Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Miroljubivi i tolerantni: Judaizam

leave a comment »

Nastavljamo sagu o miroljubivim i tolerantnim religijama. Nakon Islama i Kršćanstva, na red je došao i Judaizam. Neću sad o Palestini i činjenici da je Izrael nuklearna sila (iako to službeno ne priznaju). To su državne stvari, a tamo je država barem formalno (a moj je dojam da i više nego formalno) odvojena od crkve. Ipak, utjecaj religije se itekako osjeća.

Sjetio se tako gradonačelnik Jeruzalema u zapadnom dijelu grada, blizu vratiju starog dijela grada, otvoriti – parking. E, ali taj je državni dužnosnik odlučio to napraviti u subotu, koja Židovima (pričam o religijskoj, a ne nacionalnoj pripadnosti) označava sveti dan zabušavanja Shabbat; nešto kao nedjelja u Hrvata. O Shabbatu smo već pisali, prije samo desetak dana, kad je par ortodoksnih Židova odlučio maltretirati svoje sugrađane koji su ugradili svjetlo koje se automatski pali i gasi (priča).

U Jeruzalemu, jadni vjernici povrijeđeni ponašanjem državnog dužnosnika kojem Shabbat očito ne znači onoliko koliko i njima, krenuli su u nasilne prosvjede, uz bilancu od dvadeset i tri prosvjednika uhićena zbog napada na policajce (to su oni isti koji traže mir na Shabbat), jednog teško ranjenog prolaznika i tri lakše ranjena policajca. Kako objašnjavaju u članku:

Ultra ortodoksni židovi smatraju da to profanizira šabat i potiče promet i otvaranje dućana.

Strašno: bit će prometa i neki dućani će raditi u vrijeme kad netko drugi smatra da oni to ne bi smjeli! Skoro kao naša ponovno radna nedjelja i potpuno opravdan razlog za nasilje, nabacivanje kamenjem i sl.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Business.hr-a.

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

28. 6. 2009. u 12:41

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: