Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Carstvo nebesko (ipak) nije za siromašne

with one comment

Upitate li vjernike zašto nedjeljom idu na misu, vjerojatno će mnogo odgovora uključivati i želju ili potrebu da čuju božju riječ.

I dok je kod nas u zadnje vrijeme božja riječ iz usta svećenika najčešće naputak za koga (ne) glasovati, vjernici talijanskog gradića Maruggio (Taranto) su se neugodno iznenadili jer je božja riječ iz usta svećenika bila neukusna bukvica puna uvreda. Svećenik spomenute župe, Tommaso Pezzarossa, obrušio se na vjernike zbog nekonzistentnih milodara.

Svećenik je vjernike opisao kao “jadnike, nezahvalne” te ih je optužio da su “uništili zabavu svoje djece” jer su milodari bili manji od 20 eura po osobi. Toliko je, naime, svećenik zahtjevao za “Prvu pričest i održavanje barake” (da, upravo je “baraka” izraz kojeg je svećenik koristio). A izgleda da djeca žitelja Maruggia i trebaju Prvu pričest, budući da ih je u par navrata otac Pezzarossa prozvao zato što su “čista izvana, a prljava unutra”.

Izgleda da takvu tarifu za sakramente nije prihvatilo mnogo obitelji – već se potpisuje peticija kako bi se svećenika smjenilo, a mnoge su obitelji ogorčene zbog javnog prozivanja te ističu kako bi milodar trebao biti prilog u skladu s mogućnostima, a ne određen prema potrebama (ili bolje reći hirovima) svećenika.

Zanimljivo je podsjetiti ga da su milodari slobodni prilozi vjernika, te da ne bi smjeli utjecati na održavanje Prve pričesti. Nadalje, valja spomenuti i debele svote koje župe u Italiji prikupljaju zahvaljujući 8 per mille, zahvaljujući tome što ne plaćaju porez i zahvaljujući masnim “prilozima” iz budžeta.

Ako je stvarno svećenik prenositelj riječi božje, žalosno je uvidjeti da svemogući bog naziva svoje vjernike jadnicima zbog 20 eura.

IZVOR: UAAR, Corriere della Sera

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

20. 5. 2009. u 13:27

Postano u Financije, Obitelj

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ti to ne razumiješ. Neka ti George Carlin objasni. 😉

    Charon l'Cypher

    20. 5. 2009. at 14:22


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: