Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Vjera, tradicija i preskakanje beba

8 komentara

Tvrditi da su katolici jako vezani za tradiciju jednako je otkrivanju tople vode. Prošlost je kolijevka vrednota, običaja

Vrag u najkicama leti preko štramaca

Vrag u najkicama leti preko štramaca

koji se prenose iz generacije u generaciju, mudrosti, te veselih i bezbrižnih pučkih slavlja. Kada su u pitanju katolički blagdani i rituali, izbor neobičnih svetkovina je prilično bogat.

U talijanskom mjestu Cocullo u regiji Abruzzo, na primjer, mještani slave svog zaštitnika (Sv. Dominika) na način da njegov kip obaviju zmijama koje su prethodno sami lovili u obližnjim šumama. Kako to izgleda možete vidjeti na ovoj lokaciji, uz napomenu da “premotate” clip do min. 3:45. No, to nije ništa u usporedbi s feštom koja se održava u mjestu Nocera Terinese, gdje se na dan Velikog petka pojedini die-hard vjernici samoranjavanju trljajući noge komadićima razbijenog stakla i potom trče uličicama tog veselog kalabrijskog mještanca. A što tek reći o filipinskom simpatičnom ritualu dobrovoljnog pribijanja na križ?

Ah, šta se sve ne radi za Isusa…

U Španjolskoj je nadasve zanimljiv “El Colacho”– katolički ritual koji se održava od 1620. godine. U čemu se sastoji? Dakle, kako bi što veselije proslavili Tijelovo- a ujedno i zaštitili novorođenčad od nečastivog i njegovih kolega- stanovnici gradića Castrillo de Murcia najprije poredaju trideset madraca na cestu. Na svaki madrac stave četvero ili više djece koja ne smiju biti starija od godinu dana. Glavni akteri slavlja su (ma tko bi rekao) muškarci odjeveni tobože poput đavola, a njihov zadatak sastoji se u preskakivanju madraca, odnosno klinaca. Cijelu galeriju slika možete vidjeti na ovom linku.

Katoličanstvo je simpatična religija upravo zbog tog razloga – zna biti u korak s vremenom.

U ovom slučaju, u trčećem koraku s vremenom.


Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

18. 6. 2009. u 6:25

Postano u Djeca, Običaji

8 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Zanimljivo je usporediti aktualnu verziju članka na Wikipediji s verzijom koja je bila gore do prije 2-3 tjedna.
  Također, zanimljivo je i tko organizira tu stvar i koji su “popratni sadržaji” (izvor):
  Throughout the celebrations, the shadowy brotherhood of Santísimo Sacramento de Minerva – the people responsible for organising the celebrations – chase and terrorise the township with whips at regular intervals throughout the day.
  Ako se luđak pri skoku popikne i padne na bebe… je l’ to “čudni su putevi Gospodnji”?

  Charon l'Cypher

  18. 6. 2009. at 7:59

 2. Ovakve tradicije je odlično objasnio katolički svećenik Reginald Foster u filmu Religulous kad je rekao da Talijani (prema nekom istraživanju) u nevolji prvo zazivaju pomoć svetaca, a tek na 5-6 mjestu je Bog.
  (Ne želim reći da samo Talijani imaju ovakve tradicije ili da samo Talijani stavljaju Boga na 5-6 mjesto)

  đej đej okoča

  17. 7. 2009. at 23:24

 3. Već smo pisali o tome kojim redom Hrvati zazivaju božanstva. 😉

  Charon l'Cypher

  18. 7. 2009. at 0:14

 4. No dobro ovdje ste već malo vulgarni; više sam mislio na one “sveti Ante pomozi”, “Gospe moja” i sl.

  đej đej okoča

  30. 7. 2009. at 21:47

 5. Ček malo… ja sam samo rezimirao uobičajenu gradaciju kod naroda u kojem se “više od 80% pripadnika izjašnjavaju kao Katolici”. Zašto sam ja vulgaran?

  I, realno, moj zajedljivi zaključak u tom postu zapravo je samo dio priče. Koliko si puta čuo “Je*em ti krv Isusovu” i slične, nerijetko “maštovitije” psovke (mnogima i “samo” poštapalice!)?

  Ja nikad nisam psovao bogove, vragove i pripadnu ekipu, iako mi ništa ne znače, ali mnogi Hrvati, pripadnici tog najkatoličkijeg naroda svih vremena, deru po Bogu, Isusu, Mariji i ostalima da je i kočijašima neugodno kad to čuju.

  Sorry, nisam ja taj koji je ovdje vulgaran. Don’t shoot the messenger. 😉

  Charon l'Cypher

  31. 7. 2009. at 16:06

 6. […] a comment » Dok u Španjolskoj preskaču bebe kako bi ih zaštitili od negativnog utjecaja Princa Tame, zahvaljujući našem čitatelju D.M., saznali smo za još jedan ritual koji ima svrhu zaštite […]

 7. Vulgarno je zato jer je to tvoje mišljenje (“don’t shoot the messenger”) i zato jer izjednačavaš muški spolni organ sa Bogom nazivajući jedno i drugo božanstvom (“svemogući K….”).

  A već sam ti rekao na što sam ja mislio.

  Da ne bi bilo da nema vulgarnijih poveznica između spolnih organa i kršćanskih svetinja od ove tvoje, kao što si i sam rekao, ima ih. I od onih koji sebe zovu katolicima. Ali može li netko biti (živjeti) katolik i tako govoriti?

  đej đej okoča

  7. 8. 2009. at 16:56

 8. […] Čime se trljaju talijanski flagelanti možete pročitati na ovom linku. […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: