
  mogu znati jer mu se usudim izaci pred oci.
  no uopce nije vazno dali mi netko vjeruje.
  to sto ti govoris za crkvu i ostale oranizirane religije je apsolutna istina.
  one su samo sredstvo da se ljudi drze pod kontrolom, a sami su najvise krivi sto je vjera u Boga u ljudima ubijena.
  barijere ne smije biti izmedju covjeka i Boga.
  bez obzira sto je covjek ucinio i koliko je to lose, nema razloga za strah od Boga, jer on sve oprasta. covjek je druga stvar, ali covjeku (tu mislim na crkvu i sve religije) se ne treba moliti.
  svatko moli sam za sebe, nitko to ne moze umjesto njega niti se vjera moze kupiti. vjeru imas ili nemas. postoje samo dvije strane – gore i dolje, a uskoro jako uskoro ce to postati jedno.

  Ivana

  Ivana

  26. 5. 2009. at 8:51


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: