Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Bilo jednom u Španjolskoj

with one comment

Već smo puno puta pisali o utjecaju Rimokatoličke Crkve na donošenje političkih odluka u (formalno sekularnoj) Republici Hrvatskoj. Sjetimo se nedavno izglasanog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, kao i neradnih nedjelja, a da i ne spominjemo (z)vjeronauk u školama, pa čak i vrtićima. Za takvo stanje često se pronalaze razne izlike kao npr. “većinsko katoličko stanovništvo u Hrvatskoj”, “odgoj u katoličkom duhu” i sl. Ipak, da tako ne mora biti pokazuje primjer Kraljevine Španjolske u kojoj se, kako donosi tjednik Nacional u članku pod naslovom Španjolski izlazak iz srednjeg vijeka – Zapatero lomi crkvu na pobačaju i eutanaziji, naziru neki novi trendovi.

Podsjetimo, Španjolska je (kao i Hrvatska) izrazito katolička zemlja u kojoj se 76% stanovništva izražava katolicima, a za vrijeme fašističke diktature Francisca Franca (1939. – 1975.)  donesena je velika količina zakona koji su potaknuti “odgojem u katoličkom duhu”. Evo samo nekih:

 • žene su trebale muževo odobrenje kako bi putovale ili obavljale bilo kakvu ekonomsku djelatnost (tzv. permiso marital)
 • razvod braka je bio zabranjen
 • svi brakovi sklapali su se isključivo u crkvi (ovo bi se svidjelo našem ministru zdravstva)
 • pobačaj je bio kazneno djelo
 • homoseksualnost je bila kazneno djelo

Ti zakoni su nakon pada diktature (tj. Francove smrti) neznatno ublažavani (npr. ukinut je permiso marital, a pobačaj je dopušten u nekim slučajevima; razvod braka uveden je tek 1981.), ali tek nakon izbora 2004. (i ponovno 2008.) kada je za premijera izabran José Luis Rodríguez Zapatero (član Španjolske socjalističke radničke stranke) počinje španjolski liberalni procvat. Pogledajmo do sada donesene odluke za vrijeme mandata ove i prošle španjolske Vlade

 • liberaliziran je razvod braka
 • donesen je zakon o istospolnim brakovima
 • homoseksualnim parovima dopušteno je posvajanje djece
 • medicinski potpomognuta oplodnja dopuštena je i lezbijskim parovima (je li netko rekao da je hrvatski zakon o MPO najnapredniji u Evropi?)

Sada je u planu uvođenje novog zakona koji bi regulirao pravo na pobačaj. Po tom prijedlogu, pravo na pobačaj žene bi imale na zahtjev i to do 14. tjedna trudnoće. Prijedlog zakona predviđa da pravo na pobačaj imaju i žene s navršenih 16 godina, pri čemu nisu dužne tražiti suglasnost od roditelja, pa čak niti obavijestiti roditelje o obavljenom pobačaju. Također u pripremi je zakon o eutanaziji, kao i jedan od najliberalnijih svjetskih zakona o istraživanju matičnih stanica.

Na kraju ovog članka možemo samo španjolskom premijeru Zapateru poželjeti uspješan i produktivan ostatak mandata i nadati se da će i neki drugi političari i neke druge Vlade učiti na njegovom primjeru te da će konačno doći do spoznaje da vlast (i politika općenito) ne treba služiti Crkvi, nego narodu.

Oglasi

Written by kakamars

22. 7. 2009. u 13:09

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

 1. Zapateru treba skinuti kapu zbog političke hrabrosti oko ukidanja mnogih crkvenih povlastica u zemlji gdje je katolička komponenta izrazito jaka. Osim toga, i računice su do nedavno išle njemu u korist: Španjolska je pretekla Italiju što se tiče BDPa po glavi stanovnika, a prije summita G8 koji se nedavno održao u l’Aquili, neki su listovi poput Financial Timesa, Wall Street Journala i Guardiana nagađali o tome da bi Italija (koja iz dana u dan postaje sve više Berlusconijeva privatna prćija za korupciju i orgije) mogla izgubiti svoju poziciju u skupini G8, te da bi upravo Španjolska mogla preuzeti njeno mjesto.

  Unatoč tome, Zapatero je na posljednjim izborima za europarlament dobio manje glasova od pučke stranke Mariana Rajoya. Riječ je o prvom porazu španjolskih socijalista od 2004. godine, a razlog debakla su ekonomska kriza i rastuća nezaposlenost.

  Zapatero još nije potonuo poput kolege Gordona Browna, ali da je jak kao što je do prije par godina bio- nije. Nadam se da će se izvući iz krize, i da će još koji europski političar slijediti njegov primjer.

  Do tada, mi u Hrvatskoj možemo samo čekati…

  For further reading: Basque Bishops call for Catholic Church apology

  Teomondo Scrofalo

  23. 7. 2009. at 10:49


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: