Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Nedodirljivost religije

3 komentara

Nadavno smo pisali o irskom prijedlogu Zakona o kleveti koji predviđa plaćanje novčane kazne do 25 tisuća eura za one koji “objave ili izreknu blasfemične tvrdnje”. Irski je parlament usvojio navedeni prijedlog, i time je lista zemalja koje primjenjuju zakon o blasfemiji dobila još jednu članicu, izvještava UAAR. Spomenuti Zakon ne predviđa “samo” novčanu kaznu, već i primjenu strožih – rekao bih čak i fašističkih – mjera:

Također, zakon dopušta Garda Siochani (irska policija) da ulaze u domove ili prostore ako opravdano vjeruju da se tamo nalaze blasfemični materijali.

Izvor

Predstavnici udruge Atheist Ireland izjavili su da je navedeni Zakon “glup, opasan, nepravedan, anakronističan i srednjovjekovan”; a Michael Nugent (član udruge) izjavio je sljedeće:

Osobno, smatram da su uvredljivi i nasilni odlomci u Bibliji u kojima se navodi da bi žena trebala biti kamenovana ako nije djevica prve bračne noći… Ako se dovoljno ateista uvrijedi tim odlomcima, znači li to da će Biblija biti zabranjena?

Udruga Atheist Ireland najavila je prosvjed za ovu nedjelju, smatrajući da novi Zakon ograničava slobodu govora. Na njihovom websiteu možete pročitati zanimljiv članak Massima Pigliuccia pod naslovom Blasphemy Laws in the 21st century. Valja naglasiti da su čak neki katolički vjernici iskazali nezadovoljstvo, kao što dokazuje sljedeći odlomak preuzet sa web stranice kršćanskog thinktanka Ekklesia:

“This is a very sad day. Criminalising religious offence – whether it is in Ireland, Pakistan or anywhere else – is an offence against religion, as well as an abuse of human dignity and freedom. Christians, in particular, should remember that their own founder was executed on a charge of blasphemy. Yet he told his own followers to love their enemies, not to persecute them. It is to be hoped that this law will be challenged both morally and, in all likelihood, in the courts.”

Pada mi na pamet izraz koji se često koristi pri opisivanju metoda talijanske mafije, a to je omerta’, odnosno zakon šutnje i solidarnosti koja vlada među mafijašima. Ako kojim slučajem prekršite to pravilo, postoji mogućnost da vas u krevetu dočeka konjska glava.

Ili možda kazna od 25 tisuća eura.

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

24. 7. 2009. at 19:29

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. Eh, da svi religiozni stvorovi (ili barem većina) prakticiraju svoje nauke kako to, čini se, radi citirana osoba, ovaj blog bi ostao bez sadržaja. Da bar…

    Charon l'Cypher

    24. 7. 2009. at 21:52

  2. […] Znači, ljudi koji definiraju Anonimce kao “anatemu protive demokracije” predlažu zatvorsku kaznu za klevetu. Hell yeah, that’s a bloody good lesson of democracy! K vragu, pa toga se bi sjetili ni zakonodavna tijela u Irskoj! […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: