Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Medicina i molitve

with one comment

Grupa britanskih liječnika namjerava podnijeti državnoj medicinskoj udruzi prijedlog koji bi omogućio osoblju službe za javno zdravstvo (NHS- National Health Service) primjenu molitvi u korist pacijenata te diskutiranje o vjerskim temama u zdravstvenim ustanovama, izvještava BBC. Liječnici ateisti, međutim, tvrde da zdravstvo i religija moraju biti odvojeni jedan od drugog. Kodeks britanskog liječničkog vijeća predviđa da doktori medicine, bolničari i sestre mogu tretirati vjerske teme uz uvjet da se poštuje volja pacijenata, odnosno da se istima ne nameću ideje s vjerskim predznakom.

Vijeće je početkom ove godine upozorilo na opasnost od širenja religijsko obojenih stavova u zdravstvenim ustanovama, preobraćivanju pacijenata, te o mogućem šikaniranju istih. Odluka vijeća donesena je nakon nekoliko slučajeva u kojima su javno zdravstvo i vjera postali jedno:

Last year community nurse Caroline Petrie was suspended by North Somerset NHS Trust after offering to pray for a patient, although the 45-year-old was later allowed to return to work.

And only last week a Gloucestershire nurse said she had left her job at a local hospital after being told she could not wear a crucifix – although the hospital said it was because of health and safety rules, not religion.

Odjel za javno zdravstvo tvrdi da vjerske tematike u medicinskom kontekstu (ili skraćeno: dušobrižništvo) spadaju u nadležnost NHSovog kapelanskog odsjeka. Sličnog su mišljenja i članovi Državne svjetovne udruge (National Secular Society), čiji je predsjednik Terry Sanderson izjavio sljedeće:

“We have to be very careful about how we tread on this issue. If we say it is ok for doctors and nurses to provide spiritual care and pray for patients it can all too quickly get out of hand and we will have staff preaching on the wards.”

Da ne zaboravimo, i mi u Hrvatskoj imamo sličnu uslugu. Istina, ne prakticiraju ju liječnici, već zadužena institucija koja besramno uzima lovu iz srozanog nam zdravstva, id est Kaptol Inc. Samo da vas podsjetim da 64 hrvatske bolnice i 260 ustanova socijalne skrbi moraju po ministrovu nalogu Kaptolu plaćati za dušobrižnike po tisuću kuna mjesečno. Od 2007. god. , bolnice i socijalne ustanove plaćaju Kaptolu 4,5 milijuna kuna godišnje za duhovnu okrijepu. Upravo tako – onom istom Kaptolu koji nikako ne želi prikazati svoje prihode i rashode, za razliku od kolega iz talijanske biskupske konferencije (CEI). No, kada treba grabiti, Crkva u ‘Rvata ima daleko jasniju viziju. Bilo bi šteta zaboraviti riječi Spomenke Avberšek, predsjednice Samostalnog sindikata u zdravstu i socijalnoj skrbi:

Zna se da bolnice stenju u minusima i ne plaćaju ni hranu ni lijekove, a kako je u ustanovama socijalne skrbi, neću ni spominjati. Uporno devastirajući zdravstvo, a puneći blagajnu Kaptola, ministar je ovim potezom prvi put doslovno poručio bolesnicima da im je pri ulasku u bolnicu najbolje da se – pomole.

E sada- birajte vi koje je manje zlo: britanski liječnici koji nude uslugu molitve, ili hrvatski popovi koji pune svoje trbušine na teret pacijenata i cjelokupnog zdravstva.

Znate, bolje da novac ode Kaptolu nego odjelima onkologije…

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

30. 6. 2009. u 21:24

Postano u Financije, Zdravlje, Znanost

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. Spada li ovo “And only last week a Gloucestershire nurse said she had left her job at a local hospital after being told she could not wear a crucifix” u kategoriju Miroljubivi i tolerantni?

    đej đej okoča

    30. 7. 2009. at 21:44


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: