Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

On-line izlaz iz RKC

10 komentara

Za sada, na žalost, samo za Irce. No, kako Alice reče na kraju Resident Evila 2: “But it’s a start!”

Na stranicama Count Me Out Irci imaju priliku odreći se krštenja i time jasno dati do znanja da (više) nisu dio Katoličke crkve. Stvar je detaljno razrađena, s odgovorima na relevantna pitanja i upozorenjima o posljedicama.

Kako stvar funkcionira u praksi možete pročitati ovdje.

Provjerih i, na žalost, stvar tangira samo Irce (nudi se “okrug”, ali ne i “država”). Ipak, “it’s a start”… nadam se da će se proširiti i po drugim državama.

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

12. 7. 2009. u 20:21

10 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ima ovdje netko ekskomuniciran?

  vjeko

  12. 7. 2009. at 22:34

 2. Toga ima dosta i u Poljskoj, kako sam čuo. A Poljska je poznata kao turbo katolička zemlja. A najviše zbog bogatstva crkve u toj zemlji i raznoraznih nepodobština, kojih nigdje ne nedostaje.

  Spectator

  12. 7. 2009. at 23:47

 3. @Spectator: Što se turbokatoličke Poljske tiče, pročitaj Dominikov (treći po redu) komentar ovdje. Na žalost, nemam detaljniji info.

  @vjeko: Mislim da ne, ako ciljaš na autore Irreverenta. Bolje je pitanje ima li netko kršten među nama… 😈

  Charon l'Cypher

  13. 7. 2009. at 9:59

 4. Ciljao sam na autore i posjetitelje 🙂 Zanima me kako to ide kod nas i koliko je komplicirano!?

  vjeko

  13. 7. 2009. at 15:47

 5. @ vjeko
  Malo sam prerondao po stranicama UAARa (udruga ateista, agnostika i racionalista) gdje se govori o činu apostaze, odnosno o samovoljnom odbacivanju krštenja i ostalih sakramenata. UAAR već godinama vodi tu kampanju, a obrazac za “odkrštenje” je dostupan na ovoj lokaciji:

  http://www.uaar.it/laicita/sbattezzo/sbattezzo-modulo-per-parroco.pdf

  Obrazac vrijedi samo za Italiju. Vodstvo UAARa naglašava da treba pronaći uporište u pravnom sustavu države u kojoj određena osoba želi obaviti apostazu,jer samo tako taj čin može imati pravni legitimitet. Therefore, trebalo bi se posavjetovati s nekim pravnikom radi pronalaženja pravnog temelja za izlazak iz crkvene zajednice.

  Sada kao sada, ako želiš istupiti iz iste, možeš uputiti pismo župi u kojoj si dobio sakramente i zatražiti da se tvoje ime izbriše iz popisa krštenih. Zamoli svećenika da ti odgovori pisanim putem, jer jedino “carta canta”.

  Teomondo Scrofalo

  13. 7. 2009. at 18:52

 6. Poznavala sam jednog tipa koji je odlučio poništiti krštenje. Nakon burne svađe u obitelji, otišao je u crkvu i dogovorio sa svećenikom nekakav obred poništenja krštenja i to obavio. Ne znam ništa detaljnije, ali tako nešto je očito moguće u Hrvatskoj. Sad, praksa se vjerojatno razlikuje od svećenika do svećenika, ali nije nemoguće. Naravno da bi internetsko rješenje bilo mnogo prikladnije za 21. stoljeće.

  Ja

  13. 7. 2009. at 23:24

 7. Moj poznanik je pitao svog svećenika, pa ga je ovaj izbacio iz crkve (zgrade). 😕

  Pravno uporište bi, IMO, bilo da je državljanstvo jedino članstvo u koje te se može ugurati bez tvoje volje. 8) Ne znam točno u kojem zakonu to piše, no znam da postoji jer je po toj osnovi bio sporan bivši Zakon o Studentskom zboru (kad su svi studenti automatski bili članovi Studentskog zbora).

  Charon l'Cypher

  13. 7. 2009. at 23:26

 8. Mislim da nevjernicima obred krštenja ionako ništa ne znači. Bitno je da se na popisu stanovništva izjašnjavaju kao ateisti i utječu na količinu duša na koje se crkva može pozvati kad se dijeli lova i sl.i da žive u skladu sa svojim uvjerenjima – ne šalju djecu na vjeronauk i sl.

  Ja

  14. 7. 2009. at 17:59

 9. Recimo da se neki Đavolopoklonistički svećenik sjeti “antikrstiti” (ili kako se to već zove) ljude okolo. Što misliš, bi li se Katolici bunili protiv toga ili bi prihvatili objašnjenje da “Katolicima obred antikrštenja ionako ništa ne znači. Bitno je da se na popisu stanovništva izjašnjavaju kao Katolici i utječu na količinu duša na koje se crkva može pozvati kad se dijeli lova i sl.i da žive u skladu sa svojim uvjerenjima – šalju djecu na vjeronauk i sl.”? 😀

  Nadalje, nisu svi “nevjernici” ateisti. Ima ih koji imaju svoja vjerovanja koja nisu institucionalizirana ili jednostavno masovna/razvikana i smeta ih “tuđa karma” koja im je nametnuta dok nisu znali za sebe (klinički, dijete je do treće godine života nesvjesno sebe i okoline, a krštenje se obično obavlja odmah po rođenju).

  Charon l'Cypher

  14. 7. 2009. at 18:20

 10. Ma ja se slažem da bi ljudima trebalo omogućiti da ponište čin krštenja, samo mislim da onima, kojima institucija crkve ništa ne znači, ni taj čin ne bi trebao puno značiti. Razumijem i da nekima koji nisu konfesionalni vjernici to nešto i znači i podržavam zahtjev da im se to omogući. Ne znam, možda bi se nešto moglo srediti preko pravosuđa, samo ne znam ima li čin krštenja osim obredne i neku pravnu težinu. Jedino ispravno rješenje bi bilo da se krštenje dozvoli samo punoljetnim osobama ili bar tek starijim maloljetnicima, ali to je iz današnje perspektive utopija.
  Paralela s antikršćanima baš ne stoji jer kršćani jako ozbiljno shvaćaju Antikrista, dok ateisti, agnostici, i razni slobodnomisleći alternativci kršćanske obrede ne shvaćaju tako ozbiljno. Razumijem da ima i drugačijih i podržavam i njihova prava.

  Ja

  14. 7. 2009. at 22:47


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: