Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Anđeo i(li) Vrag

leave a comment »

Da Crkva ne može naći kompromis i prihvaćati različita mišljenja čak ni unutar svojih krugova (nemojmo onda očekivati čuda glede odnosa sa ostatkom svijeta) pokazuju i najnovije kritike o novom filmu iz serijala o čarobnjaku Harryju Potteru.

Službeni list Vatikana Osservatore romano, odnosno uvodničar Gaetano Vallini,uoči današnje svjetske premijere filma “Harry Potter and the Half-blood prince” za taj list piše:

Opreka između dobra i zla je iznesena kristalno jasno, a poruka je da dobro mora nadjačati zli iako to iziskuje velike žrtve. Mješavina nadnaravnog i romantizma u filmu postiže savršenu ravnotežu čineći vjerodostojnijima dogodovštine glavnih likova i približavajući ih tako njihovim vršnjacima.

345px-SatanPotterAli, što je jedan kritičar u usporedbi sa sveznajućim i jedinim božjim izaslanikom papom Benediktom XVI.? Poznavatelj književne i filmske kritike Joseph Ratzinger, svojedobno je izrazio mišljenje (jer papa nikada ne kritizira, samo izražava mišljenja :mrgreen:) da Harry Potter “kvari još neoblikovane duše mladih kršćana”.

Dok je još obnašao dužnost prefekta vatikanske kurijalne Kongregacije za nauk vjere (ah, koliko magle i riječi da bi se reklo Inkvizicija :mrgreen:), Ratzinger je spisateljici Gabrieli Kuby pružio podršku nakon što je pročitao njeno djelo “Harry Potter – dobar ili zao”. U knjizi se autorici Harryja Pottera pripisuje takav književni talent da je u stanju „emocionalnom manipulacijom i intelektualnim omamljivanjem zaobilaziti čitateljevu sposobnost da razlikuje dobro i zlo“.

Ratzinger bodri Gabrielu Kuby pohvalama kako je “dobro što ona prosvjećuje puk o Harryju Potteru, jer te knjige sadrže podmuklo zavođenje i iskrivljivanje kršćanstva u još nesazrelim dušama”.

Loše mišljenje o čarobnjaku djeli i otac Gabriele Amorth, poznati i priznati egzorcist i istjerivač Nečastivog (ne, ovo nije iz Harryja Pottera, stvarno postoji to zanimanje, i to uz odobrenje Vatikana :mrgreen:). Amorth ističe kako se u knjigama o Harryju Potteru prepoznaje utjecaj Kneza Tame (on se u to kuži… :twisted:):

U knjigama J.K.Rowling nalaze se bezbrojni pozitivni navodi o magiji, pokušava se podvaliti lažna razlika između bijele i crne magije. Ta razlika ne postoji, jer svaka magija je obraćanje Đavlu.

Kako god mišljenja Crkve bila oprečna, činjenica jeste daje i u katoličkim zemljama serijal o Harryju Potteru jako popularan, bilo u papirnatom obliku bilo na filmskom platnu.

Da bi saznali kakve će čarolije i vraške čini baciti i šesti filmski nastavak na publiku, moramo pričekati večerašnju premijeru ili međunarodnu kino distribuciju.

Tko zna, možda ispred kina budu pripremljene i prigodne lomače.

IZVOR: Jutarnji List

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

14. 7. 2009. u 13:31

Postano u Zabava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: