Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Solin i Gomora

with one comment

U zadnjih nekoliko tjedana i najapatičniji stanivnik ove zemlje je barem jednom zamišljao što će se u idućim mjesecima dogoditi – hoće li se povećati stopa PDVa i tako opet sve udariti po džepu, hoće li se još više stanjiti ionako anoreksične mirovine, hoće li se Hrvatska opet poniziti i prositi kod lihvara iz MMFa…

Mnoga pitanja, mnoge brige. Na žalost, mnogi su, a sve ih je više, oni koji jedva krpaju kraj s krajem, oni koji “ekološki osvješteno” skupljaju praznu povratnu ambalažu, oni koji obilaze tržnicu nakon radnog vremena kako bi probrali ostatke, oni koji će morati jako dobro upregnuti moždane vijuge kako bi izračunali čime platiti školske udžbenike za djecu, oni koji se pitaju kada će napokon preimenovati benzinske crpke u “Trgovina sve za 13″…Da, izgleda da je za sve nas današnji svijet samo niz briga i problema.

Možda ipak nije tako za sve. Postoji jedna zaštićena skupina građana RH i korisnika proračuna koji još uvijek žive u svom svijetu obilja i blagostanja. Poput dječice, žive zaštićeno i sretno, puput endemske vrste, zaštićeni su od bilo koje vrste napada i vanjskih faktora. Da, to su oni. Naši dušobrižnici.

Jer izgleda da njih ne brine recesija, kriza, te ružne riječi koje se toliko često čuju u medijima. Oni se i dalje bezbrižno igraju. Ovaj put građevinara.

Kako recesija i kriza vrijede za cijelu Hrvatsku, znači globalno, tako vrijede i za male sredine, odnosno lokalno. Hrvatska u malom – gradić Solin: nema dovoljno škola, nema vrtića, dvorana, nema novaca da se to uopće gradi; u samom centru postoji jedan jedini parkirni prostor. Solin je, inače, “najmlađi” hrvatski grad s prosjekom godina stanovništva 34. I što taj grad može ponuditi mladima koji osnuju obitelj? Dvoranu za sportske aktivnosti? Vrtiće? Škole? Ne, ništa od toga, jer to očito nije važno. Važno je da Solin ima 6 (slovima: šest) crkava i da je Splitsko-makarska nadbiskupija  službeno predstavila idejno rješenje nove crkve koja će se nalaziti pokraj marijanskog svetišta Gospe od Otoka u Solinu. Nemojmo zaboraviti napomenuti kako je župnik Solina nitko drugi nego brat bivšeg premijera Ive Sanadera, Vinko Sanader (imam dojam da on neće tako lako napustiti ovo mjesto…).

Projekt obuhvaća tisuću i petsto četvornih metara za crkvu plus dodatnih tisuću kvadrata za pastoralni centar. Kako objašnjava mons. Marin Barišić:

“Prvonagrađeni rad odabran je zato što ima i dušu i tijelo, te je prostor koji spaja i nebo i zemlju. Nova crkva biti će svetište, ali i nacionalna i vjerska kolijevka hrvatskog naroda, te ćemo od Svete stolice zatražiti da joj da naziv bazilike minor – manje bazilike. Povijesna vrijednost ovog prostora iskazuje se u činjenici da je u tome svetištu izgrađena prva crkva u Hrvata posvećena Gospi, a izgradila ju je kraljica Jelena 976. godine”.

Ovo spajanje neba i zemlje izvest će se na gradskom zemljištu koje je prepušteno Nadbiskupiji u zamjenu za dvije parcele jednake veličine. Naravno, obje parcele su negrađevinske jer Crkva računa “ti meni kilo zlata, ja tebi kilo blata”. Nemojmo biti sitničavi, kilogram je ipak kilogram, zar ne?

Datum početka gradnje još nije poznat, kao (naravno) ni ukupan iznos troškova. No, nadbiskup Barišić ističe kako će se projekt financirati iz fondova Splitko-makarske županije i sredstava koje državni proračun dodjeljuje Crkvi (nismo ni sumnjali). Naravno, prilozi donatora koji će prepoznati važnost projekta su dobrodošli.

Šteta što, za razliku od tih donatora, Crkva ne uspije prepoznati neke trenutke. Na primjer trenutak kada stati sa  bacanjem novaca, kada stati sa bahatošću i sa samouvjerenjem da je ona najvažnija.

IZVOR: Net.hr

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

14. 7. 2009. u 13:57

Postano u Financije

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Prethodna mu je očigledno bila tvrda. Znate, crkveni ljudi ne vole imati tvrdu stolicu. Međutim, ova električna – pardon, elektroprivredna – mora da je primjerenija osobi koja je uvelike doprinijela gradnji sakralnih objekata u mjestu u kojem nema dovoljno vrtića, škola i drugih infrastruktura. […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: