Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Komentar Nevena Barkovića: Lako za Sanadera, ali od čega boluje Bozanić?

leave a comment »

Jedan od mojih dražih novinara je Neven Barković iz Business.hr-a. On tamo ima redovitu kolumnu u kojoj zdravorazumski i bez dlake na jeziku progovara o trenutnoj društvenoj i političkoj situaciji, a nerijetko se “očeše” i o Crkvu. Njegov najnoviji komentar nagnao me da ga zamolim dozvolu da tekst prenesemo i ovdje, što je g. Barković u rekordnom roku i odobrio i na čemu mu iskreno zahvaljujem.

Komentar Nevena Barkovića: Lako za Sanadera, ali od čega boluje Bozanić?

Budući da nas ministarstvo Darka Milinovića – Conana redovito izvještava o zdravstvenom stanju nekad prvog čovjeka države a danas počasnog predsjednika partije koja je „privatizirala“ Hrvatsku, postavlja se pitanje kada će se na sličan način početi odnositi prema crkvenim čelnicima. Naime, iz njihovog ponašanja u zadnje vrijeme je i više nego očito da u „mudrim glavicama“ s Kaptola nešto ozbiljno – ne štima.

Naime, u trenucima kad Vlada ukazom postavljene namjesnice Jadranke Kosor uvođenjem novih poreza vrši direktan udar na najsiromašnije slojeve stanovništva, Crkva se „velikodušno“ odrekla 50 milijuna proračunskih kuna od najmanje 383 milijuna, koliko godišnje dobije zahvaljujući suludom međudržavnom ugovoru čiji je autor prvi čovjek IGH Jure Radić (donacije vjernika i lokalnih vlasti da i ne spominjemo).

To, naravno, nije prvi put da Crkva rječju i djelom dokazuje da je sav „socijalni nauk“ u koji se zaklinje kao Thompson u šahovnicu – najobičnija laž za naivce. Istaknuti mislioc i svećenik don Ivan Grubišić prije nekog je vremena u razgovoru za Business.hr javno rekao ono što većina zna, ali se malo tko usudi reći – vrh Crkve zanimaju isključivo njihovi uski materijalni interesi.

No, umjesto da Bozanić, Jezerinac i njima slični u djelo provode ono što propovijedaju, oni se, pod direktnim financijskim pokroviteljstvom politike, usuđuju direktno vrijeđati hrvatske građane – bili oni vjernici ili ne.

Tako je Bozanić prošlog vikenda na misi u Vivodini ustvrdio kako su nam „potrebni vođe koji se ne boje žrtve“, usput licemjerno zaboravivši da bi se ista rečenica mogla itekako primjeniti na njega samoga. No, na (logično) novinarsko pitanje odnosi li se ta poruka na političare, Bozanić je uzvratio postavljanjem dijagnoze nesretnicima koji su od urednika dobili mučan  zadatak praćenja te fešte praznovjerja: “Vi ste bolesni od politike”.

Iako Bozanić nije završio Medicinski fakultet pa samim time nije kompetentan za postavljanje bilo kakvih dijagnoza, tko je kad uspio spriječiti popa da nemušto govori o temama o kojima ni teoretski ne može ništa znati?

Ipak, Bozanić je, na način na koji on to nikad ne bi ni pomislio, ipak u pravu. Da, zaista smo bolesni od politike jer nas upravo ta politika, čiji je on sastavni dio, ne pušta da na miru živimo i radimo.

U Hrvatskoj se zbog degutatne sprege politike i vjere ne može donijeti gotovo nijedan zakon, a mišljenje Crkve, društvenog parazita nabujalog na krilima iste te politike ali i javnosti spremne “popiti” i najveće uvrede ako dolaze od bogataša koji se skrivaju iza oltara, potrebno je za svaku veću odluku u Hrvatskoj – od neradne nedjelje do Zakona o medicinskoj oplodnji.

I zato će, sve dok se hrvatski građani budu ponašali poput ovaca (kakvima ih otvoreno i nazivaju njihovi “pastiri”), ova zemlja biti osuđena na bolest koju ne može izlječiti ni Tamiflu ni Conan Milinović. Lijek je, nažalost, dobro poznat – zove se zdrav razum, ali on na ovim prostorima ionako nikad nije bio na cijeni.

Lijek je besprijekorno pogođen, cijena odgovara stanju hrvatskog zdravstva,… ostaje nam “samo” da taj lijek konačno i primijenimo!

Još jednom hvala autoru, a čitatelje pozivam da pročitaju i ostale njegove kolumne.

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

10. 8. 2009. at 19:08

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: