Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Obrazovanje po Allahu

with one comment

Godine 1959. donešena je Deklaracija o pravima djeteta koju je do 1996. potpisalo 187 zemalja.

Jedan od tih potpisnika je i Švedska. No izgleda da određenom djelu stanovništva te zemlje prava djece ne znači ništa.

Dok Švedska svojim potpisom Deklaracije prihvaća

Članak 8 – PRAVO NA INFORMIRANOST
Dijete ima pravo na pristup obavijestima i materijalima iz nacionalnih i međunarodnih izvora. Država će poticati sredstva javnog priopćavanja na širenje obavijesti i materijala koji će promicati socijalne i duhovne dobrobiti djeteta, kao i tjelesnog i društvenog zdravlja, a poduzimati mjere radi zaštite djeteta od obavijesti i materijala škodljivih za njegovu dobrobit.
tu je država u pitanju

Članak 14 – DIJETE IMA PRAVO NA OBRAZOVANJE
Dijete ima pravo na obrazovanje. Država osigurava besplatnu i obvezatnu osnovnu izobrazbu, potiče razne oblike srednjoškolske izobrazbe dostupne svima, i svima omogućava stjecanje visoke izobrazbe na temelju sposobnosti.

nekima je to samo mrtvo slovo na papiru.

Zajednice muslimanskih imigranata smatraju da je seksualni odgoj u školama, odnosno informiranje mladih o spolnom životu, neprihvatljivo. Barem im je neprihvatljivo u obliku u kojem djeca dobivaju informacije o kondomima ili o tome da je homoseksualnost normalna i prihvatljiva. Umjesto da njihove mlade žene budu informirane i svjesne toga da i one imaju pravo na seksualnost i ispunjenje iste, vrli Alahovi dečki preferiraju žene koje skrivaju svoje tijelo i koje se pokoravaju bez prigovora.

Do sada su takvi roditelji imali pravo, temeljem paragrafa zakona starog 40 godina, da zabrane svojoj djeci pohađanje određenih nastavnih predmeta (prvesntveno vjeronauka koji nije muslimanski).

No, u planu je izmjena zakona koja ima široku političku podršku i kaja bi stala na kraj roditeljskim zabranama glede obrazovanja djece.

Naime, dokazalo se da tu “rupu u zakonu” koriste najviše očevi koji ne žele da njihove čedne i pokorne kćeri slušaju predavanja temeljena na medicinskim i znanstvenim činjenicama koje se kose sa obiteljskom “kulturom” i religijom. Ako je potrebno prilagoditi stomatologiju po Allahu, kako se školstvo i obrazovanje mogu izvući?

Dok muslimani rođeni u Švedskoj pokazuju hvale vrijednu dozu otvorenosti i prihvaćanja kulture zemlje koja ih je primila, noviji val imigranata se i dalje se grčevito drži restrikcije i tradicije.

Hoće li zakon biti izmijenjen te omogućiti svoj djeci pristup korisnim informacijama ili će prevagnuti popuštanje limitacijama koje se prodaju kao kultura, pokazat će vrijeme.

Seksualni odgoj je očito zabranje, no izgleda da je ovakav odgoj sasvim prihvatljiv.

Bit Deklaracije o pravima djeteta nisu sama prava koja su u njoj nabrojena, već činjenica da dijete mora znati da ta prava ima i da ih može ostvariti.

IZVOR: Jutarnji List

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

6. 7. 2009. u 9:22

Postano u Djeca, Znanost, Školstvo

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pa što se čudimo kad u hrvatskim školama “seksualni odgoj” jedini nesmetano mogu provoditi svećenici na vjeronauku. Mislim, lijepo je da netko u svijetu smišlja mjere protiv religioznog dezinformiranja djece.

    Ja

    9. 7. 2009. at 2:04


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: