Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Religijska diskriminacija (automatskim) svjetlom

2 komentara

U Bournemouthu u Engleskoj postoji blok stanova koji se sjetio ugraditi automatsko svjetlo, koje se pali “na pokret”. Razlog? Ušteda struje, jer je prije gorilo skoro pa stalno, a ovako samo kad treba. E, ako mislite da je to plemenita ili barem samo razumna ideja i nije Vam jasno što takav podatak radi na ovom blogu… onda ste tiranin koji ugnjetava ubogi svijet koji samo želi prakticirati svoju mirnu religiju, opterećujući usput time i one kojih se to ne tiče.

Dakle, da priča postane zanimljiva, pobrinuo se bračni par ortodoksnih Židova koji se bune da sada na Sabat ne mogu izaći iz svog stana jer im njihovo religijsko uvjerenje brani da uključuju svjetla i drugu elektroničku opremu na židovske blagdane. Par je ponudio ugradnju zaobilaznog prekidača kojim bi prekidač, a time i svjetlo, držali ugašenim (za svih 35 stanova, naravno), što su ostali odbili.

Pošto im Jahve nije pomogao da “urazume” svoje susjede, oni su zaključili da će zaštitu, pod izlikom narušavanja religijskih prava, tražiti od svjetovnog suda. Inzistiraju na zaobilaznom prekidaču, te nadoknadi sudskih i drugih troškova.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje, a ja vas ostavljam s pitanjima:

  1. Kako su to pisci Tore uopće znali za elektroničku opremu, e da bi ju mogli zabraniti?
  2. Ako se svjetlo samostalno pali (a to je nekako poanta svjetlosnih senzora), kakve to veze ima sa zabranom da netko sam upali svjetlo?
  3. Jedan stan od njih 35 ima psihološki problem s nečim što mnogima koristi, a realno nikome ne škodi… i oni maltretiraju ostale 34 obitelji svojim “religijskim pravima”! Nije li vrijeme da se prekine religijsko maltretiranje?
  4. Ako uvedemo religiju po kojoj moramo na parne datume moramo izlaziti van i ne smijemo naletjeti niti na jednog “nevjernika”, hoće li to biti opravdanje da svima zabranimo da na parne datume izlaze iz kuća? Ako ne, u čemu je razlika? U tome što je Judaizam starija demencija, a ovo bi bila nova? Ili mi promiče nešto suštinski različito?

Divne li simbolike: religija protiv paljenja svjetla! 😀

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

19. 6. 2009. u 21:04

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. Došao sam do ideje da bi mogao osnovati vlastitu religiju koja bi zabranjivala članovima bilo kakav kontakt sa drugim religijama pa bi onda mogao na sudu tražiti da se sve i svi religiozni maknu meni s puta kad idem ulicom.hihi

    ateist

    20. 6. 2009. at 13:14

  2. […] Sjetio se tako gradonačelnik Jeruzalema u zapadnom dijelu grada, blizu vratiju starog dijela grada, otvoriti – parking. E, ali taj je državni dužnosnik odlučio to napraviti u subotu, koja Židovima (pričam o religijskoj, a ne nacionalnoj pripadnosti) označava sveti dan zabušavanja Shabbat; nešto kao nedjelja u Hrvata. O Shabbatu smo već pisali, prije samo desetak dana, kad je par ortodoksnih Židova odlučio maltretirati svoje sugrađane koji su ugradili svjetlo koje se automatski pali i gasi (priča). […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: